Bosch 2014-2021

Deckare
USA
Engelska
Bosch poster

Synopsis

Kriminalserie som bygger på författaren Michael Connellys deckare om polisen Harry Bosch, en vietnamveteran och enstöring med ett enormt rättspatos som gärna går sina egna vägar. Titus Welliver spelar titelrollen.
Ditt betyg
3.7 av 148 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
7
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
SÄSONG 7
01
Tis the Season
2015-02-14
02
Lost Light
2015-02-14
03
Blue Religion
2015-02-14
04
Fugazi
2015-02-14
05
Mama's Boy
2015-02-14
06
Donkey's Years
2015-02-14
07
Lost Boys
2015-02-14
08
High Low
2015-02-14
09
The Magic Castle
2015-02-14
10
Us and Them
2015-02-14

Recensent

Rebecca Unnerud

19 mars 2015 | 10:00

Älskad snutroman i änglarnas stad

Alla Michael Connelly-fans kan andas ut, nu är serien som är baserade på några av hans böcker äntligen här. Har den något nytt att komma med? Nej. Är det sevärt? Absolut.
Hieronymus "Harry" Bosch debuterade på boksidorna 1992 och Michael Connelly har skrivit omkring 20 böcker om denna man som är uppkallad efter den holländske målaren Hieronymus Bosch. Harry Bosch är ett oerhört starkt varumärke inom deckargenren och figuren har en stor fanskara men det är inte förrän nu som han har blivit filmatiserad. Svenske Henrik Bastin och hans produktionsbolag Fabrik Entertainment ligger bakom överföringen av Michael Connellys bästsäljande böcker men det har varit två decenniers sicksackande för serien innan den till slut hamnade hos Amazon och i Jim McKays (”The Wire”) regi. 

Connelly som också har skrivit manuset (tillsammans med Eric Overmyer från ”The Wire”) ville själv ha Titus Welliver i rollen och det är lätt att förstå varför, Bosch besitter både pondus och en skörhet som Welliver förkroppsligar på ett övertygande sätt. Han har förgyllt mängder av serier och filmer men har här fått chansen att spela en titelroll vilket han gör med den äran. Personen Harry Bosch påminner annars om valfri polis på film och tv och känns lite som en kliché, ni vet en enstöring som har haft en tuff barndom och som inte är rädd för att gå sina egna vägar. Det som gör honom intressant (för en Michael Connelly-novis som jag) är hans stora rättspatos och att han inte väjer för att stå på de svagas sida, även om det kan drabba honom själv och sina närmsta. Det blir tydligt i några nyckelscener med en nybakad polis som Bosch inleder en kärleksrelation med, en inte helt problemfri sådan. 

Första säsongen av serien bygger på ”Dödens stad” och ”Dockmakaren”. Handlingen i korthet: Samtidigt som kvarlevorna efter en dödsmisshandlad pojke grävs fram i ett skogsparti i Hollywood Hills och en mordutredning dras i gång ställs Bosch inför rätta i ett civilrättsligt mål gällande ett ingripande ett par år tidigare då han skjutit en man till döds på oklara grunder. Historien är oftast spännande och någorlunda komplex men faller ibland i gamla klyschor och sidohistorien med Boschs tonårsdotter får inte tillräcklig fördjupning och blir ganska blek. 

Flera namnkunniga tv-stjärnor som ”24”-stjärnorna Annie Wersching och Sarah Clarke, ”The Wire”-Jamie Hector och alltid stabila Amy Aquino har stora roller men det här är en enmansshow. Men det är inte bara Titus Welliver som är i fokus, det är även spelplatsen Los Angeles. L.A visar sina ruffiga sidor men också sitt soliga och vackra jag som Boschs fantastiska inglasade hus som ligger uppe på en sluttning som vetter ner mot staden. Det faktum att serien består av en halvsnårig intrig i kombination med snygga miljöer gör att film noir-känslan och filmer som ”L.A. Konfidentiellt” finns där. Under alla bilscener på ödsliga, mörka gator påminner serien också om ”Collateral” och precis som Michael Manns fantastiska film är ”Bosch” otroligt snyggt filmat och fotot är en av seriens stora behållningar.

Det är helt klart en stabil thriller med fungerande skådespelare och ett driv och en noir-stämning som fungerar från början till slut. Snyggt och spännande men inte särskilt berörande på djupet. Serien känns heller inte så fräsch och ny utan påminner om 90-tals deckare, i både historia och utförande, men vi som inte störs av detta faktum kan njuta av lite hederlig deckare. Det här skulle kunna bli en riktig långkörare (material finns ju så det räcker och blir över) och jag är inte den som säger nej. Missa inte heller ”The Lincoln Lawyer” från 2011 där Matthew McConaughey spelar Boschs halvbror Mickey Haller, en välgjord och underhållande advokatthriller med en McConaughey i toppform.
| 19 mars 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bosch
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu