Frances Ha (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Frances bor i New York, men hon har egentligen ingen egen bostad. Hon är lärling i ett danskompani, men är egentligen ingen dansare. Hon vill ha så mycket mer än hon har, men lever livet med oförklarlig glädje och lättja.

En komedisaga om New York, vänskap, klass, ambitioner, misslyckanden och försoning.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FRANCES HA

Greta Gerwig gör en parodi på sig själv
#NYFF 2012 - En av de mysigaste kärlekshistorierna på länge – den mellan två tjejkompisar – känns fräsch att titta på, men "Frances Ha" blir ändå för mycket klumpig och pinsam Greta Gerwig för att nå de riktiga topparna.

Noah Baumbach är tillbaka i New York och filmar igen efter det lilla äventyret med "Greenberg" i Los Angeles. "Frances Ha" är en riktig New York-rulle där många välkända miljöer skymtar förbi, men framför allt är det en känsla som har fångats. Alla de unga människor som flyttar hit för att bli något, men som bara lyckas bli slackers som bor i delade lägenheter och försöker sig på någon form av artistiska karriärer som mest mynnar ut i ensidiga bokprojekt, filmidéer som aldrig kommer nånstans och diverse annat som stannar vid tankestadiet.

Baumbach och Greta Gerwig som spelar titelrollen bestämde efter sitt förra samarbete att de ville jobba ihop igen. Den här gången spelar Greta inte bara en av huvudrollerna utan de har även skrivit manus ihop. Tonen är något lättare än i Noahs två senaste filmer som förutom "Greenberg" består av "Margo at the Wedding", men den når på inga sätt upp till de höjder av härlig vass humor som "The Squid and the Whale" lyckades med och som som gav Jesse Eisenberg en ordentlig start på karriären.

Frances och Sophie (relativt okända Mickey Sumner) är de allra bästa av vänner. De delar lägenhet, drömmar och det mesta av sin fritid med allehanda upptåg. Men när Sophie får en chans att flytta in i sin drömlägenhet i Tribeca och dessutom börjar träffa pojkvännen Patch allt mer medan Frances precis har blivit singel, så glider de två tjejerna isär. Medan allt verkar gå uppåt för Sophie hamnar Frances i en nedåtgående spiral där hon själv blir sin största fiende.

I början får vi ta del av den fina kärlekshistorien två kvinnor emellan. De är vansinnigt olika men komplementerar ändå varandra på ett grymt sätt och lockar fram det bästa hos den andra. Duon fungerar helt enkelt. Men när Frances måste klara sig utan bästa vännen blir hon snabbt för mycket av sig själv. Gerwig, som ofta lyckas balansera det där med sin speciella skådespelarstil blir här en parodi på en misslyckad övervuxen New York-ungdom och jag tröttnar snabbt på Frances pinsamma framhävande av sig själv samtidigt som hon konstant lägger krokben för alla sina möjligheter.

Det är synd, för det finns mycket som är bra i manuset och dessutom är det så ovanligt att se en vänskapsfilm tjejer emellan där man verkligen skiter blankt i vem de dejtar, att man verkligen vill gilla den här filmen. Och ibland gör man det, men lika ofta inte.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Stoffe B
Jag gillade denna riktigt mycket. Jag har haft den i min ägo ett bra tag utan att tagit tid för att se den. För antog att jag inte skulle uppskatta den.

Men så ikväll så tog jag mig tid. Och vilken film, en riktigt ljuvlig och underbar film. Man blir faktiskt lite småkär i Greta Gerwig.

Slänger till 4 pinnar utav 5!
Ruben
Jag håller helt med dig, en fantastisk film detta!
Filmrullen
Tyckte verkligen om den här filmen, faktiskt. Den är så levande och så komisk för att vara svartvit. Jag gillar svartvita filmer, och den blandningen man skapar i filmen är glansprydd av fantastiska skådisar. Jag var inte missnöjd med en enda, och var imponerad av merparten därutav. En strålande film! Låt inte det svartvita lura dig för att inte se glansen.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler