Bad Neighbours 2 2016

Komedi
USA
91 MIN
Engelska
Bad Neighbours 2 poster

Synopsis

Med ett andra barn på väg är Mac och Kelly Radner redo att ta det slutgiltiga steget in i vuxenvärlden – en flytt till villaförorten. Men precis när de åter tagit kontroll över grannskapet och är redo att sälja flyttar ett nytt sällskap in. En kvinnlig studentförening, snäppet galnare än Teddy och hans bröder någonsin kunnat drömma om.
Ditt betyg
3.1 av 668 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Neighbors 2: Sorority Rising
Biopremiär
4 maj 2016
DVD-premiär
3 oktober 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 maj 2016 | 18:50

Förvånansvärt feministisk och väldigt underhållande

"Bad Neighbours 2" är en otroligt rolig uppföljare, som kanske inte överraskar vad gäller upplägget men desto mer förvånar i djupet av utförandet. Karaktärerna är sköna, mångfacetterade och humorn hela vägen lättrelaterad, åtminstone om man som jag är begåvad med en något vulgär uppsättning skratt-DNA.
Det här är liksom sin föregångare en komedi om grannosämja och att växa upp som individ i relationen till andra människor. Vi får åter möta det äkta paret Mac och Kelly som nu väntar sitt andra barn och ska sälja huset de bor i då de köpt ett nytt. Innan försäljningen är helt klar flyttar ett gäng festglada collegetjejer in i villan bredvid och parets redan en gång upplevda mardröm några år tidigare börjar om på nytt. Tjejerna verkar dessutom på många sätt vara värre än killarna som en gång huserade nästgårds och kriget de två lägren emellan är snart i full gång. Mac och Kelly står rådlösa men får plötsligt oväntad hjälp från deras gamla antagonist Teddy.

Väldigt mycket är sig likt, men en hel del är också nytt. Istället för odrägliga pubertala grabbar med kukhumor är det smarta tjejer som tröttnat på den rådande misogynin på campus och vill göra något åt det, vilket tyvärr sker på bekostnad av de nya grannarna. 

Det är tydligen så att studentföreningar med tjejer inte får arrangera fester på i USA, medan party på grabbarnas diton är mer regel än undantag. Detta blir avstampet i det feministiska budskapet och brandtalen om lika villkor och rättigheter som genomsyrar filmen och jag gillar verkligen det. Hela filmen är ett slag mot den sexistiska machokulturen som råder på mången College och det är slag som absolut bör svingas.

Även om mycket av det som sägs är värt att begrunda, levereras det på ett väldigt lättsamt och aldrig moraliserande sätt. Ibland blir det dessutom rätt larvigt, men inte desto mindre underhållande. Jag skrattar ofta och rätt så högt, mycket tack vare fyndiga dialoger och den superba ensemblen med Rose Byrne, Seth Rogen och Zac Efron i spetsen. Chloe Grace Moretz är också hon som ledaren Shelby för tjejgänget väldigt sevärd och jag älskar att jag inte riktigt vet vem jag ska hålla på, då de alla på ett hyfsat vridet sätt känns väldigt charmerande och äkta.

Det hade varit enkelt att göra Kelly och Mac till två prettoföräldrar, fast istället ger man dem en glöd som trots deras ålder inte slocknat. The old people kallas de av ungdomarna, men de är egentligen bara två sköna typer med lite mer erfarenhet, som gör sitt bästa i rollen som makar och föräldrar, trots alla hashpipor och dildos som ligger och skräpar lite överallt i hemmet.

Zac Efron spelar åter Teddy som var den störste busen i förra filmen. Han har mognat sedan sist och är liksom övriga karaktärer ovanligt nyanserat skriven. På sätt och vis tar han vid sidan av föreningsbrudarna täten i kampen för jämställdhet och gör det verkligen flera gånger bokstavligt. Att han dessutom ogenerat och upprepande bjuder på sig själv och sin vackra bara bringa gör inte saken sämre, även om det kanske i förlängningen inte är rätt metod att störta de patriarkala strukturerna på. Dock är det uppfriskande och väldigt trevligt att se. Inte bara för mig utan även  kvinnorna i filmen, som gärna vilar ögonen på den hete hunken och därmed för stunden vänder den ofta i filmer förekommande klassiskt manliga blicken mot mannen själv.

”Bad Neighbours 2” är inte en film som snobbiga cineaster kommer tänka tillbaka på och analysera medan de sippar på ett glas fylligt rödvin. Dock är den en otroligt rolig, galen men faktiskt också väldigt tänkvärd film om vårt samhälle och de sociala begränsningar som beroende på kön, hudfärg eller sexualitet fortfarande finns. 

Gillade du första filmen kan jag nästan garantera att även denna kommer roa dig.
| 4 maj 2016 18:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Inte så mkt att hänga i granen. Det som överraskade mest var att Zac Efron var det största komiska inslaget, det såg jag inte komma. Två av fem.
Läs mer
1
Ett skämt till uppföljare, om ettan var toppen, sög tvåan megabotten :( Pinsamt dålig! Ingen charm, catchighet eller någon vidare humor. Blivande tvåbarnsfamiljen skall försöka sälja sitt gamla hus när ett gäng ungdomstjejer flyttar in med sin nya sorority house i grannhuset, paret gör allt för att få bort dem innan köparna drar sig ur... Har inte så mycket att säga, dålig fantasi, pinsamma skämt och punchlines, inte så bra skådespeleri, tråkig story...nej betyget blir en svag 2a... Cast: Zac Efron, Seth Rogen, Rose Byrne mfl.. aa
Läs mer
1
Bad neighbours 2 heter just två för det är exakt så många gånger som jag skrattar. Om första sög så är denna ännu värre. Man har som en födande kvinna krystat ut en uppföljare som bara är pinsam och man försöker vara så politisk korrekt så jag blir lätt illamående, nej förresten kraftigt illamående. Spara 1 timme och 33 minuter av ditt liv och gör något vettigt. (och då är det mesta i livet mer vettigt)
Läs mer