Carnival Row 2019-

Carnival Row poster

Synopsis

Serie som utspelar sig i en viktoriansk fantasyvärld fylld med mytologiska varelser vars exotiska hemland tagits över av människorna. Detektiven Rycroft Philostrate och flyktingälvan Vignette Stonemoss har en utmanande kärleksaffär i ett allt mer intolerant samhälle.
Ditt betyg
3.6 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

1 september 2019 | 09:30

Grymt episk fantasy

Orlando Bloom och Cara Delevingne frontar inte bara en av årets mest hajpade fantasyserier, utan antagligen också den bästa. Det är såhär ett riktigt hantverk av skådespeleri, manus, regi och bildkomposition, kan få det att spraka i rutan.
Det ska erkännas att jag inte hade stora förhoppningar kring Amazons nya storserie ”Carnival Row”. En steampunkig fantasyvärld med en kompott av sagofigurer och människor som lever sina skitigaste och mest miserabla liv. Det låter fantastiskt på pappret men efter ett antal mediokra försök tycks just en genre som fantasy inte stå högst upp på listan för alltför många. Förståeligt men även tråkigt för en fantasynörd som jag själv.
 
Inte heller ingav mig en före detta tonårsidol vars största bedrift är en blond prettoalv eller en skådespelerska som inte tycks ha ett bredare känsloregister än en stock framför kameran, något större förtroende. Men jag är glad över att även mitt allseende recensentöga kan ha fel... ibland.

För ”Carnival Row” ser lika påkostat ut som det faktiskt är. Här har man inte drunknat i specialeffekter utan låtit det genuina hantverket stå för grovarbetet. Och vilken fröjd för ögat det blir. Fantastiskt skådespeleri genomsyrar hela serien, från minsta statist till en huvudensemble som väcker liv i en otroligt eggande historia, något som tycks smitta även Cara Delevingne som passar perfekt i rollen som egensinnig och hårdhudad älva medan just Orlando Bloom får blomma ut till en ärrad och bister polishunk som åter kommer smälta hjärtan. Något klyschiga karaktärer kan tyckas men inget som stör i en så unik historia med en slående rikedom av rollfigurer.

I en postindustriell värld där krig har dragit fram lever älvor, satyrer och andra sagofigurer under människornas förtryckande välde. En värld full av rasism, våld och sorglig nostalgi över vad som en gång var men nu tycks förlorat för alltid. Här återses den före detta soldaten och nu polisofficer Rycroft Philostrate, och älvan Vignette Stonemoss som båda sökt sin tillflykt från våldet i staden Carnival Row. Men inte bara en komplicerad historia tycks stå i vägen för de båda utan även ett växande mörker. Något horribelt som i skydd av stadens skuggor lämnar ond bråd död i sin jakt på något eller någon.

När HBO och Netflix effektivt tycks ha devalverat sitt förtroende hos tittare verkar det vara dags för uppstickaren Amazon Prime att ta andelar. Med "The Expanse", "American Gods", "The Boys", "Good Omens", "The Terror" och nu "Carnival Row", visar man att det faktiskt går att göra kvalité i rasande fart. Finns det något negativt man kan anmärka på vad gäller ”Carnival Row” är det att åtta avsnitt tycks vara i minsta laget för att berätta en sådan mastodontisk historia.
 
I övrigt lär detta bli många "Game of Thrones"-fans nya favoritserie med sina "Downton Abbey"-vibbar och fantastiska musik av Nathan Barr. En lika bister som realistisk fantasyserie som vågar ta sig an allt från cynisk humor till rysande skräck.
| 1 september 2019 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Carnival Row
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu