Away 2020

Drama Sci-Fi
USA
49 MIN
Away poster

Synopsis

I en nära framtid skickas en bemannad rymdfarkost till Mars. En besättning bestående av jordens främsta astronauter har samlats för att utföra det farliga uppdraget. De kommer från USA, Ryssland, Kina, Indien och Storbritannien, och om allt går som planerat kommer de att vara borta – långt från sina hem och människorna de älskar – i tre år.
Ditt betyg
3.1 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Go
2020-09-04
02
Negative Return
2020-09-04
03
Half the Sky
2020-09-04
04
Excellent Chariots
2020-09-04
05
Space Dogs
2020-09-04
06
A Little Faith
2020-09-04
07
Goodnight Mars
2020-09-04
08
Vital Signs
2020-09-04
09
Spektr
2020-09-04
10
Home
2020-09-04

Recensent

Jonatan Blomberg

28 augusti 2020 | 17:00

I rymden kan ingen höra dig gråta

"Away" tar oss med på en första bemannad rymdresa till vår röda grannplanet, Mars. Under säsongens gång man har lyckats korsa "This is Us" med "The Martian" på ett effektivt sätt. Seriens blotta existens är måhända endast ett litet steg för mänskligheten, men ett jättekliv för en tv-produktion.
Grundhandlingen i "Away" är egentligen väldigt enkel att beskriva. Den amerikanska astronauten Emma Green (Hilary Swank) får leda en internationell besättning på det första bemannade uppdraget till Mars, med allt vad det innebär. Hemma på Jorden lämnar hon både sin tonårsdotter Alexis (Talitha Eliana Bateman) och make Matt (Josh Charles), som båda tvingas hantera oförutsedda svårigheter på vår hemplanet, samtidigt som Emma hela tiden rör sig längre och längre bort - utan att veta om hon någonsin kommer att komma tillbaka.
 
När det kommer till tv-serier som utspelar sig i rymden finns det däremot väldigt få exempel på lyckade (eller misslyckade) tv-produktioner, som verkligen har försökt att ge sig på en så verklighetstrogen rymdberättelse som möjligt. Antingen utspelar sig handlingen långt fram i tiden, när mänskligheten redan spridit sig ut över vårt universum och intergalaktiska resor är lika mycket av en axelryckning som att ta pendeln till närmsta grannstad. Eller så rör det sig om en rymdskräckis som hoppas kunna få till en tio timmars version av något i stil med "Sunshine" eller "2001: A Space Odyssey", fast alltid utan att lyckas.
 
"Away"-skaparen Andrew Hinderaker ("Penny Dreadful") och producenterna Jason Katims ("Parenthood") och Matt Reeves ("The Batman") har istället valt att göra sin serie till en gripande och dramatisk tio timmars-version av rymdfilmerna "The Martian" och "First Man". Troligtvis med förhoppningen att även få till Christopher Nolans känslomässiga band mellan pappan i "Interstellar" och hans barn som lämnades kvar på Jorden. Det känslomässiga i förhållande till familj och relationer i "Away" känns däremot en aning mer krystat och artificiellt, på ett sätt som snarare påminner om hur det kan kännas "rörande" att titta på dramaserien "This is Us". Effektivt men ändå klyschigt alltså.
 
Händelserna mellan karaktärerna på Jorden, åtminstone utanför NASA:s anläggningar, är med andra ord varken särskilt spännande eller nyskapande tv. Hade det här rört sig om en tv-serie som visades på någon "vanlig" tv-kanal och man av misstag råkade zappa sig fram till "Away", exempelvis under någon av scenerna när dottern Alexis smyger ut ur sitt hus för att hänga med sin hemliga pojkvän... finns definitivt risken att serien skulle ha kunnat uppfattats som en stereotypisk ungdomsserie utan något nytt att säga. För att i nästa scen plötsligt kunna visa upp några av de snyggaste och mest verklighetstrogna rymdsekvenser jag någonsin har sett på tv.
 
De tvära kasten mellan "inte särskilt imponerande" till "hur i hela friden har de lyckats få till det där" gör troligtvis att serien inte kommer att falla alla i smaken. Om du förväntar dig spänning och action i var och varannan scen, så kommer du bli otroligt besviken. Om du däremot redan har en förkärlek för produktioner som utspelar sig i rymden och kanske även har en rädsla för den där gamla "i rymden kan ingen höra dig skrika"-grejen, som gör att du automatiskt sitter på helspänn under varje rymdpromenad. Då finns det plötsligt väldigt mycket att hämta från "Away". 
 
Under resans gång ställs besättningen givetvis även inför en rad mer eller mindre till synes "omöjliga att lösa"-problem, där vi skolas i hur extrema förhållanden de tvingas leva under. Vi tittare lever i en tid där det på riktigt debatteras huruvida Jorden är platt, om det finns några klimatproblem och där allt vi trodde var ett faktum plötsligt kan vara "fake news". En serie där alla stora problem och deras unika lösningar alltid tycks vara rotade i vetenskap, erfarenhet och utbildning, ger ändå en känsla av hopp för mänskligheten.
 
När det väl kommer till kritan i den andra halvan av säsongen, visar det sig dessutom att även de något mindre intressanta händelserna i sidokaraktärernas liv på Jorden gör att insatserna tycks växa sig större. De tjänar med andra ord sitt syfte. Oavsett om uppdraget lyckas eller misslyckas, om hela eller delar av besättningen överlever eller dör, så hinner vi bli tillräckligt investerade. Antingen börjar vi lipa av stolthet för bedriften - eller av sorg för hur det kommer att drabba de som lämnats kvar på Jorden. I rymden kan visserligen ingen höra dig gråta, men frågan är hur många som kommer att snyfta högt i soffan... under några av de mest gripande scenerna.
 
Hela den första säsongen av "Away" släpps på Netflix den 4 september.
| 28 augusti 2020 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
Till en början var jag tveksam. Hilary Swank imponerar direkt och är stabil genom hela första säsongen, men de andra karaktärerna känns antingen ointressanta eller som rena karikatyrer. Till en början. Men så öppnar de upp sig, slappnar av lite och samspelet mellan de fem astronauterna blir mycket mer intressant. Misha, Lu, Ram, Kwesi, Emma.. alla karaktärerna växer och bara tanken på att kanske förlora någon av dem får mig att sitta på helspänn. Sedan är jag helt såld på handlingen också. Att tänka sig att det här kan vara en realitet inom 10-20 år är hisnande. Men... dottern och pappan tar alldeles för mycket plats. Om det blir en andra säsong (hoppas!) så vill jag att de ger lite mer plats åt de andra karaktärerna och deras familj. Och mera rymd, mindre Jorden, tack.
Läs mer
2
Gud vad segt
Läs mer
3
Bra om än lite för lågt tempo periodvis. Blir bättre mot slutet. Hoppas på en andra säsong.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu