Raised by Wolves 2020-2022

Drama Sci-Fi
USA
Engelska
Raised by Wolves poster

Synopsis

Sci-fi-serie där två människoliknande robotar fått i uppgift att uppfostra mänskliga barn på en mystisk jungfruplanet. Eftersom den växande kolonin av människor hotas att förstöras på grund av religiösa skillnader, upptäcker människorobotarna att det är en svår uppgift att kontrollera människors övertygelse.
Ditt betyg
3.2 av 29 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Raised by Wolves
2020-09-03
02
Pentagram
2020-09-03
03
Virtual Faith
2020-09-03
04
Nature's Course
2020-09-10
05
Infected Memory
2020-09-10
06
Lost Paradise
2020-09-17
07
Faces
2020-09-17
08
Mass
2020-09-24
09
Umbilical
2020-09-24
10
The Beginning
2020-10-01

Recensent

Oskar Möller

16 december 2020 | 10:00

Ridley Scotts ambitiösa dystopi har sina brister

Med en förvirrande inledning, utmattande bakåtblickar och en kal öde omgivning kommer "Raised by Wolves" inte att falla alla på läppen. Här finns såväl spänning och ambitioner, men serien har problem med att hitta fokus i sitt berättande och de första avsnitten flyter inte på särskilt bra.
När ordet spreds om "Raised by Wolves" blev man nyfiken. Här skulle det vara något coolt, lite utomjordiskt och med Ridley Scott inblandad fick man upp förhoppningarna. Alright, "Prometheus" är väl kanske inte så upphetsande men det är ju trots allt mannen bakom odödliga filmklassiker som ”Blade Runner” och ”Alien” vi talar om. Om någon kan science fiction i filmformat är det han.
 
Men levde serien upp till all hype? Inte helt och hållet.
 
Ingen kan ta ifrån "Raised by Wolves" att den är ambitiös och försöker måla upp en vision av en framtida dystopi där människan på grund av sin egen omättliga destruktivitet, närapå utrotat sin egen art. I gestaltningen av detta går man en oväntad klassisk rutt – de två stridande fraktionerna som utplånar varandra är uppdelade i ateister (som omfamnar teknologi och vetenskap) och troende som dyrkar gudomen Sol. Men det egentliga temat för serien är gränsöverskridande föräldraskap. Som seriens titel antyder blir kidsen i serien uppfostrade av farliga individer. Det hade varit enkelt att göra seriens dödliga android Mother till en superskurk. Men så enkelt är det givetvis inte.

Tillsammans med sin betydligt mindre hotfulle kompanjon Father är Mother fullt fokuserad på att befolka en öde planet med hjälp av mänskliga embryos i seriens inledande minuter. Tyvärr är den nya planeten ogästvänlig och barnen som blev till dör som flugor tills bara en pojke vid namn Campion (Winta MacGrath) blir kvar. Mother börjar tappa greppet efter att några anhängare till Sol angriper henne, vilket får dödliga konsekvenser och visar hennes sanna destruktiva potential. I ett anfall av raseri sänker hon  inkräktarnas rymdskepp och kidnappar de överlevande barnen ombord. Spelplanen är nu bäddad för en ingrodd, hatfylld konflikt mellan de två fraktionerna.
 
Handlingen är tveklöst spännande men bryts ständigt av med återblickar. Trots habila insatser av Amanda Collin och Abukabar Salim som spelar Mother respektive Father känner man att HBO vanligtvis erbjuder vassare rolltolkningar. En rätt osympatisk Travis Fimmel i rollen som en ateist som kapar en troendes identitet gör väldigt lite för att man ska bli extra engagerad i någon central rollfigur.
 
"Raised by Wolves" blir gradvis mer spännande efter de första avsnitten och lämnar oss med en nagelbitande cliffhanger i slutet av säsongen. Men med tanke på seriens bristfälliga pacing och förmåga att riktigt bränna till ser jag den som ett schysst tidsfördriv än en ny fixstjärna på science fiction-himlen.
 
Hela säsong 1 finns nu att streama på HBO Nordic.
| 16 december 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
Bra och annorlunda, aldrig tråkig!
Läs mer
5
Över förväntan. Ett guldkorn som jag hade missat.
Läs mer
5
Super bra serie
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu