Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 juni 2019 | 12:00

De 25 bästa tv-serierna på Amazon Prime 2019

Det är nästan omöjligt att veta var man ska börja när det kommer till valet av en ny tv-serie att plöja. Här hittar du 25 serier som alla är värda en chans!
Amazon Prime Video har inte direkt slagit igenom på samma nivå som Netflix, HBO Nordic eller Viaplay och C More har gjort här i Sverige. Kanske för att när serien först lanserades här så saknades det både svenska undertexter (finns fortfarande inte på alla serier, men de allra flesta) och utbudet var relativt skralt.
 
Det råder däremot inte längre någon tvekan. Med tanke på den mängd pengar som satsas inom Amazon på både originalserier och inköp av befintliga klassiker, så kommer vi alla tv-älskare tvingas att ha även denna streamingtjänst.
 
Här nedan har jag samlat mina 25 favoritserier bland Amazon Primes nuvarande utbud (varav tre visserligen får premiär under sommaren).
 
 
 
En av tv-världens mest visuellt slående serier låter oss lära känna både våra gamla och nya gudar. Peter Stormare dyker upp i en mindre roll. 
 
"Bosch" (2015-)
 
En av våra bästa, ännu aktiva, snutserier. Titus Welliver är perfekt i rollen som Harry Bosch. 
 
"Carnival Row" - premiär 31 augusti
 
I slutet av sommaren bjuder Amazon på en påkostad och ambitiös mordgåta i en fantasyvärld med både människor, féer och andra mystiska väsen. Cara Delevingne och Orlando Bloom gör huvudrollerna.
 
 
"Fleabag" - (2016-2019)
 
Phoebe Waller-Bridge är tv-geniet som har skrivit det fantastiska manuset, varit seriens showrunner och spelat huvudrollen i två praktiskt taget perfekta säsonger. Säsong två är utan tvekan en av årets bästa.
 
"Forever" (2018-)
 
Underhållande och tankeväckande tagning av vad som skulle kunna vara ett möjligt "livet efter döden"-scenario. Maya Rudolph och Fred Armisen spelar seriens båda huvudroller.
 
"Goliath" (2016-)
 
Den första säsongen om den alkholiserade försvarsadvokaten Billy McBride (Billy Bob Thornton) är något av en vattendelare. Personligen håller jag ett av avsnitten ur dess andra säsong som ett av förra årets bästa.
 
 
"Good Omens" (2019)
 
Amazon Primes allra nyaste serie levererade precis en oerhört underhållande miniserie baserad på boken av Neil Gaiman och Terry Pratchett. Innan Pratchetts död 2017, fick han att Gaiman lova att skriva manuset till miniserien själv - vilket han också har gjort.
 
"Hanna" (2019-)
 
Adaptering av långfilmen med samma namn, men nu med avsevärt mer tid att lägga på storyn runtomkring "Hanna". Svenske Joel Kinnaman är med och gör rollen som Hannas "pappa" i den här popcorn-action-storyn.
 
"Homecoming" (2018-)
 
Julia Roberts gör sin första huvudroll i en tv-serie och bjuder på sin bästa skådespelarprestation på säkert 20 års tid. "Mr. Robot"-skaparen Sam Esmail regisserar säsongens samtliga halvtimmesavsnitt.
 
 
 
Louis C.K., Steve Buscemi, Alan Alda och Laurie Metcalf bjuder på några av tv-historiens vassaste diskussioner i miniserien "Horace & Pete". För egen del håller jag serien som en av mina absoluta favoriter. 
 
"Jack Ryan" (2018-)
 
Likt "Hanna" ovan passar detta Amazon Original in perfekt i kategorin påkostad popcorn-action. Under den kommande andra säsongen ansluter även svenska Noomi Rapace i en av huvudrollerna vid sidan om CIA-agenten Jack Ryan (spelad av John Krasinski).
 
"Justified" (2010-2015)
 
Timothy Olyphant och Walton Goggins har gjort FX:s "Justified" till en av de bästa tv-serierna någonsin. Lyckligtvis går det nu att bingetitta på hela serien i ett svep!
 
"Lodge 49" (2018-)
 
En av de mest udda serierna på listan är "Lodge 49", som balanserar knivskarpt på gränsen mellan galenskap och fantastiskt drama. Det är helt och hållet skådespelarprestationerna som säljer in denna series tvära vändningar - en riktigt njutning.
 
 
"McMafia" (2018-)
 
En slags digital ekobrottslighetens mostvarighet till "Breaking Bad", med sonen till en exilrysk och åldrad maffialedare. Svenske David Dencik dyker dessutom upp i en galen roll som huvudkaraktärens farbror.
 
 
Vet du inte om du är ett fan av klassisk musik? Efter att ha givit "Mozart in the Jungle" en chans så kommer du utan tvekan att vara det.
 
"Patriot" (2015-)
 
Tillsammans med "Horace & Pete" och "Fleabag" är "Patriot" en av mina personliga favoriter både i denna lista, men även bland alla hundratals tv-serier jag har plöjt genom åren. Regissören och manusförfattaren Steve Conrad ("The Secret Life of Walter Mitty", "The Weather Man") har skrivit och regisserat samtliga avsnitt ur båda säsongerna.
 
 
"Seinfeld" (1989-1998)
 
Behöver jag säga mer än vad klippet ovan själv lyckas förmedla om klassikern "Seinfeld"? En serie om allt och inget på en och samma gång - om du har lyckats undvika den under alla dessa år är tiden onekligen kommen.
 
"The Boys" - premiär 26 juli
 
Det går givetvis inte att lämna "The Boys" aka "känsliga tittare varnas" från den här listan, även om premiären fortfarande är en dryg månad bort så känns det utan tvekan som att den kommer att förtjäna sin plats.
 
"The Expanse" (2015-)
 
De tre första säsongerna sändes av Syfy innan serien lades ned för att ge plats åt exempelvis George R. R. Martins "Nightflyers" (som lades ned efter bara en säsong). Lyckligtvis blev "The Expanse"-fansen så pass upprörda att Amazon Prime valde att köpa upp rättigheterna till serien och beställde en fjärde säsong som kommer senare i år.
 
 
Vad hade hänt om Tyskland och Japan gick segrande ur det andra världskriget? Det får vi se prov på i "The Man in the High Castle" som visar upp ett väldigt annorlunda USA för oss.
 
 
 
Amy Sherman-Palladino ligger bland annat bakom "Gilmore Girls", vilket märks på det oerhört snabba, roliga och smått geniala sättet karaktärerna pratar med varandra. I "The Marvelous Mrs. Maisel" får vi följa en före detta hemmafrus resa till hur hon blev en av 50-talets bästa standup-komiker. 
 
"The Office" (2005-2013)
 
Baserad på den brittiska originalserien med samma namn har Steve Carell, John Krasinski och resten av gänget gjort den amerikanska versionen minst lika legendarisk. Dessutom med avsevärt fler säsonger!
 
"The Shield" (2002-2008)
 
Av många ansedd som en av världens bästa snutserier genom tiderna, med sin premiär för snart drygt 15 år sedan markerade den även något av en början för dagens Peak TV-värld.
 
"The Terror" (2018-)
 
Den framgångsrika miniserien "The Terror" blev så populär efter sin premiär förra året, att serien skapare valde att göra om den till en antologiserie. Vi kommer därför få fortsätta att se på skräck ihopblandad med verkliga händelser.
 
 
"Too Old to Die Young" - premiär 14 juni
 
Nicolas Winding Refns ("Drive", "The Neon Demon", "Pusher"-trilogin) tretton timmar långa långfilm, uppdelad i tio avsnitt, är Amazon Primes nästa påkostade originalserie - med mindre än en vecka kvar till premiären.
 
Vilka av Amazon Primes tv-serier är du mest sugen på att ge en chans? Kommentera gärna nedan! 
| 9 juni 2019 12:00 |