Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 augusti 2020 | 18:00

Den ultimata guiden till de bästa nya tv-serierna under hösten 2020

Det har varit ett minst sagt annorlunda år, men tv-hösten ser i vanlig ordning ut som att den kommer att kunna leverera mängder av nya kvalitetsserier.
Sommaren börjar lida mot sitt slut och det brukar givetvis vara med blandade känslor vi tar emot hösten och mörkret. Men för tv-älskare så innebär hösten även en chans att äntligen få ta del av mängder av spännande nya tv-serier, särskilt med tanke på att sommaren brukar vara lite av en tv-öken när det kommer till de mer påkostade produktionerna.
 
Jag har därför satt ihop en lista på ungefär 20 helt nya tv-serier, eller nya säsonger om det rör antologiserier med fristående säsonger, som vi har att se fram emot under hösten. Med den pågående pandemins framfart har jag däremot försökt hålla mig till de titlar som känns mer eller mindre pandemi-säkra, men det finns givetvis ändå en risk att någon av titlarna nedan kan bli försenad till i början av 2021 istället.
 
Listan tar endast upp helt nya serier (med ett undantag) och du kommer därför inte att hitta titlar som "His Dark Materials", "The Walking Dead" eller "Älska mig" (som alla släpper nya säsonger under hösten) här nedan. 
 

September:

 
"The Boys"... ja, här kommer undantaget direkt.
 
September markerar starten på höstens utbud och det är givetvis till den första månaden det finns mest bekräftad information, desto längre ned på listan vi rör oss finns det givetvis fortfarande en risk att serierna skjuts upp på grund av pandemin. 
 
"Raised by Wolves" - 3 september (HBO Max/TNT Sverige)
 
 
En av höstens mest efterlängtade sci-fi-serier är utan tvekan Ridley Scotts "Raised by Wolves", en serie han själv har regisserat de två första avsnitten av. I övrigt låter jag trailern ovan tala för sig själv...
 
"Young Wallander" - 3 september (Netflix)
 
En brittisk adaption av Henning Mankells populära böcker om Kurt Wallander. Serien kommer att utspela sig i Malmö (men med engelskt tal) och följa Wallander, spelad av Adam Pålsson, under hans första fall. 
 
"Away" - 4 september (Netflix)
 
Den Oscarsvinnande skådespelerskan Hilary Swank leder den första bemannade rymdresan till Mars, en serie som förväntas bli en blandning av "This is Us" och "The Martian" - med Netflix-budget. Det kan med andra ord bli riktigt bra! 
 
"The Boys" - 4 september (Amazon Prime)
 
 
En av förra årets bästa nya tv-serier är snart tillbaka. Med tanke på hur mycket pepp och hajp det tycks vara inför premiären av seriens fortsättning så slänger jag med datumet till den här, trots att det rör sig om den andra säsongen och det här är en listas för nya premiärer... men det måste givetvis finnas ett undantag som bekräftar regeln.
 
"We Are Who We Are" - 15 september (HBO Nordic)
 
Den Oscarsnominerade regissören Luca Guadagnino ("Call Me by Your Name") är tillbaka, denna gången med en helt ny tv-serie som kommer att följa två amerikanska ungdomar på en militärbas i Italien. 
 
"The Third Day" - 15 september (HBO Nordic)
 
Jude Law och Naomi Harris spelar huvudrollerna i tv-serien "The Third Day", som utspelar sig på en mystisk ö utanför den brittiska kusten. 
 
"The Mandalorian" - 15 september (Disney+)
 
Efter att ha fått vänta i nästan ett år sedan den amerikanska premiären, har det äntligen blivit dags för Sverige att ta del av den nya streamingtjänsten Disney+. Det innebär även att vi kommer att kunna ta del av en av förra årets mest omtalade tv-serier, den första live action-serien inom Star Wars utökade universum, "The Mandalorian". Senare under hösten släpps även den andra säsongen av "The Mandalorian", men då behöver vi lyckligtvis inte vänta på att få ta del av premiären.
 
"Ratched" - 18 september (Netflix)
 
 
Prequelserien till "Gökboet" är äntligen här. Ryan Murphy ("American Horror Story", "Feud") kommer att låta oss lära känna den fruktade mentalsjuksköterskan Mildred Ratched - innan hennes tid i den Oscarsvinnande långfilmen.
 
"Utopia" - 25 september (Amazon Prime)
 
Författaren Gillian Flynn har fått göra en remake av den redan kultiga originalserien från Storbritannien. Serien kretsar kring en serietidning som visar sig innehålla verkliga hemligheter, som folk är villiga att mörda för att hålla hemliga. John Cusack spelar en av den amerikanska seriens nya roller, som inte finns med i originalserien... man har med andra ord valt att göra flera förändringar i den nya serien.
 
"The Comey Rule" - 28 september (Showtime)
 
Brendan Gleeson och Jeff Daniels spelar Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey i den nya miniserien från Showtime. 
 
"Fargo" - 28 september (HBO Nordic)
 
Noah Hawley kommer tillbaka med en fjärde säsong av den hyllade tv-serien, som sägs bli den mest påkostade och avancerade hittills. Eftersom varje säsong är fristående låter jag den dyka upp här på listan. Den nya säsongen kommer att ta sig an organiserad brottslighet och stoltserar bland andra med Chris Rock i en av huvudrollerna, som maffiabossen Loy Cannon.  
 

Oktober:

 
"The Walking Dead: World Beyond".
 
Oktober kommer givetvis att fyllas på med avsevärt fler titlar än de få som är bekräftade i nuläget. Särskilt med tanke på att många av de serier som släpps hos exempelvis FX, Showtime, Apple TV+ och HBO (där serier i regel släpps ett avsnitt i veckan) lär vilja släppa de serier vars säsonger ska ta slut lagom till jul någon gång i slutet på månaden.
 
"The Walking Dead: World Beyond" - 5 oktober (Amazon Prime)
 
Den tredje serien inom AMC:s "The Walking Dead"-univsersum kommer att följa ett gäng yngre karaktärer som alla har växt upp efter zombieapokalypsen var ett faktum - och därför aldrig levt i världen de vuxna tycks sakna så mycket. 
 
"The Haunting of Bly Manor" - 9 oktober (Netflix)
 
 
Mike Flanagans "The Haunting of Hill House" blev en av de bästa nya tv-serierna 2018, i snart två år har vi fått vänta på nästa fristående säsong - men under hösten är det alltså dags. Den nya säsongen kommer att använda några av skådespelarna från den första säsongen, men i helt nya roller.
 
"Helstrom" - 16 oktober (Hulu)
 
Marvels första skräckserie landar hos Hulu, vilket sannolikt betyder att den kommer vara avsevärt mörkare och läskigare än Marvels övriga live action-serier som kommer att landa på Disney+ framöver.
 
"The Undoing" - 26 oktober (HBO Nordic)
 
 
"The Undoing" skulle ha haft premiär redan i våras men sköts då upp på grund av pandemin. Serien kommer att följa en terapeut, spelad av Nicole Kidman, vars liv kraschar i samband med lanseringen av hennes första bok. Hugh Grant och Donald Sutherland dyker också upp framför kameran. Serien är skriven av David E. Kelley ("Big Little Lies") och regisserad av Susanne Bier ("The Night Manager", "Bird Box").
 

December: 

 
 
Både november och december ekar i nuläget relativt tomma med bekräftade premiärdatum, men någon gång i slutet av oktober lär vi veta avsevärt mer om årets två sista månader.
 
"WandaVision" - december 2020 (Disney+)
 
Det beror givetvis fortfarande på huruvida coronapandemins framfart kommer att låta produktionen bli klar i tid, med tanke på att Marvel har redan varit tvugna att skjuta fram premiären av "The Falcon and the Winter Soldier". Men i nuläget ligger premiären av Elizabeth Olsens och Paul Bettanys annorlunda Marvel-serie "WandaVison" fortfarande kvar i december.,
 
"The Stand" - 17 december (CBS All Access)
 
 
Den efterlängtade adaptionen av Stephen King-boken "Pestens tid" är äntligen klar. Serien handlar om hur överlevarna efter en pandemi, som utrotar 99 % av världens befolkning, delas in i två olika läger. Där valet står mellan godhet och ondska. Alexander Skarsgård spelar en av huvudrollerna som den hemska ledaren Randall Flagg.
 

Okända datum under hösten 2020: 

 
"Björnstad".
 
Det finns givetvis en hel del fler nya tv-serier som vi har att se fram emot under hösten, men flera av distributörerna är mer eller mindre hemlighetsfulla kring vilka av deras serier som faktiskt kommer att stå klara under hösten... med tanke på pandemin. Jag har därför försökt vara restriktiv med vilka serier jag har inkluderat här nedan, men av de följande titlarna verkar det åtminstone som att samtliga är helt klara för premiär någon gång under hösten.
 
"Björnstad" - hösten 2020 (HBO Nordic)
 
Den Guldbaggebelönade regissören Peter Grönlund ("Goliat", "Tjuvheder") adapterar Fredrik Backmans ("En man som heter Ove") roman om den lilla staden Björnstad. Serien kretsar kring stadens juniorlag i hockey, där lagets stjärna blir anklagad för en fruktansvärd handling - vilket sätter hela staden i kaos. Serien är HBO Nordics andra originalserie svenska hittills, efter förra sommarens "Gösta".
 
"The Falcon and the Winter Soldier" - hösten 2020 (Disney+)
 
 
Trailern visar delar ur både "The Falcon and the Winter Soldier" samt "WandaVision". Båda Marvelserierna är förväntade att släppas någon gång under hösten 2020, men "The Falcon and the Winter Soldier" skulle egentligen ha haft sin premiär redan i augusti fast har nu skjutits upp på grund av pandemin. Med tanke på att båda serierna kommer att påverka saker som händer i de kommande långfilmerna så finns det däremot fortfarande mycket som talar för att man gör allt för att försöka få ut båda två som planerat nu under hösten.
 
"The Flight Attendant" - hösten 2020 (HBO Max)
 
Kaley Cuoco ("Big Bang Theory", "Harley Quinn") spelar huvudrollen i den nya thrillerserien från HBO Max. Serien handlar om en flygvärdinna som vaknar upp på ett hotellrum med en död person bredvid sig och av rädsla inte säger något, utan går till jobbet som vanligt och flyger därifrån.
 
"Truth Seekers" - hösten 2020 (Amazon Prime)
 
 
Nick Frost och Simon Pegg bjuder på en övernaturlig komediserie om två paranormala utredare tar sig an hemsökta kyrkor och övergivna sjukhus.
 

Läs också: Hösten på Netflix: Här är 10 stora originalfilmer vi ser fram emot

 
Vilka av höstens nya tv-serier ser du mest fram emot? Kommentera gärna nedan!
| 18 augusti 2020 18:00 |