Kvinnan på tåget 2016

Drama Thriller Mysterium
USA
112 MIN
Engelska
Kvinnan på tåget poster

Synopsis

Rachel är i sorg efter sin skilsmässa. Varje dag spenderar hon sin dagliga pendeltågsresa fantiserande om det till synes perfekta paret i ett hus som hennes tåg passerar varje dag. En morgon ser hon någonting chockerande hända utanför tågfönstret som kommer att förändra allt. Baserad på succéboken "Kvinnan på tåget" av Paula Hawkins.
Ditt betyg
3.0 av 256 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Girl on the Train
Biopremiär
9 november 2016
DVD-premiär
24 mars 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

29 oktober 2016 | 10:00

Seg resa mot spännande final

Höstens tveklöst deppigaste dramathriller bjuder på komplexa kvinnoporträtt och vemod i massor. Ibland går resan för långsamt framåt, men till slut anländer även "Kvinnan på tåget" mot en spännande final.
Kvinnan på tåget heter Rachel (Emily Blunt). Hon pendlar till New York varje morgon fast hon inte har något jobb, som för att upprätthålla fasaden av ett normalt liv. Och för att få en skymt av huset som tåget varje dag stannar utanför, ett hus där det perfekta paret bor. Rachel drömmer bort sig och undrar vem den vackra blonda kvinnan är och vad hennes snygge make jobbar med, medan hon i smyg häller i sig vodka tills det svartnar för ögonen. Samma procedur varje dag.

Kvinnan i huset är Megan (Haley Bennett), och något perfekt liv har hon då inte. Hon är uttråkad, för tillfället sysslolös, och känner sig instängd hos en man med kontrollbehov. Hon uppsöker en terapeut som snart blir hennes älskare.

Den säljs in som en thriller men historien är framför allt ett drama, om trasiga relationer, om missbruk av såväl makt som sprit, och om kvinnor som längtar efter ett bättre liv men inte förmår göra något åt saken. 

En tredje kvinna som tar stor plats i dramat är Megans granne Anna (Rebecca Ferguson). Vi har också tre män med nästan lika stora roller, så det blir många namn och relationer att hålla reda på. Det gäller att hänga med i vem som har ihop det med vem, och var i tidslinjen vi befinner oss för tillfället. För självklart ska filmen hoppa i tiden. 

När Megan en vacker dag är spårlöst borta utan ett spår, vet Rachel att hon såg något som hon inte borde ha sett, där från tågfönstret. Hon kan inte lita på sina egna minnen, hon blir huvudmisstänkt, men försöker också själv nysta i fallet kring kvinnan som fascinerat henne så. Så småningom utvecklas det till en liten whodunnit-gåta där alla är misstänka, och minnen och tillbakablickar spelar spratt med både sköra Rachel och oss i publiken. 

Dränkt på all färg och hopp är detta ingen munter film att ta till sig. Kvinnornas historier är starka, men berättas med en kyla och distans som gör det svårt att hitta någon att tycka om här.

Visst delar filmen likheter med andra moderna thrillers med ”Girl” i titeln, inte bara rent visuellt. Det handlar om män som hatar kvinnor, och om flickvänner som försvinner. Men nog hade ”Kvinnan på tåget” haft nytta av en David Fincher bakom kameran, eller någon av samma kaliber. Tate Taylor (”Niceville”, ”Get On Up”) skulle åtminstone behövt lägga ifrån sig Paula Hawkins romanförlaga och försäkra sig om att hans film står på egna ben. 

Överföringen från bok till film går sällan smärtfritt, och även här känns det ofta som att händelser och ledtrådar - som kanske hade gett karaktärerna mer kött på benen - har kokats ner till enstaka repliker. Jag saknar en underliggande nerv, den där känslan av att något kommer gå åt helvete och att det bara är en tidsfråga. 

Spänningen dröjer, men den kommer. Till slut blir ”Kvinnan på tåget” ändå en hygglig thriller, med ett par vändningar och scener som faktiskt höjer helheten. I slutändan är det varken intrigen eller upplösningen jag tänker på mest. Det är Emily Blunts intensiva skildring av en alkoholiserad och djupt deprimerad ung kvinna, som gör den här filmiska resan värd biljettpriset.
| 29 oktober 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Kalkon är namnet. Så tråkig att jag inte orkade titta klart. Slösa inte pengar på denna
Läs mer
3
Dunder succé boken som alla talar om har blivit film!! Tyvärr hann jag inte läsa boken innan, men kan nästan i förväg säga att boken nog är mer spännande, det är en sådan komplex story att det går inte att få med alla detaljer och känslor på knappa två timmar som att beskriva dem i en hel bok. Men oavsett så är det en spännande thriller/drama med oväntade tvistar, mycket heta sexscener och grymma skådespelare!! Missa inte! Betyget blir en godkänd trea... Cast: Emily Blunt, Haley Bennett, Luke Evans mfl... AAA
Läs mer