Ingrid Goes West 2017

Drama Komedi
USA
98 MIN
Engelska
Ingrid Goes West poster

Synopsis

Ingrid är en mentalt störd ung kvinna som blir besatt av sociala medie-stjärnan Taylor Sloane. Men när Ingrid släpper allt och flyttar västerut för att bli vän med Taylor, blir hennes uppträdande allt mer farligt.
Ditt betyg
3.0 av 31 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

8 november 2017 | 10:00

Träffsäkert om jakten på status och likes

Mörka stalker-komedin "Ingrid Goes West" kan bäst beskrivas som en "Ensam ung kvinna söker" för Instagram-generationen. Filmen kunde ha blivit roligare, mer spännande eller skruvad, men är ändå väldigt underhållande. Aubrey Plaza passar #perfekt i huvudrollen och sociala medier-satiren är #onfleek.
Möt Ingrid. En instabil ung kvinna som lever sitt liv med en iPhone i handen och suktar längtansfullt efter de vackra och lyckade unga tjejernas liv på Instagram.

Ingrid har just släppts ut efter en vända på mentalsjukhus efter en incident. I samma veva hittar hon sin nya obsession i bohemiska it-tjejen Taylor. 270 000 följare får dagligen ta del av lyxluncher, fester, mysstunder och solnedgångar i varma Kalifornien. Men Ingrid nöjer sig inte med att klicka like. Hon drar västerut för att försöka komma närmare sin nya idol.

"Ingrid Goes West" är lika delar stalker-thriller som skruvad social satir. Förutom att det skruvade är en ganska ärlig bild av hur många idag lever sina liv på nätet. "Ensam ung kvinna söker" möter "Mean Girls" och varje like-besatt tjugonånting-åring lär känna igen sig. Vem har inte jagat den perfekta selfien, eller beundrat (ibland hatat) andras till synes perfekta liv?

Aubrey Plaza är som klippt och skuren för huvudrollen, och balanserar den beräknande sidan med den sårbara med iskall perfektion. Hennes Ingrid är som den där kompisen som försöker lite för hårt att passa in, men samtidigt vinner hon publikens sympati.

Elizabeth Olsen sätter både modebloggerske-stilen och den där Los Angeles-ytligheten. Charmen är på max, men många komplimanger och superlativ från Taylor visar sig vara tomma ord. När Ingrid nästlat sig in i hennes krets börjar hon inse hur mycket som är en fasad utåt för alla fans.

Matt Spicers film tar lite väl enkla genvägar. Det är ju oerhört lämpligt att Ingrid råkar ha väska full med arvspengar, så hon kan ordna sig ett nytt liv, hem och look på nolltid. Manuset (skrivet av Spicer med David Branson Smith) har andra brister. Jag hade gärna sett mer humor. Jag hade gärna sett mer spänning. Jag hade gärna sett att twisterna inte syntes på mils avstånd.

Men "Ingrid Goes West" lyckas belysa något som är väldigt specifikt för 2010-talet och den tid vi lever i. Besattheten av image, bekräftelse och kändisskap. Hur lätt det är att fejka en identitet online. Filmen klär av instagram-kulturen och visar det flyktiga kändisskapets baksidor. Den är väldigt aktuell, och ljuvligt underhållande.
| 8 november 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Inte riktigt min typ av film. Lite platt
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu