Lisa Kudrow

Skådespelare, Manusförfattare 30 juli 1963 Encino, California, USA

Biografi

Lisa Valerie Kudrow, född 30 juli 1963 i Encino, Kalifornien, är en Emmy- och SAG-vinnande amerikansk skådespelare. Hon är främst känd för sin roll som Phoebe Buffay i komediserien "Vänner".

Lisa Kudrow föddes i Encino, Kalifornien och är judinna med vitryskt, ryskt och ungerskt påbrå. Hennes föräldrar heter Lee Kudrow och Nedra Stern. Hon har en äldre syster som heter Helene Marla Kudrow och två äldre bröder som båda är neurologer, David Kudrow och Derrick Kudrow. Efter att ha gått på Portola Middle School i Tarzana, Kalifornien tog hon examen från Taft High School i Woodland Hills, Kalifornien och senare sin filosofie kandidat-examen i biologi vid Vassar College. Hon talar även flytande franska.

Kudrow hade planerat att gå i sin fars fotspår, och forska om huvudvärk. Men hon blev "upptäckt" och började en karriär som skådespelerska. Kudrow började sin komedikarriär som en medlem av The Groundlings och var i samma fack som till exempel Will Ferrell och Janeane Garofalo. Kort därefter förenades Lisa med Conan O'Brien och regissören Tim Hillman i det kortlivade teatersällskapet Unexpected Company. Hon var också den enda ordinarie kvinnliga medlemmen av The Transformers Comedy Troupe, en grupp regisserad av Stan Wells som spelade med flytande schema på Empty Stage Comedy Theatre.

Kudrow är främst känd från TV-serien "Vänner" där hon spelar rollen som Phoebe och dennas elaka tvillingsyster Ursula. Hon gjorde sin första stora TV-roll som just Ursula i en annan komedi, "Galen i dig".

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler