American Gods 2017-2021

American Gods poster

Synopsis

En frisläppt fånge vid namn Shadow möter en mystisk man kallad Wednesday, som vet en hel del om Shadow och om hans förflutna.
Ditt betyg
3.4 av 42 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
01
The Bone Orchard
2017-05-01
02
The Secret of Spoons
2017-05-08
03
Head Full of Snow
2017-05-15
04
Git Gone
2017-05-22
05
Lemon Scented You
2017-05-29
06
A Murder of Gods
2017-06-05
07
A Prayer for Mad Sweeney
2017-06-12
08
Come to Jesus
2017-06-19

Recensent

Patrik Jonsson

24 juni 2017 | 10:00

Ett visuellt mindfuck

Det blir sannerligen ett säreget experiment då Bryan Fuller tar sig an Neil Gaimans roman "American Gods". Detta är en tv-serie som förmodligen inte tilltalar alla där ute, men att den är oerhört skickligt gjord och inte liknar någon annan tv-serie är det inte mycket att orda om!
"American Gods" kretsar främst kring Shadow Moon (Ricky Whittle), en man som nyligen blivit utsläppt från fängelset för att närvara vid sin frus begravning. På planet hem stöter han på den mystiske Mr. Wednesday (Ian McShane), en herre som tycks veta väldigt mycket om Moons förflutna. Efter en stunds konverserande blir Moon slutligen erbjuden jobbet som Mr. Wednesdays livvakt, eller budbärare om ni så vill.

Mr. Wednesday snart visar sig dock snart vara den nordiske guden Odin och att Shadow blivit utvald av de gamla gudarna (med Odin i fronten) att stödja dem i kampen mot den nya merkantila och materialistiska tidsålderns gudomligheter. Här snackar vi alltså om kontokortens, televisionens, konsumtionmentalitetens samt internets gudar.

Som ni kanske hör är "American Gods" skruvat värre, men det är helt i sin ordning, detta ska nämligen vara rätt bisarrt och eget. Romanen från 2001 med samma titel, skriven av Neil Gaiman, är ingalunda "samlad" den heller. En bok som förresten många tagit direkt till sina hjärtan och som kallats för en blandning av americana, fantasy samt olika moderna och forntida mytologier.

Lyckligtvis ska själva tv-serien behandla grundmaterialet, romanen, med stor respekt och detta är naturligtvis en ack så viktig aspekt. Jag personligen har dock inte läst boken så jag kan tyvärr inte uttrycka mig något djupare kring just detta.

Med allt detta sagt är alltså "American Gods" redan skruvad som den är, på allt detta har man sedan mage att skicka in den smått egendomlige Bryan Fuller. Självklart ett helt fantastiskt val, för att inte säga givet, man får dock i just ett sådant här fall förbereda sig på att resultatet blir ett "ganska" säreget experiment.

Ni som tidigare sett Fullers tv-serie "Hannibal" eller varför inte hans "Pushing Diasies", känner nog väl till Fullers minst sagt experimentella och drömska visuella stil? Ta den och multiplicera med ungefär tio så kommer ni nog rätt så nära det "mindfuckade" spektaklet som är "American Gods". Med sig har han dessutom parhästen David Slade ("Hannibal") som lyckligtvis fått sitta i registolen fler gånger än en i denna säsong. Slade, lika säregen han.

Nu kanske det låter som att jag är negativ, som att jag klagar? Absolut inte, är man som jag svag för sådana här originella och skruvade produktioner har man defintivt hittat hem. En serie för alla? Förmodligen inte, men för de lyckliga, mig inkluderad, som uppskattar det hela är detta rena rama julafton!

Förutom att "American Gods" är ett visuellt fyrverkeri har man faktiskt även lagt krut på både manus och karaktärer. Nu bygger visserligen serien på en bok, men att man har fått jobbat en hel del med manuset för att få det hela att passa som tv-serie råder det ingen tvivel om och detta har man gjort med bravur. Karaktärerna lever verkligen, de har tilldelats både mening och djup. Något som kanske inte är helt vanligt då det gäller karaktärer i sådana här mer visuella serier.

Till råga på allt är det dessutom välspelat, i "American Gods" verkar det mesta gå hand i hand. Den alltid så gemytlige Ian McShane är helt perfekt i rollen som Mr. Wednesday (Odin) och den mer okände Ricky Wittle lär bli ett namn på mångas tungor efter detta. Emily Browning, Crispin Glover, Pablo Schrieber, alla är dem bra! Som bonus dyker även skådisar som Corbin Bensen, Orlando Jones, Gillian Anderson, Jonathan Tucker och vår egen Peter Stormare upp i mindre roller och förgyller!

Sammanfattningsvis är "American Gods" någonting utöver det vanliga. Handlingsmässigt; absolut, men framförallt är den ett visuellt experiment som inte liknar någonting annat. Välspelat och välskrivet, fantasy-genren har i och med "American Gods" fått tillskott och detta med råge!
| 24 juni 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Tre säsonger blev det för denna serie (serien kastade in handduken 21 mars-2021). Jag hade svårt att hänga med under första säsongen, men gav inte upp, utan fortsatte att titta på säsong två. Började förstå serien och hänga med i handlingen under säsong två och gillade serien hela vägen till sista avsnittet. Jag ger serien ⭐⭐⭐⭐ av fem möjliga. Trots att jag gillade serien, så känns det bra att serien knöt ihop säcken och tog slut i och med sista avsnittet i säsong tre 👍
Läs mer
1
Den här serien handlar om gamla gudar som ska kriga mot "nya". Det ingen av dem verkar fatta är att både gamla och nya drar kraft från samma onda källa och de alla är fördömda och kommer att brinna i gehenna sen när Jesus kommer för att döma. Jag har bara sett tre avsnitt men jag tänker att den där cyber-killen i limousinen är bilden som får ande, som det talas om i Bibeln? För som vanligt flirtar handlingen mycket med Bibeltexter, men de vrider i vanlig ordning Bibeln och gör Jesus till ett skämt. Det är som att de gamla "gudarna", genom den här serien, för krig mot Jesus. Men tittarna är för ouppmärksamma för att lägga märke till detta krig, som till skillnad från kriget i serien är på riktigt. I övrigt tycker jag att castingen var sådär och jag fastnar inte för nån karaktär. Alla är osympatiska och huvudpersonen, som försöker hålla sig på rätt väg, går tyvärr helt fel. Jag orkar inte se hur det kommer gå för honom.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu