Friends: The Reunion 2021

Friends: The Reunion poster

Synopsis

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer återförenas på scen 24 i Warner Brothers studior i Burbank i en hyllning till en av tidernas mest älskade tv-serier: "Vänner".
Ditt betyg
3.2 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Veronica Wiklöf

27 maj 2021 | 12:45

Den länge efterlängtade “Vänner”- återföreningen är främst för hardcore-fans

I 17 år fick vi vänta på återföreningen av "Vänner" (omänskligt om jag får säga det själv) och nu är den här. Could we BE any more happy?
Sjutton år efter det sista avsnittet av den globalt älskade sitcomen sändes, återförenas till slut de sex skådespelarna i ett nästan två timmar långt avsnitt. Jennifer Aniston (Rachel), David Schwimmer (Ross), Matthew Perry (Chandler), Matt Leblanc (Joey), Lisa Kudrow (Phoebe) och Courteney Cox (Monica) omfamnar varandra i "Vänner"-studion.
 
Jag växte upp med "Vänner". På 90-talet kunde jag inte direkt se avsnitten när de sändes på tv (år 1994 var jag tre år). Men jag minns min mammas kluckande skratt som överröstade publikens. Jag minns karaktärerna och de har alltid varit i mitt vardagsrum. De har följt mig hela livet. Är jag nere så kan inget få mig att skratta så mycket som att se Joey göra utfallssteg, klädd i Chandlers alla kläder. Serietorka? Då slår jag på "Vänner", det blir aldrig en besvikelse.
 
Det sista avsnittet vägrade jag se när det kom ut. Jag såg inte det på många år - det fick inte vara slut. Nu tycker jag att det är ett av de vackraste avsnitten. De här sex vännerna har växt upp tillsammans - de är en familj.
 
Min pappa beskrev Charlie Chaplin som "komedins geni". En man som med små gester, kroppsspråk och sin mimik fick sin publik att vika sig dubbelt av skratt. Detsamma ses i varenda en av skådespelarna i "Vänner". Det var de små ändringarna i tonerna, de små gesterna som fick mig (oss!) att skratta. Vi vet hur varje karaktär kommer att reagera på något och reaktionen är verkliga, trovärdiga.  
 
Så när nyheten kom om att en återförening skulle bli verklighet blev jag helt lyrisk! Vi skulle få se Monica mikrostyra sin familj, Phoebe och Mike skulle ha ett par tvillingdöttrar (ja, de har tvillingar i min värld) som tar hem skadade djur de hittar på gatan - så får pappa Mike fixa vart de ska bo och Phoebe spelar musik för dem. Joey är fortfarande Joey, kanske har han en dotter. Rachel och Ross är gifta och lyckliga med sina två barn, Emma och Ben.
 
Ett sting av besvikelse kom när det visade sig att det var skådespelarna som skulle återförenas i studion. Jag har sett dem återförenas privat förut på sociala medier, vi vet att de är vänner i verkliga livet. Besvikelsen gick över, nog kan det bli bra!
 
De första minuterna är otroligt rörande. Det är första gången de sex skådespelarna är tillbaka i de numera ikoniska lägenheterna på många många år. Vi får reda på små charmiga detaljer om hur det var att spela in ett avsnitt med live-publik.
 
"Det hade sina stunder", säger Matthew Perry om serien. Han säger det på ett sarkastiskt och skämtsamt sätt. Det får mig som tittare direkt att tänka på hur fruktansvärt kämpigt han hade det under de tio åren. Men vi får inte stanna kvar i det, vi kastas vidare till nästa moment. Och så fortsätter det egentligen genom hela avsnittet.
 
Nog är det en nostalgitripp, de tittar på gamla avsnitt. Ibland nämner de något om själva arbetet bakom inspelningen. Men det är allt. De snuddar bara vid ämnen som hade kunnat utvecklas. Saker som skådespelarnas psykiska måenden, detaljer, känslor och händelser nämns i förbifarten. Vi kan fysiskt se spåren av kölvattnet som serien lämnat på Matthew Perrys ansikte, tal och hållning.
 
Jag får känslan av att avsnittet försöker hålla samma lätta atmosfär som serien hade, men det blir inte äkta för mig. De få nya och roliga faktan överväger inte riktigt. 
 
Snuttarna där de blir intervjuade av James Corden känns framtvingade (jag älskar Corden, men han är ju inte en av "Vänner"-casten), irrelevanta och rent av störande. Som ett ihärdigt fan vill jag bara vara i lägenheten, eller ännu bättre - i Central Perk.
 
Hardcore-fans har redan sett alla gagreels och bloopers, vi vet vad skådespelarna tyckte om serien i helhet. Vi har googlat om skådespelarna och följt dem genom åren. Men i klassisk man-pratar-inte-om-jobbiga-saker-anda får vi inte sätta oss och gå igenom det djupa, jobbiga, roliga, vackra och fula med vännerna. Istället lämnas vi till att spekulera och fokus hamnar på annat än återföreningen och serien.
 
Avsnittet lämnar efter sig en känsla av mersmak, visst. Men främst för att det är så ytligt. Det hade kunnat göras i sex avsnitt för att täcka allt vi vill se och veta. Skaparna berättar att serien gjordes för att endast följa de sex vännerna - ingen annan. Så varför är helt irrelevanta kändisar som Lady Gaga och Justin Bieber med?
 
Nog är motspelarna runtomkring mer intressanta och relevanta? Hur var det att spela de olika karaktärerna som var grannar, kollegor med mera?
 
Men den får mig att le, de återskapade scenerna är fina. Det för tillbaka minnen och det är fint att se hur serien påverkat så många människor även så långt efter starten. Att de inte spelar sina karaktärer genom avsnittet är helt rätt val, det hade bara förstört bilden de lämnade oss med för så många år sedan. 
 
"Friends: The Reunion" finns att streama på HBO Nordic.
| 27 maj 2021 12:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
2
Fantastisk serie som jag sett om flera flera gånger och som jag fortfarande tittar på när jag är på humör Men detta var bara cringe hela vägen.
Läs mer
3
Skrattade några gånger. Började nästan gråta när det var meningen att jag nästan skulle börja gråta. Så det var.. helt okej.
Läs mer
3
Nostalgiskt fint och bäst när skådespelarna berättar om minnen från tiden de filmade. Onödigt att ta in kändisar utifrån, som inte har med serien att göra, som att de var rädda att den inte skulle sälja sig själv. Även klippen där tittare runt världen lägger recensioner känns onödigt. De behöver inte sälja in det till oss. Vi älskar den redan och vill bara nostalgiskt drömma oss tillbaka lite, och se bakom kulisserna. De hade kunnat gå mer in på djupet där skådespelarna berättade om hur det var på inspelningarna.
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu