Björnstad 2020

Drama
Sverige
60 MIN
Svenska
Björnstad poster

Synopsis

Den lilla staden Björnstad håller sakta på att försvinna in i den omgivande skogen. När stadens junior-hockeylag har chansen att vinna rikssemifinalen landar hela bygdens drömmar på några tonårspojkars axlar. Denna tunga börda blir startskottet för en våldsam handling där en flicka blir traumatiserad och en stad försätts i kaos. Anklagelserna sprider sig som ringar på vattnet och lämnar ingen opåverkad.
Ditt betyg
3.7 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2020-10-18
02
Episode 2
2020-10-18
03
Episode 3
2020-10-25
04
Episode 4
2020-11-01
05
Episode 5
2020-11-08

Recensent

Josefine Krischausky

12 oktober 2020 | 08:30

Norrländskt hockeysamhälle engagerar och väcker känslor

I en liten norrländsk stad hänger allt hopp på ett ungt hockeylags axlar, men ett allvarligt brott riskerar att sätta stopp för allt man har kämpat för. Den svenska HBO-serien “Björnstad”, med regi från guldbaggevinnaren Peter Grönlund (“Goliat”, “Tjuvheder”), väcker många känslor med sin berättelse om våldtäktskultur, maskulinitet och identitet.
“Vi har inte ett skit gemensamt”, säger den nyinflyttade tonårstjejen Maya (Miriam Ingrid) till den populära hockeykillen Kevin (Oliver Dufåker). Från början var det ungefär så jag själv gentemot de flesta karaktärerna i “Björnstad”, men detta skulle inte stoppa serien från att under sina fem avsnitt skapa skapa ett starkt engagemang och väcka en rad olika känslor.

“Björnstad” är baserad på första boken i en serie av Fredrik Backman, där handlingen tar med oss till en liten, norrländsk stad med samma namn som titeln. Peter (Ulf Stenberg), en före detta elithockeyspelare med rötterna i Björnstad, har precis flyttat tillbaka med sin familj efter en tragedi. Som en del av nystarten ska han bli huvudtränare för stadens juniorlagets, med det viktiga ansvaret att driva dem till en efterlängtad framgång och sätta Björnstads namn på kartan. 

Ett sexualbrott på en fest ska däremot röra upp kaos i den lilla staden. Efter detta har inte bara en ung tjej fått ett djupt trauma, utan sanningen hotar även att stoppa det stora drömmarna om lagets framgång. En hel del relationer sätts på spel, och i samhället uppstår såväl manipulation och utpressning som skuldbeläggning och försök att tysta ner de röster som egentligen borde få höras. Det hela är i högsta grad frustrerande att följa, och ännu värre blir det med vetskapen att det som sker är långt ifrån ovanligt i vår verklighet. 

Att hela samhällets framtidshopp hänger på några tonårspojkars samvete är redan ett rätt tungt faktum, men det är inte den enda pressen som är närvarande. I hockeylokalerna skjuter testosteronnivåerna i taket och machokulturen är av hög närvaro, men det är tydligt att det är en fasad som många känner ett tvång att gömma sig bakom. Självklart räcker inte detta för att ursäkta vissa av karaktärernas handlingar, men det sätter igång reflektioner över hur det hade sett ut om dessa personer inte hade känt sig så tvungna att förhålla sig till normen. Och när någon väl går emot eller ifrågasätter dem är det upplyftande och berörande att se. 

Under avsnittens gång är det alltså en hel del teman som får se ljuset, både genom den centrala handlingen och intressanta och viktiga sidospår. Alltsammans sker dessutom inramat av iskalla vinterlandskap, som även dem får sin betydelse. Dels passar det den tunga handlingen, och dels upplevs de omringande skogarna som en representation av den isolering som flera av karaktärerna tycks känna. 

Som nämnt uppstår det ett brett spektrum av känslor även från tittarens sida. Målskott i hockeymatcherna ger adrenalin och glädje även till den annars inte alls sportintresserade, samtidigt som flera av invånarnas agerande ofta får blodet att koka av ilska. Inte heller är det enkelt att förutspå när detta ska ske, utan det kan vara till följd av såväl mindre detaljer som betydande nyckelscener.

Även om både tempot och känslolägena ständigt växlar finns det nästan alltid en underliggande spänning, och dramatiken håller i sig in i de sista minuterna. I slutändan knyts berättelsen delvis ihop på ett snyggt sätt, men samtidigt finns vissa lösa trådar kvar. Dels med sidointriger som låter hängas i luften, och dels personer som definitivt borde ha fått större konsekvenser för sina handlingar, vilket trots sin realism lämnar viss irritation. Med andra ord är en uppföljare inte ovälkommen. 

Med sin ishockey-centrala handling kan “Björnstad” kanske uppfattas som något för en mer nischad publik, men så är det definitivt inte. Genom att växla mellan att vara upplyftande och otroligt upprörande skapar den inte bara en berättelse som är engagerande att följa, men även något som som skapar reflektioner över sådant som vi alla borde ifrågasätta och förfäras över. 
| 12 oktober 2020 08:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
En av dem bättre svenska serier som gjorts senaste tiden. En mycket bra berättelse, och utifrån boken har dem gjort ett relativt bra jobb. Dock mer avsnitt så man kan fördjupa sig mer i karaktärerna och låta fler komma in. Norra Lappland är väldigt inne i den svenska filmbranschen just nu, men kan vi skippa det blåa, kalla filtret? I serien trycker man väldigt mycket på den Norrländska stereotypen (inte för jag tar illa upp) vilket jag anser blir för mycket och fel i många anseenden. En gripande berättelse men slutet var för mig en antiklimax i jämförelse med boken. 3 av 5 frukostar.
Läs mer
3
Lite för seg och för mycket fokus på pappan i familjen (i jämförelse med bli boken). I övrigt har serieskaparna lyckat bra med att fånga karaktärerna och situationens dilemman
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu