Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 juli 2019 | 12:00

De 25 roligaste filmerna från 2010-talet

2010-talet – årtiondet då vi skrattat åt nyzeeländska vampyrer, asiatiska miljonärer och pakistanska uber-chaufförer. Här är de bästa komedierna från 2010-2019.
2010-talet har bjudit på humor i alla dess fantastiska former – lättsam slapstick, konstnärlig indiefilm och våldsam skräckkomedi. Vi har sett genombrott av stjärnor som Melissa McCarthy, Kumail Nanjiani och Tiffany Haddish, och regissörer Taika Waititi, Paul Feig och Olivia Wilde. Här är de roligaste filmerna från 2010-talet.
 
Vi har undvarat animerat och superhjältefilmer som vi anser tillhör sina egna genrer.
 
 

Easy A (2010)

 
Emma Stone fick ett välförtjänt genombrott i denna smarta, rappa tonårsrulle inspirerad av klassikern ”Den eldröda bokstaven”. En tonårstjej börjar utnyttja de överdrivna lögner och rykten om hennes sexliv som börjat spridas i skolan.
 
 

Four Lions (2010)

 
Brittiska jihadister planerar ett självmordsattentat men ingenting går som planerat. En terroristkomedi kräver finess, sylvass satir och nattsvart humor och det levererar långfilmsdebuterande regissören Chris Morris.
 
 

Tucker & Dale vs. Evil (2010)

 
Det är närapå omöjligt att inte förälska sig i Tyler Labine och Alan Tudyk i den här fyndiga slasher-parodin. Några festande ungdomar i skogen misstar två snälla lantisar för psykopater och går snart – av misstag – brutala öden till mötes.
 
 

Bridemaids (2011)

 
En kvinna mitt i en livskris får salt i såren när hon som brudtärna åt sin bästa väninna verkar göra allt fel. Kristen Wiig fick sig ett ordentligt genombrott med den här hejdlöst roliga komedin som hon även skrev och Oscarsnominerades för.
 
 

50/50 (2011)

 
Verklighetsbaserad (efter manusförfattaren Will Reisers egna upplevelser) dramakomedi med det bästa av båda delar. Joseph Gordon-Levitt gör dessutom en av sina bästa roller som en radiojournalist vars tillvaro vänds uppochner av ett cancerbesked.
 
 

Frances Ha (2012)

 
27-årig försöker njuta av livet trots att bristen på bostad, jobb och eventuellt framtid blir allt mer uppenbart. En av flera men absolut bästa av Greta Gerwigs och Noah Baumbachs kärleksbarn, en ljuvlig, svartvit komedi om livet.
 
 

The Heat (2013)

 
Actionkomedier med strategiskt utvalda motspelare kommer och går men Sandra Bullocks och Melissa McCarthys polisduo är ett radarpar att minnas. Den ena en snofsig FBI-agent, den andra en ångvält till Boston-polis. Tillsammans ska de lösa brott.
 
 

This is the End (2013)

 
Under en fest i James Francos hus dödar en jordbävning och senare okända monster de flesta gästerna medan övriga försöker överleva. Tokrolig blandning av satir och science fiction-komedi med en rad dråpliga gästroller.
 
 

21 Jump Street (2012)

 
Att återuppliva den gamla 80-talsserien, nu med Channing Tatum och Jonah Hill, var en bättre idé i praktiken än på pappret. Den omaka polisduon ska som bekant lösa ett brott medan de låtsas vara high school-elever.
 
 

Grand Budapest Hotel (2014)

 
En concierge och en hisspojke på ett välkänt hotell i det påhittade Zubrowka blir vänner och finner sig snart på hisnande äventyr. Wes Andersons troligen mest underhållande, charmiga, stjärnspäckade och spektakulära film.
 
 

What We Do in the Shadows (2014)

 
En mockumentär om en grupp hopplöst gammeldags vampyrer i Nya Zeeland visade sig vara ett genidrag och det är omöjligt att värja sig från skaparen Taika Waititi och hans motspelares fåniga påhitt.
 
 

Pride (2014)

 
På 1980-talets inser några gayaktivister som försöker få Pridefestivalen accepterad att de kan samarbeta med strejkande gruvarbetare. Verklighetsbaserad brittisk feelgood-film av bästa sort med gott om skratt, tårar och hjärta.
 
 

Wild Tales (2014)

 
Spansk-argentinsk antologifilm med en rad galna, blodiga, chockerande och nattsvarta historier. Producerad av Pedro Almodovar, den här börjar med en flygkapten som hämnas på sina passagerare och avslutas med offentligt bröllopssex.
 
 

Spy (2015)

 
Via omvägar blir en 40-årig, ogift kontorsarbetare hemlig CIA-agent på farligt, hemligt uppdrag i Paris. Ännu ett framgångsrikt samarbete mellan Melissa McCarthy och regissören Paul Feig med goda doser action och humor.
 
 

Hunt for the Wilderpeople (2016)

 
Ännu en pärla från Taika Waititi som kombinerar vackra, nyzeeländska miljöer med en kärleksfull vänskapshistoria. En kaxig storstadspojke och hans tillbakadragna fosterpappa hamnar på flykt från myndigheter i vildmarken.
 
 

Min pappa Toni Erdmann (2016)

 
En man försöker knyta band med sin stressade affärskvinna till dotter genom att i peruk och fejktänder låtsas vara hennes livscoach. Tysk, välförtjänt Oscarnominerat och underbart udda drama om dysfunktionell far-och-dotter-relation.
 
 

Swiss Army Man (2016)

 
Daniel Radcliffe gör en av sina bästa roller i den här bisarra men charmiga fantasin – som ett lik! En självmordsbenägen man på en öde ö utvecklar en besynnerlig vänskap med ett upphittat lik som även funkar som en mänsklig armékniv!
 
 

Captain Fantastic (2016)

 
En familj med sex barn bor en bohemisk tillvaro ute i skogen men när mamma avlider och åker alla på en busstur till begravningen i storstaden. Viggo Mortensens trygga närvaro lyfter denna redan intelligenta och gripande pärla.
 
 

Girls Trip (2017)

 
Något så ovanligt som en festkomedi med afro-amerikanska kvinnor i huvudrollerna och en riktigt rolig sådan dessutom. Fyra gamla väninnor försöker hitta tillbaka till varann under en helg på en festival i New Orleans där allt eskalerar.
 
 

The Big Sick (2017)

 
En uberförare som försöker slå igenom på standup-scenen kallas in när exflickvännen hamnar i koma och lär känna hennes föräldrar. Söt, tänkvärd film om relationer baserad på Kumail Nanjianis egna erfarenheter.
 
 

Ingrid Goes West (2017)

 
Underskattad liten indie med ständigt oförutsägbara yrvädret Aubrey Plaza i en roll där hon tillåts spela ut hela sitt register. Titelkaraktären är en mental instabil arvtagerska besatt av sociala medier som börjar förfölja en känd influencer.
 
 

Crazy Rich Asians (2018)

 
En kinesiska i New York reser till Singapore för att träffa sin fästmans familj och upptäcker att de är en av rikaste i landet. Den första stora Hollywood-filmen med asiatisk ensemble sedan 1993 är dessutom full av hjärtliga skratt.
 
 

The Favourite (2018)

 
Yorgos Lanthimos galna, dramatiska kostymfilm med svart humor och lesbiskt triangeldrama charmade både kritiker, publik och Oscarsjuryn. Olivia Colman lyser som Anna av Storbritannien som blir hett villebråd för två kusiner.
 
 

Sorry to Bother You (2018)

 
En afro-amerikansk telefonförsäljare upptäcker ett hemligt knep som hjälper honom att klättra i karriären men hamnar också i onåd hos sina vänner. Briljant, skruvad samhällssatir med en magnifik Lakeith Stanfield i huvudrollen.
 
 

Booksmart (2019)

 
Skådespelerskan Olivia Wildes regidebut är en strålande tjejvariant av ”Supersugen” och andra tonårsrullar. Här är det två tjejbästisar, den ena lesbisk och den andra överviktig, som bestämmer sig att festa järnet dagen innan examen.
 
Vilka är dina favoritkomedier från 2010-talet?
| 21 juli 2019 12:00 |