Booksmart 2019

Komedi
USA
105 MIN
Engelska
Booksmart poster

Synopsis

Två mönsterelever och bästa vänner inser att de borde ha pluggat mindre och festat hårdare. För att komma ikapp sina jämnåriga kompisar planerar de en helvild natt.
Ditt betyg
3.3 av 83 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Booksmart
Biopremiär
19 juni 2019
DVD-premiär
28 oktober 2019
Digitalpremiär
18 oktober 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Annika Andersson

10 juni 2019 | 10:00

Trivsam collegekomedi i tiden

"Booksmart" handlar om två tjejers insikter och utveckling under ett händelserikt dygn. Olivia Wildes långfilmsdebut har lyckats fint med att skapa trivsam underhållning och samtliga skådisar med Beanie Feldstein och Kaitlyn Dever gör bra ifrån sig.
”Booksmart” är en komedi som ger det beprövade gamla collegefilmskonceptet en välbehövlig uppdatering. Olivia Wildes långfilmsdebut kastar om klichéerna, låter sexskämten handla om kvinnlig njutning, och gör den ena av protagonisterna som är gay trygg i sin homosexualitet utan gliringar från någon eventuell mobbare i skolan. Det känns som en film i tiden.

Molly (Beanie Feldstein från ”Lady Bird”) är övertygad om att hon är på en nivå långt över alla andra, förutom sin bästis Amy (Kaitlyn Dever) förstås. De två är oskiljaktiga och lägger ner all tid på skolarbete, på att att bygga sina respektive resuméer och att planera för framtiden vilket för Molly är Yale och en plats i högsta domstolen. Men så en dag på skolans toalett råkar hon höra hur några klasskompisar skämtar om henne och hur tråkiga hon och Amy är, typ ”de har nog arkivskåp därnere istället för kön”. Molly läxar upp dem med ett självbelåtet leende – nästa år är hon i Yale – vart är de då någonstans?

Döm om hennes förvåning när skolans populära festprisse säger att hon också ska till Yale, och skatebordaren och potrökaren fyller i att de ska till Stanford respektive en välbetald tjänst på Google. Molly är mållös. De som hon avfärdat som riktiga förlorare har lyckats lika bra som henne plus att de haft roligt och festat under tiden. Har alla uppoffringar hon och Amy gjort varit utan nytta, när de också skulle ha kunnat parta och haft kul? Nu har de bara en kväll kvar att ta igen allt roligt de missat, och det är ikväll...

"Booksmart" är underhållande alltigenom även om jag kanske bara skrattade högt någon enstaka gång. Det är som sagt en collegefilm men skämten slår inte riktigt lika lågt under bältet som man är van vid i den genren. Exempel på humorn skulle kunna vara Amys välmenande föräldrar (Lisa Kudrow och Will Forte) som alltid antagit att Molly är dotterns flickvän. Amy beklagar sig för Molly att hon i alla fall slipper deras menande blickar när hon säger att de två ska gå till biblioteket, när de faktiskt bara ska gå till biblioteket. Likaså när hon ber om lov att få sova över hos Molly och förklarar hur de ska göra ansiktsmask och mamman förskräckt invänder att hon inte behöver veta alla uttrycken.

Filmen har mycket hjärta och jag gillar som sagt hur den vänder på klichéerna så att man kan ha kul och vara smart samtidigt, samt tar hål på de arketyper vi förknippar med hur en gay person ”ser ut”. Vi serveras även en rätt så hierarkifri skolvärld där ingen rackar ner på dem som väljer att plugga, eller har annan sexuell läggning. Jag hoppas verkligen att det är så på riktigt i skolorna nu år 2019. Snoppskämten har fått ge vika för skämt om kvinnlig njutning vilket också känns befriande, och kan vara nyttigt för unga tjejer att se.

Det här är en lättsam och charmig film för framförallt den yngre publiken. Den bibehöll min fulla uppmärksamhet och jag kom på mig själv med att sitta och småle filmen igenom. Dialogen är snabb och något hög-oktavig men karaktärerna är underhållande och lätta att tycka om. Jessica Williams har en liten roll med stor charm som lärarinnan Miss Fine, och likaså eleverna spelade av Skyler Gisondo, Billie Lourd, Molly Gordon och Diana Silvers med flera gör bra ifrån sig. Victoria Ruesga och Mason Gooding spelar tjejernas respektive kärleksintressen, och syns i en riktigt snyggt filmad undervattensscen tillsammans med Amy, men romans är inte huvudtemat i den här filmen.

"Booksmart" handlar om två tjejers insikter och utveckling under ett händelserikt dygn. Vänta er inget alltför djupsinnigt bara som stannar kvar med en efter biobesöket. Däremot har Wilde lyckats fint med att skapa underhållning för stunden, och tre om än något svaga poäng tycker jag allt att den förtjänar.
| 10 juni 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Cool och snygg film för kidsen. Mysig vänskap med mycket hjärta och sköna karaktäter, men som film varken nytt eller särskilt tänkvärt. Underhållning för stunden. Jag hade nog hellre sett detta som en serie där mer fokus hade kunnat lagts på alla intressanta karaktärer. 3/5
Läs mer