Skribent

Alexander Dunerfors

31 december 2011 | 17:01

Gott Nytt Filmår!

MovieZines läsare har korat 30 toppfilmer att längta efter under 2012.

Det ser ljust ut för oss filmälskare! Ett nytt år är här, och filmskapare som Steven Spielberg, Tim Burton, Joss Whedon, Peter Jackson och Christopher Nolan står redo att hänföra oss med nya, storslagna bioupplevelser. 

Är det svårt att hitta rätt bland alla nya titlar har vi gjort det lite enklare - MovieZines Facebook-fans fick i uppdrag att ranka de titlar de mest ser fram emot under de kommande tolv månaderna. Det här blev resultatet.

30. Järnladyn

Premiär: 3 februari
I rollerna: Meryl Streep, Jim Broadbent
Regi: Phyllida Lloyd

Ett porträtt över Margaret Thatcher, Storbritanniens premiärminister under tolv år vars image som en orubblig person gav henne öknamnet "järnladyn". Det osar Oscar över den ständiga kameleonten Meryl Streeps insats i huvudrollen, ska också bli intressant att se hur regissören bakom "Mamma Mia!" hanterar ett drama med politisk underton. 

29. Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Premiär: 13 juli
I rollerna: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead
Regi: Timur Bekmambetov

Inte Spielberg-rullen med Daniel Day-Lewis i huvudrollen (den kommer hit först i januari 2013), snarare en något mer påhittad historia om Amerikas 16:e presidents okända hobby. När president Lincolns mamma mördas av en övernaturlig varelse ger han sig in i kampen mot vampyrer och deras slavägande medhjälpare. Med Timur Bekmambetov ("Nattens väktare", "Wanted") som regissör vankas det fest för ögonen. 

28. Snabba Cash II

Premiär: 31 augusti
I rollerna: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Madeleine Martin
Regi: Babak Najafi

Två hamnade i finkan och en flydde landet. Nu återförenas trion från succén "Snabba Cash" för nya kriminella tilltag, i den första av två planerade uppföljare som inte längre följer Jens Lapidus böcker lika slaviskt. Babak Najafi som tar över registolen gjorde senast Guldbaggevinnaren "Sebbe".

27. Hamilton: I nationens intresse

Premiär: 13 januari
I rollerna: Mikael Persbrandt, Dan Ekborg, Liv Mjönes
Regi: Kathrine Windfeld

Den andra, och mest efterlängtade svenska filmen på vår lista stoltserar med vår största manliga filmstjärna i rollen som vår störste actionhjälte genom tiderna. Persbrandt gör Carl Hamilton i tre filmer i år, först ut är "I nationens intresse", där ett spektakulärt attentat planeras i Stockholm och bara en man kan stoppa det - gissa vem? 

26. The Dictator

Premiär: 16 maj
I rollerna: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Megan Fox, Ben Kingsley
Regi: Larry Charles

Efter störtsköna fejkdokumentären "Borat" och inte fullt lika lyckade "Bruno" går Sacha Baron Cohen och regissören Larry Charles tillbaka till en mer klassisk spelfilm, med komedin "The Dictator". Här ska det drivas med Saddam Hussein, vars biografi filmen till viss del bygger på. 

25. Breaking Dawn - Part 2

Premiär: 23 november 2012
I rollerna: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
Regi: Bill Condon

Den oändliga vampyrsåpan kommer till sitt slut. I den senaste delen hann Bella bli gift, vampyr och mamma. Men snart hamnar lilla Renesmee i fara. Familjen Cullen tar hjälp av andra vampyrklaner när en falsk anklagelse väcker Volturis vrede.

24. Den store Gatsby

Premiär: 25 december
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire
Regi: Baz Luhrmann

Baz Luhrmann gör inte många filmer. Men de är oftast väl värda att vänta på. Så är nog även fallet med nyinspelningen av F. Scott Fitzgeralds roman från 1925, som nu blir julens storfilm med fina namn i huvudrollerna. Historien kretsar kring amatör-författaren Nick Carraway som lämnar landsbygden och beger sig till New York våren 1922 där han möts av en värld av jazz, moraliskt förfall och dekadens. 

23. Battleship

Premiär: 20 april
I rollerna: Liam Neeson, Alexander Skarsgård, Taylor Kitsch, Rihanna
Regi: Peter Berg

Ett episkt action-äventyr som utspelar sig till havs, i luften och på land medan vår planet slåss för sin överlevnad mot en överlägsen invasionsstyrka. Trailern ger starka "Transformers"-vibbar, medan många tippar på dunderflopp. Ska trots allt bli kul att se Alexander Skarsgård kicka alienröv.

22. War Horse

Premiär: 24 februari
I rollerna: Jeremy Irvine, Emily Watson, Tom Hiddleston, David Dencik
Regi: Steven Spielberg

Man måste beundra Steven Spielberg. Karln hade tio månader över, och bestämde sig att bara slänga ihop en majestätisk storfilm om första världskriget. Sånt där som bara han kan. Berättat ur en hästs synvinkel möter vi på fasor och elände, men också värme och hopp, lovar presstexten. Se den på bio lagom till Oscarsgalan.

21. Underworld Awakening

Premiär: 16 mars
I rollerna: Kate Beckinsale, Stephen Rea
Regi: Måns Mårlind, Björn Stein

Svenskregisserad fyra i serien, där Selena efter en herrans massa år i koma åter ställs öga mot öga med vampyrernas stora fiende, Lycanerna. Vi spår en snygg, stylish popcorn-action - på med 3D-brillorna men lämna hjärnan hemma. 

20. Modig

Premiär: 24 augusti
Röster: Kelly Macdonald Julie Walters, Robbie Coltrane, Emma Thompson
Regi: Mark Andrews

Pixar, som de senaste åren sålt sin själ till djävulen och släppt usla uppföljare på uppföljare (ärligt talat, var "Toy Story 3" en sån lyckad idé?), återvänder äntligen till vad de gör bäst - originella äventyr, som inte bygger på så mycket annat än studions otroliga känsla för äventyr och kärlek till berättandets konst. I sommar möter vi uttråkad prinsessa som måste försvara kungariket med mod och pilbåge.

19. The Darkest Hour

Premiär: 6 januari
I rollerna: Emile Hirsch, Joel Kinnaman, Olivia Thirlby
Regi: Chris Gorak

När en oförklarlig katastrof drabbar världen lyckas en grupp turister överleva i Moskvas underjord. De måste nu ta sig igenom den öde storstaden för att leta efter fler överlevande men det är en ny värld som möter dem ovan mark, en farlig, främmande plats som hemsöks av en okänd fara. Spejsiga trailers till trots är mottagandet efter USA-premiären inte det varmaste.

18. Men in Black III

Premiär: 25 maj
I rollerna: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin
Regi: Barry Sonnenfeld

Agent J tvingas åka tillbaka i tiden till 60-talet, där en utomjording hotar den unge Agent K - och därmed MIB:s framtid och hela mänskligheten. Tio år efter den förra filmen, och dessutom Will Smiths första film på 3,5 år, lär locka en del nyfikna och skrattsugna till biograferna. 

17. The Expendables II

Premiär: 17 augusti
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren
Regi: Simon West

Tidernas största actionstjärnor samlas - igen. Och om du inte tyckte att första "Expendables" var hård, manlig eller testosteronfylld nog, ska här även Chuck Norris och Jean-Claude van Damme tryckas in i rollistan. Handlingen? Hämnd, terrorister, det gamla vanliga. Håll förresten utkik efter svenska Amanda Ooms i en liten roll som lönnmördare.

16. 50/50

Premiär: 20 januari
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anjelica Huston
Regi: Jonathan Levine

Adam är 27 år och får, trots sitt hälsosamma liv, en allvarlig cancerdiagnos. För att hantera sin nya situation har han den bästa och inte helt smidiga polaren Kyle, sin chockade mamma, flickvännen Rachael och den nyutexaminerade terapeuten Katie som tar sig an Adam som sin andra patient - någonsin. Feelgooddramamed allvar, humor och stort hjärta.

15. Hugo Cabret

Premiär: 16 mars
I rollerna: Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen
Regi: Martin Scorsese

Maffiafilmernas okrönte konung gör sin första familjefilm - och med vilket resultat! Äventyret "Hugo Cabret" har redan hyllats som den snyggaste 3D-filmen sen "Avatar", och vi kan bara instämma. Låt inte genren skrämma dig - här finns lika mycket gött att hämta för barnen som för filmälskare i alla åldrar.

14. The Amazing Spider-Man

Premiär: 3 juli
I rollerna: Andrew Garfield, Emma Stone, Martin Sheen, Rhys Ifans
Regi: Marc Webb

Glöm filmerna med Tobey Maguire - trots att det bara gått några år sedan trean, hoppas Marvel nu kunna kicka igång en ny filmserie om den väggklättrande, brottsbekämpande tonåringen Peter Parker. Här tar Andrew "Jag var med och startade Facebook" Garfield över huvudrollen, och får såväl skurken The Lizard som kärlekstrassel med Gwen Tracy att ta itu med.  

13. The Avengers

Premiär: 21 april
I rollerna: Robert Downey Jr, Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo
Regi: Joss Whedon

Det enda som är mer exalterande än en superhjälte är ett gäng superhjältar. Kommande "The Avengers" kommer att förena fansens Marvel-favoriter, bland andra Iron Man, Thor och Captain America. Julafton för oss som älskar spandex och specialeffekter!

12. Snow White and the Huntsman

Premiär: 1 juni 2012
I rollerna: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron
Regi: Rupert Sanders

Gamla sagor i ny förpackning är onekligen ett av årets stora filmtrender. Men spegel, spegel på väggen där, säg vilken som mest hajpad är? Det lilla vi har sett av denna mörka "Snow White"-tolkning hittills utlovar visuell orgasm på hög nivå. Det blir inte mindre sevärt av att Ian McShane, Bob Hoskins och Eddie Izzard gör några av de sju dvärgarna.

11. J. Edgar

Premiär: 20 januari
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Naomi Watts, Judi Dench, Armie Hammer
Regi: Clint Eastwood

J. Edgar Hoover var mannen som grundade FBI, och enligt många vittnen en inte särskilt omtyckt kille. Clintans nya film tar några av de rykten och hemligheter som genomsyrat gamle Edgars liv, och låter dem ligga som grund för ett episkt drama som sträcker sig över flera decennier. 

10. The Rum Diary

Premiär: 13 januari
I rollerna: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Amber Heard
Regi: Bruce Robinson

Baserat på Hunter S.Thompsons bok om journalisten Paul Kemp, spelad av Johnny Depp, som jobbar på en nerkörd tidningsredaktion i Karibien. Inspirationen till boken hämtade Thompsons från sina egna upplevelser som journalist på Puerto Rico under 60-talet.

9. The Hunger Games

Premiär: 23 mars 
I rollerna: Jennifer Lawrence, Woody Harrelson, Josh Hutcherson
Regi: Gary Ross

Filmen som spås bli det nya stora efter Twilight"., är baserad på Suzanne Collins succéroman "Hungerspelen". Den utspelas i en gastkramande framtid som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak – att hålla folket i schack. En slags "Battle Royale" - ja, en tonårsvänlig variant då. Två böcker till väntar på att filmas om publiksuccén blir ett faktum - och något annat kan vi väl inte tänka oss.

8. Skyfall

Premiär: 26 oktober
I rollerna: Daniel Craig, Ben Whishaw, Judi Dench, Javier Bardem
Regi: Sam Mendes

Bonds lojalitet mot M sätts på prov när hennes förflutna kommer tillbaka för att plåga henne. När MI6 utsätts för en attack måste agent 007 hitta och förgöra hotet, oavsett vad det kostar honom personligen. Förväntningarna är höga på den 23:e Bondfilmen, och efter en lång rad av svenska Bondbrudar ska vi nu få se vad de hittat på för roll åt Ola Rapace.

7. Dark Shadows

Premiär: i sommar
I rollerna: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder
Regi: Tim Burton

Här följer vi vampyren Barnabas Collins och hans möten med monster, häxor, varulvar och spöken, baserat på en klassisk tv-serie. En ny gotisk skräcksaga som borde passa Tim Burton som handen i handsken, och som kanske får oss att glömma besvikelsen med "Alice i Underlandet". Som en bonus släpper han i höst också "Frankenweenie" i långfilmsversion.

6. The Bourne Legacy 

Premiär: 21 september
I rollerna: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton
Regi: Tony Gilroy

Bourne-serien fortsätter men utan Matt Damon. Jeremy Renner tar över huvudrollen och spelar agent Aaron Cross, i filmen som annars utspelas i samma värld av korruption som föregångarna. Håll ett öga på Renner under året, han börjar utvecklas till en fullfjädrad actionstjärna.

5. Mission: Impossible - Ghost Protocol

Premiär: 27 januari
I rollerna: Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner, Michael Nyqvist
Regi: Brad Bird

Regissören bakom "Superhjältarna" och flera andra animerade storfilmer gör just nu succé i Staterna med sin första spelfilm. I hans regi blir "Mission: Impossible" till en helvild åktur med all den action och coola gagdets vi väntat oss - och, för kanske första gången i filmhistorien, en svensk terrorist som storskurk.

4. American Pie: Reunion

Premiär: 5 april
I rollerna: Jason Biggs, Alyson Hannigan, Seann William Scott
Regi: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg

Hela originalgänget är tillbaka i en stor hyllning till 2000-talets längsta snuskhumor-serie. I årets mest omtalade komedi har de blivit vuxna, men verkar precis lika kåta och otursförföljda som alltid. Att regissörernas tillika manusförfattarnas största och enda merit är de tre "Harold & Kumar"-filmerna ger dock en liten varningssignal.

3. Prometheus

Premiär: 1 juni
I rollerna: Noomi Rapace, Charlize Theron, Michael Fassbender, Idris Elba
Regi: Ridley Scott

Någon form av föregångare till "Alien" verkar det vara, Ridley Scotts hemliga projekt i rymden. Trailern gjorde alla oss fans alldeles vilda, och att original-flickan med draktatueringen ska springa runt i rymddräkt och slåss mot det okända gör inte direkt saken sämre. Sci-fiälskarens våtaste dröm under 2012!

2. The Dark Knight Rises

Premiär: 25 juli 2012
I rollerna: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt
Regi: Christopher Nolan

Sista delen i Nolans Batman-trilogi plockar fram välkända Catwoman och storskurken Bane - som spås bli en lika ikonisk filmskurk som Jokern eller Hannibal Lecter. Utspelas åtta år efter händelserna i "The Dark Knight". 2011 års mest sedda trailer, och med största sannolikhet sommarens mesta blockbuster - utan konkurrens.

1. The Hobbit: En oväntad resa 

Premiär: 12 december
I rollerna: Martin Freeman, Ian McKellen, Cate Blanchett, Elijah Wood
Regi: Peter Jackson

Ett decennium efter "Sagan om Ringen" är Peter Jackson tillbaka i Midgård, med en prequel där rollen som Bilbo nu spelas av Martin Freeman. Tolkiens första bok från 1937 är mer barnvänlig än de senare hobbit-historierna, men vi som kan vår Peter Jackson förstår att han inte kan hålla fingrarna helt borta från slemmiga jättemonster och andra otäckheter… Peppen är enorm!

Vilken av årets filmer ser du mest fram emot? Kommentera nedan. 

| 31 december 2011 17:01 |