Reacher 2022-

Reacher poster

Synopsis

Den tidigare militärpolisutredaren Jack Reacher har nyligen återvänt till det civila livet när han blir felaktigt anklagad för mord. Mitt i en dödlig konspiration full av korrupta poliser, skumma affärsmän och intrigerande politiker, måste han nu ta reda på vad det är som pågår i Margrave, Georgia. TV-serie baserad på Lee Childs romaner.
Ditt betyg
3.7 av 37 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Welcome to Margrave
2022-02-04
02
First Dance
2022-02-04
03
Spoonful
2022-02-04
04
In a Tree
2022-02-04
05
No Apologies
2022-02-04
06
Papier
2022-02-04
07
Reacher Said Nothing
2022-02-04
08
Pie
2022-02-04

Recensent

Jonatan Blomberg

5 februari 2022 | 13:30

Kravlös men riktigt härlig actionunderhållning

Vi har redan fått lära känna en version av Jack Reacher genom Tom Cruise i två godkända långfilmer. Men efter en säsong av "Reacher" hos Amazon Prime Video, så råder det ingen tvekan om att det är Alan Ritchson som föddes för att spela den här actionrollen.
Författaren Lee Childs populära bokserie om "Reacher" består av hela 26 böcker, alla om samma tystlåtna men väldigt smarta muskelpaket. Handlingen i böckerna har väl däremot aldrig varit kända för att krångla till det allt för mycket, utan förlitar sig helt enkelt på att huvudkaraktären ska råka kliva rakt in i olika farliga situationer - och alltid göra det "rätta". 
 
Den första säsongen av "Reacher" hos Amazon Prime Video har bestämt sig för att börja från början, med den första boken "Dollar" från 1997 men hämtar även delar och karaktärer ur senare böcker. När Reacher kliver av bussen i den lilla staden Margrave dröjer det inte länge innan han plötsligt arresteras för ett mord. Reacher är däremot tydlig med att han inte har dödat någon i den här lilla staden, i alla fall inte ännu. Det visar sig givetvis snabbt att den pensionerade militärpolisen och krigshjälten - som lever ett liv där han mer eller mindre planlöst driver omkring från stad till stad med sitt pass och en tandborste som enda bagage - hade rätt. 
 
Men eftersom att mordoffret råkar vara någon som faktiskt stod "Reacher" nära, vilket visserligen är en helt absurd tillfällighet, så väljer han att stanna kvar och hjälpa till att lösa fallet på sitt eget sätt. Under början av 2022 så har John Cena övertygat i rollen som "Peacemaker", antihjälten som enligt honom själv kan tänka sig att mörda både kvinnor och barn i jakten på verklig fred. Reacher kan nästan beskrivas som en avsevärt smartare version av Peacemaker, som kan tänka sig att göra i princip vad som helst för att "göra det rätta". Och precis som Cena är lysande i rollen som Peacemaker, så är skådespelaren Alan Ritchson ("Titans") helt enkelt född för att spela "Reacher". 
 
Många har troligtvis redan lärt känna karaktären Jack Reacher genom långfilmerna med Tom Cruise i huvudrollen. Cruise lyckades utan tvekan förmedla karaktärens smartare sidor och förkärleken till att göra det rätta. Men många av bokseriens fans hade svårt att känna igen sig i karaktären som beskrivs som en enorm och skräckinjagande jätte, med en styrka från tre vuxna män samlade i en kropp. I den nya tv-serien får vi däremot se gott om brutala actionscener där Ritchson fullständigt manglar sönder hyrda torpeder och diverse andra skurkar, som råkar komma för nära.
 
Baserat på den första trailern till "Reacher" så ställde jag själv in mina egna förhoppningar väldigt lågt. Av någon anledning gjorde den att jag förväntade mig något i stil med serien om den unga "MacGyver" eller "Lethal Weapon" (som jag visserligen gillade) från 2016. Ni vet, med lite hjärndöd action och "roliga" one-liners. En inställning som troligtvis hjälpte mig att uppskatta serien, som faktiskt överraskade mig positivt. "Reacher" bjuder visserligen på en hel del hjärndöd action, men den är avsevärt mer påkostad och välgjord. Ritchson kan precis som Cena säga repliker som inte borde fungera - men som av någon anledning ändå verkligen gör det. Tonen i "Reacher" påminner dessutom snarare mer av en slags mix mellan "Jack Ryan" och "Bosch" (två serier som också kommer från Amazon Prime Video).
 
"Reacher" kommer verkligen inte att vinna några priser för någon slags originalitet eller känsla av att man lyckats komma med något nytt. Istället får vi en väldigt trogen adaption av Lee Childs böcker, visserligen något uppdaterade för att kunna fungera bättre i modern tid (det har ju hänt ett och annat sedan 1997 på den tekniska sidan). Precis som i böckerna så bjuds vi på mer eller mindre kravlös underhållning, som tack vare Ritchson och den påkostade känslan troligtvis kommer att resultera i ett helt gäng ytterligare säsonger. Och även om jag kanske inte kommer att kasta mig över alla dessa nya säsonger redan på premiärdagen framöver, så kommer jag definitivt fortsätta att titta.
 
Hela den första säsongen av "Reacher" finns nu hos Amazon Prime Video.
| 5 februari 2022 13:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Reacher går helt klart en annan väg än filmerna med Tom Cruise. Ska jag vara ärlig så är det såklart klasskillnad. Cruise är A-klass av en anledning och jag gillade verkligen Jack Reacher-filmerna. Men som läsare av böckerna så var det helt klart något som skavde i filmerna. Och får jag välja mellan Cruise och Richtson i en serie, som förhoppningsvis kan bli en långkörare som Columbo eller Beretta, så väljer jag "jätten" alla dagar i veckan. Visst, det är hjändött och de gör till och med en grej av att Reacher är totalt oförmögen att prata om känslor. Serien drar stenansiktesgrejen faktiskt ännu längre än böckerna, som på ett orealistiskt sätt låter Reacher både vara hård som sten, men ändå flockar kvinnorna i skaror. I serien är Rechers kalla yttre inget särskilt positivt. De har också gjort honom både råare och brutalare. Skjuter han fiender i ryggen möts han av skeptism och ifrågasättande från lvriga karaktärer. Det är inte lika självklart i serien att Reacher är en "good guy". Reacher lämnar tunga blodspår efter sig var han än går och det är faktiskt en av seriens bästa edenskaper. Det är gott om intensiva actionscener och att se Reacher strypa en förföljare med sin slips från en balkong är sjukt underhållande. Man får verkligen glömma alla moraliska rättesnören när man ser Reacher. Är man inte med Reacher är man emot honom och har förbrukat sin rätt att existera. Ha låga förväntningar på skådespeleri men höga föeväntningar på brutal action så kommer du bli mer än nöjd!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu