The Terror 2018-2019

Drama Skräck
USA
41 MIN
Engelska
The Terror poster

Synopsis

Under en fartygsexpedition i Arktis år 1847 upptäcker besättningen ett monsterliknande rovdjur. Tv-serie i 10 avsnitt.
Ditt betyg
3.6 av 42 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Go for Broke
2018-03-27
02
Gore
2018-03-27
03
The Ladder
2018-04-03
04
Punished, as a Boy
2018-04-10
05
First Shot a Winner, Lads
2018-04-17
06
A Mercy
2018-04-24
07
Horrible from Supper
2018-05-01
08
Terror Camp Clear
2018-05-08
09
The C, the C, the Open C
2018-05-15
10
We Are Gone
2018-05-22

Recensent

Patrik Jonsson

21 april 2018 | 10:00

Ett mentalt knäckande skräckdrama

"The Terror" är en sådan där serie som verkligen kryper in under skinnet på tittaren. Med sin isande musik, sitt kyliga foto samt psykiskt krävande och ogästvänliga skådeplats lyckas en tv-serie äntligen med konststycket att skrämmas!
Då jag i rubriken talar om ett mentalt knäckande skräckdrama syftar jag främst på den situation och det händelseförlopp seriens stackars karaktärer utsätts för. Jag vågar dock lova att även du som tittare lär få dig en släng av psykiskt darriga nerver efter några minst sagt krävande avsnitt. Det är inte varje dag en "skräckserie" lyckas med att just skrämmas, med att verkligen leverera något som kan kallas för skräck. "The Terror" är tack och lov undantaget i sammanhanget. Detta är obehagligt, detta är skrämmande på riktigt.
 
Nu är "The Terror" en sådan där serie som definitivt mår bäst av att man som åskådare vet så lite som bara möjligt om den innan man väl börjar titta. Därför tänker jag fortsättningsvis vara ytterst sparsam vad det gäller att kommentera just handlingen och händelseförloppen. Vad jag har valt att förtälja är dock följande;
 
"The Terror" utspelar sig år 1845 och handlar om Franklinexpeditionen och de människor som ingick i just denna. Expeditionen gick ut på att de båda skeppen HMS Erebus och HMS Terror skulle undersöka Arktis men försvann sedan spårlöst. Utan att nu avslöja allt för mycket kan jag berätta att Franklin (Ciaran Hinds) och hans mannar får gå genom allt från hunger och skörbjugg via myteri till kannibalism och detta samtidigt som de verkar vara jagade av något slags ondskefullt väsen.
 
Egentligen borde det kanske vara tämligen simpelt att förklara vad "The Terror" är för slags serie (skräck), men det är det inte. "The Terror" liknar faktiskt inte någon annan tv-serie, den känns relativt unik. Glöm andra "skräckserier" som "The Strain" och "The Walking Dead", den här produktionen ligger på en helt annan nivå. Visst är det stundom både blodigt, gory och tempofyllt, men den största fokusen i "The Terror" ligger egentligen i det vi som tittare inte får se. Med detta sagt ger "The Terror" oss stort utrymme att fantisera. Jag personligen uppskattar sådant något oerhört, speciellt då det fungerar så pass jäkla bra som det faktiskt gör i "The Terror".
 
"The Terror" bjuder även på väldigt mycket drama. Sådant där slags drama som man verkligen kan ta på, kännas vid. Detta späder naturligtvis på det obehagliga ännu mer. Sedan kan "The Terror" även liknas vid ett man vs nature, en slags överlevnadsthriller. Klaustrofobi och isolation är i sammanhanget också viktiga nämnare. Som ni kanske hör är "The Terror" väldigt mycket? Det som är så beundransvärt är att trots alla genre-övergångar lyckas serien balansera dem utan att det blir det minsta ostadigt. 
 
Ska man inflika något om skådespelarinsatserna, vilket jag verkligen tycker man ska göra då man snackar om "The Terror", så är det top-notch! Att äntligen få se skådespelare som Ciaran Hinds ("Game of Thrones") och Jared Harris ("Mad Men") i stora ledande roller är en ren fröjd, sicken pondus dessa herrar har. Resten av besättningen, beståendes av bland andra Tobias Menzies, Paul Ready och Ian Hart, sköter sig också alldeles utmärkt. Här finns inga svaga kort, inte ett enda. Att få till en sådan här pass stark cast i en skräckproduktion är imponerande bara det.
 
Sedan måste jag ju ta tillfället i akt och överösa "The Terror" med beröm för dess fantastiska foto. Det imponerar verkligen och bidrar självfallet till den hopplösa och stundom skräckinjagande stämning som serien i många partier bjussar på. Helt enastående miljöer varvas med isolation, vindpinade slätter och sub-zero temperaturer. Vi kan säga så här; är det psykiskt påfrestande i serien, då lider du som tittare. Är det kallt och kyligt i serien, då fryser och skakar du där hemma i tv-soffan. "The Terror" lyckas hela tiden leverera de känslor den vill framkalla, vilket är djupt imponerande.
 
Återigen, "The Terror" är väldigt mycket. Den är kort och gott en blandning av det bästa och den lyckas leverera förvånansvärt väl. Mixar ni filmerna "Master and Commander" och "The Thing" sedan kryddar med "Ravenous", ja då kommer ni nog hyggligt nära.
 
Som ett extra litet tillägg kan jag väl förtälja att mysteriet kring försvinnandet av Franklin-expeditionen faktiskt till synes blev löst endast några månader innan premiären av "The Terror". Japp, historien baseras på verkliga händelser. Detta kan man dock strunta i då "The Terror" fungerar alldeles utmärkt som en fullkomligt isande godnattsaga i vilket fall! Det är nära full pott, mycket nära.
| 21 april 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Fantastiskt bra! Spännande skildring med grund i verkliga händelser, otroligt vackert foto, överlag imponerande skådespelarinsatser och fantastisk stämning. Det har klagats på en del att serien är långsam, och visst - det kan den nog upplevas som. Skulle det på något sätt vara negativt? Helt tvärtom, tycker jag. Det känns som om att vi lever i en tid där Hollywoodska sekundlånga klipp på något vis har blivit standard och jag är så jävla trött på det. Så fort en serie eller film vågar dra ut lite eller vara karaktärs/dialogdriven så anser många detta vara något dåligt, men jag hävdar motsatsen. En av de bästa serier jag sett på väldigt länge. Bravo!
Läs mer
5
Bra recension! Blir ju as taggad😎. Varför fick den inte en 5:a?
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu