Captain Fantastic - En annorlunda pappa 2016

Drama Komedi
USA
118 MIN
Engelska
Captain Fantastic - En annorlunda pappa poster

Synopsis

Ben har skapat ett paradis för sig och sina sex barn i nordvästra USA:s djupa skogar, lagom långt bort från övrig familj och vänner. Där uppfostrar han dem till att bli starka, bildade och självständiga individer. Men en plötslig händelse tvingar den udda familjen att lämna sitt trygga hem och återvända till civilisationen.
Ditt betyg
3.8 av 329 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Captain Fantastic
Biopremiär
5 augusti 2016
DVD-premiär
5 december 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

21 maj 2016 | 10:00

Fantastisk feelgood

Plötsligt händer det. Man får se årets hittills bästa film och samtidigt bli smått knockad av upplevelsen. ”Captain Fantastic” med bland andra Viggo Mortensen i huvudrollen, är en otroligt vacker och underhållande amerikansk indiefilm om föräldraskap och livsval och hur dessa påverkar barnen.
Ben har tillsammans med sin fru sex barn. De lever alla i harmoni med naturen långt inne i en skog, i skydd undan det verkliga livet, civilisationen och påfrestningarna där. Barnen hemskolas av sina föräldrar och lär sig överleva på ingenting, klättra i berg och jaga vilda djur, samtidigt som de högläser ur svåra filosofiska och skönlitterära texter. Ingen av dem har knappt någon kontakt med folk utifrån, men de har varandra och är lyckliga.

När mamman blir sjuk och inlagd på sjukhus ändras allt, och inte alls långt senare får de veta att hon gått bort. Då bestämmer sig resten för att i samlad trupp bege sig iväg för ett första möte med livet på utsidan, vilket såklart inte alls blir friktionsfritt.

Någon twittrade efter första visningen i Cannes att vederbörande inte visste om hen ville gifta sig med Viggo eller bli adopterad av honom. Och ungefär i samma tankar går även en lyrisk jag när jag med lätta steg lämnar bion.


Viggo är otrolig som den retlige och stundvis närmast burduse, men alltid lika varme, kärleksfulle och omtänksamme maken och pappan Ben, som i sin envishet vet vad som är bäst för hans barn. Viggo är Captain Fantastic och på sätt och vis är detta hans film. Han är naven i historien, kittet som håller delarna samman och den som driver berättelsen vidare. Men samtidigt och minst lika mycket är det här en ensembleproduktion. Samspelet mellan Viggos karaktär och samtliga av de sex barnen, med en väldigt starkt prestation av britten George MacKey i spetsen, är helt otroligt. Deras relation känns så genuin att jag efteråt måste kolla upp ifall ungarna måhända är Viggos egna.

”Captain Fantastic” är en helt underbar film som handlar om familjedynamik och kärlek, om förlust, kulturkrockar och identitet. Det ges flera sköna kängor till kapitalism och religion och som förälder får man sig ett antal välbehövliga tankeställare om uppfostran och föräldraskap.


Det här är regissören och manusförfattaren Matt Ross långfilmsdebut. Ibland märks ”nybörjarivern” i vissa scener som känns väl enkelt uppbyggda och emellanåt är det ett något ojämnt och snabbt tempo. En mer rutinerad regissör kanske hade dragit ut på det mer men därmed också eventuellt förstört magin som Ross ändå med säker hand skapar. För vid närmare eftertanke så tror jag faktiskt att det till och med kan vara en fördel att vara novis när man gör en till viss del tårdrypande film som denna. Man har helt enkelt en mer lättsam syn på sitt verk, varför det heller tack och lov aldrig blir högtravande eller för sentimentalt.

Detta är verkligen överlag ett otroligt kompetent verk av samtliga inblandade och glädjen som måste ha funnits under arbetets gång smittar av sig på publiken som flera gånger applåderar och tjoar spontant i salongen. Dialogerna är träffsäkra och situationerna och konfrontationerna som familjen hamnar i på sin första resa utanför deras skyddade värld är ofta väldigt dråpliga och roliga, utan att det någonsin blir farsartat, snarare bara väldigt komiskt på ett behagfullt sätt.

Jag skulle rekommendera alla att gå och se ”Captain Fantastic”, inte minst tack vare Viggo Mortensen och de övriga suveräna skådespelarna, men också för det fantastiska fotot och fina miljöerna, det välskrivna manuset och den ljuvliga musiken som länge klingar kvar i öronen. Detta är en film som jag längtar efter att få se igen. 
| 21 maj 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Det här var en halvbra film som inte var det sämsta jag sett. Ja jag vet inte vad jag ska säga. Det blir en svag trea.
Läs mer
5
EN pappa försöker lära sina barn att vara rättfärdiga människor, han lär dem överleva ute i skogen, stärker deras kropp och sinne. Han lär dem allt han kan genom deras hemskolning och de principer han och hans fru kommit överens om. Men det är inte lätt när hela världen runtomkring dumförklarar sig själva genom dålig mat, videospel och high technolygy prylar som avskärmar människorna från verkligheten... Men hur länge ska han kunna skydda barnen från deras "drömvärld"? En av årets bästa filmer!!!! Den skakar om en, ordentligt. Man får en tankeställare. Den ger massa skratt, allvarsamhet och eftertanke. Kommer hamna på min topp 3 filmer i år!! MISSA INTE!!!!! En fantastisk film med grymma barnskådisar och en fantastisk Viggo Mortensen! Betyget blir en stark 4a!!! Cast:George MacKay, Samantha Isler, Nicholas Hamilton mfl... AAAA+
Läs mer