Goliath 2016-2021

Drama
USA
55 MIN
Engelska
Goliath poster

Synopsis

En vanärad advokat får ett fall som kan ge hans namn ett bättre rykte - och dessutom kanske gör att han får sin hämnd på firman som slängde ut honom.
Ditt betyg
3.9 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Of Mice and Men
2016-10-14
02
Pride and Prejudice
2016-10-14
03
Game On
2016-10-14
04
It's Donald
2016-10-14
05
Cover Your Ass
2016-10-14
06
Line of Fire
2016-10-14
07
Beauty and the Beast
2016-10-14
08
Citizens United
2016-10-14

Recensent

Patrik Jonsson

15 april 2017 | 10:00

David E. Kelleys storartade comeback!

Det finns advokatserier, det finns rättegångsserier och så finns det "Goliath". Jag personligen blev störtförälskad i denna smått fantastiska lilla pärla!
I David E. Kelleys senaste alster får vi möta en riktigt härlig radda med karaktärer. Här finns bland andra Callie Senate (Molly Parker), Wendell Corey (Dwight Yokam), Donald Cooperman (William Hurt), Michelle McBride (Maria Bello), Lucy Kittridge (Olivia Thirlby) och inte minst frontfiguren Billy McBride som gestaltas av en Billy Bob Thornton i absolut högform. Alla dessa karaktärer, och fler därtill, utgör själva stommen i "Goliath". För om det är något "Goliath" är, så är det en mycket starkt karaktärsbaserad serie. Kanske inte helt oväntat då vi snackar om en serie signerad David E. Kelley.

"Goliath" kretsar alltså främst kring försvarsadvokaten Billy McBride (Thornton), en slags föredetting som numer föredrar flaskan framför lagboken. Innan vi tittare kastas in i handlingen har McBride både hunnit med att bli av med sin fru Michelle (Bello), tappat sin status som stjärnadvokat och dessutom lyckats med konststycket att få sparken från den firma han själv var med och grundade. I samma veva som han fick foten blev han dessutom bitter fiende med sin bäste vän och kollega Donald Cooperman (Hurt).

Det är också den stora bittra fejden mellan de två gamla vännerna McBride och Cooperman som serien lägger mycket av sin fokus på. Då McBride väl kommer över ett till synes mycket skumt fall där Coopermans advokater anlitats att försvara en känd vapentillverkare ser McBride sin chans på revansch. Här ställs alltså Cooperman, en mycket stor, mäktig och framgångsrik vd för en advokatfirma, mot den lille, söndertrasade och utslagne brännvinsadvokaten McBride. Redan här har man nog listat ut vad seriens titel anspelar på; det är helt enkelt lille David mot väldige Goliat.

Liknande upplägg har man naturligtvis sett förut, det är dock mycket sällan det är så pass väl utfört som i just "Goliath". Det är hela tiden oerhört spännande och engagerande, man sväljer avsnitt efter avsnitt, man kan helt enkelt inte slita sig ifrån denna ack så rafflande fejd. Det finns många rättegångsserier där ute, inte minst från David E. Kelley själv ("Ally McBeal", "The Practice" & "Boston Legal"), denna räknar jag dock som en av de absolut starkaste och förmodligen det bästa Kelley någonsin skapat.

Ni som kan er Kelley sedan tidigare vet nog redan om att han är rätt vass med pennan, ofta en mycket påläst herre som inte viker sig för samhällskritik och som är en djävul på att skapa unika samt mångbottnade karaktärer. "Goliath" är absolut inget undantag, den skiljer sig dock ändå lite från många av Kelleys tidigare produktioner. Visst, vi har alla dessa härliga karaktärer med diverse bisarra egenskaper och vi har även en massa oväntade och minst lika bisarra händelseförlopp, men "Goliath" känns ändå lite vuxnare, mer seriös. Visst kan man skratta lite mellan varven, men ändå ligger det hela tiden ett slags allvar över det hela. Serien bjuder på en hel del rätt dramatiska och sorgliga scener så förvänta er ingen serie likt "Ally McBeal", detta är rätt långt ifrån dess jargong.

Vad det gäller skådespelarinsatserna som jag ju var in och nosade lite på tidigare så kan jag bara säga; vilken fantastisk cast! Visst skulle man kunna påstå att man tidigare sett Billy Bob i liknande roller, men faktum är att hans roll i "Bad Santa" i sådant fall skulle komma närmast. Då ska man dock ha i åtanke att "Bad Santa" och "Goliath" är två vitt skilda produktioner. Billy Bob gör detta riktigt bra, man tror på hans McBride, man lider med honom och man känner för honom. Billy Bob är som klippt och skuren för rollen, detta är det inget snack om. Mager, tanig, härjad och med ett munläder som skulle få 90-talets Bruce Willis att häpna.

Det är dock inte endast Billy Bob som imponerar, "Goliath" har verkligen lyckats med att locka fram den allra skarpaste talangen ur sina skådespelare. Här snackar jag inte minst om en fullkomligt storspelande William Hurt. Rollen som Donald Cooperman måste vara hans bästa insats på år och dag. Riktigt roligt att få se en sådan gammal räv storskina igen och som han gör det!

"Goliath" bjuder egentligen på allt man kan kräva av en högklassig tv-serie. Den är spännande, underhållande, intressant, dramatisk och sorglig på en och samma gång. Dessutom oerhört välspelad samt välskriven och detta från början till slut. Därför kan det inte bli annat än full pott!
| 15 april 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Goliath
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu