Homecoming 2018-2020

Drama Thriller
USA
30 MIN
Engelska
Homecoming poster

Synopsis

Heidi Bergman är psykolog som hjälper hemkomna soldater att återanpassa sig till vardagen i ett experimentellt program.
Ditt betyg
3.9 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Mandatory
2018-11-02
02
Pineapple
2018-11-02
03
Optics
2018-11-02
04
Redwood
2018-11-02
05
Helping
2018-11-02
06
Toys
2018-11-02
07
Test
2018-11-02
08
Protocol
2018-11-02
09
Work
2018-11-02
10
Stop
2018-11-02

Recensent

Annika Andersson

25 maj 2020 | 20:20

Spännande mysteriedrama med överraskningar

”Homecoming” är Amazon Primes ambitiösa mysteriedrama med Julia Roberts, Stephan James, Janelle Monáe och Hong Chau med flera i rollerna. Snygg filmatisering och skickligt upplägg bjuder på en givande sträcktittarupplevelse!
Serieskaparen och första säsongens regissör Sam Esmail (”Mr. Robot”) har axlat filmatiseringen av den populära podcasten ”Homecoming” med bravur. Två säsonger har släppts med Julia Roberts och Janelle Monáe i säsongernas respektive huvudroller. Även om de båda säsongerna har en något annorlunda ton sinsemellan följer de samma tråd av konspirationsparanoia som håller uppmärksamheten på helspänn. Serien kan även stoltsera med riktigt snyggt filmfoto och genomgående fina skådespelarprestationer.

Andra säsongen kan ses fristående även om den bygger vidare på visssa av händelserna i första säsongen, där Roberts spelar Heidi Bergman, en handläggare på Geists ”Homecoming Transitional Support Center” som hjälper återvändande, traumatiserade soldater tillbaka till civilsamhället. Bossen för programmet är Colin Belfast (Bobby Cannavale), en ambitiös streber med tvivelaktiga motiv, och Walter Cruz (Stephan James) är soldaten som så småningom får Heidi att ifrågasätta programmet.
 
Serien är skickligt uppbyggd i parallella tidslinjer, så att vi också följer henne fyra år senare när hon flyttat hem till sin mamma (Sissy Spacek) och jobbar som servitris. Det är dock oklart varför hon lämnat sin tunga position för ett enkelt servitrisjobb, och när revisorn Thomas Carrasco (Shea Whigham) dyker upp med frågor har hon svårt att svara på dem själv. Varför kan hon inte minnas?

Minnesförlust är verkligen ett genialiskt berättargrepp inom mysteriegenren för ingenting kan väl bättre framkalla paranoia och existensiell ångest än att inte veta vem man är? Eller vad man gjort? I andra säsongen vaknar Monáe upp ensam i en båt utan åror, utan att veta vem hon är eller hur hon hamnat där. Hon får syn på en man på stranden, men när hon ropar springer han iväg. Hon lyckas ta sig till stranden och vidare till ett sjukhus, där läkaren upptäcker ett nålstick i armvecket och misstänker att hon kanske är en knarkare som överdoserat. Det gör henne rädd och hon smiter därifrån, utan andra ledtrådar än en servett från en bar i fickan, där hon får börja sökandet efter sin identitet. Det enda hon har att utgå från är sin Air Force-tatuering och ett ID-kort som visar att hon är arméveteran…

Andra säsongen växlar inte bara i olika tidslinjer som ettan, utan snart även i vems perspektiv vi får följa. Den timida Audrey (Hong Chau) till exempel, Geist-sekreteraren från första säsongen, som håller oron i schack genom att smeta in företagets mystiska elixir på handleden, får en framträdande roll i andra säsongen. Soldaten Walter fortsätter ställa frågor, medan Geists grundare, den enkla trädgårdsodlaren Leonard Geist (Chris Cooper), ser sitt livsverk hotas både invändigt av karriärhungriga, skrupelfria medarbetare och utvändigt av landets militär med Bunda (Joan Cusack) i täten.

”Homecoming” är lättsmält men intelligent thrillerunderhållning med element av ”The Manchurian Candidate” och gamla tiders stilistiska filmfoto. Det kompakta, handlingsdrivna berättandet håller uppmärksamheten på topp från början till slut utan att någonsin bli skrämmande. Serien är snyggt filmad i en mestadels underexponerad ton, passande för mysterium och paranoia. De halvtimmeslånga avsnitten är skickligt uppbyggda och säsong två lyckas överraska rejält för den som inte lusläst rollistan innan.
 
Slutscenerna utspelas framför en statisk kamera, och ljudet, som kan vara papper som rasslar eller fotsteg, fortsätter under eftertexterna så att scenen dröjer kvar som en eftertanke. Det skapar en subtil extra dimension till berättandet.

Julia Roberts debut i tv-format är en njutning att se, och precis som i ”Ben is Back” axlar hon en allvarssammare roll än de brett leende romcomkaraktärerna som gjort henne känd. I andra säsongen träder hon tillbaka i en producentroll medan Janelle Monáe, som måhända inte har riktigt samma spännvidd i sin karaktär att jobba med, ändå bär upp berättelsen fint. 
 
Överlag kan ”Homecoming” stoltsera med en säker berättarton och skicklig skådespelarensemble, och vi kan bara hoppas på att seriemakarna kan hitta trådar att spinna vidare på för en tredje säsong.
 
Båda säsongerna av "Homecoming" finns att streama på Amazon Prime Video.
| 25 maj 2020 20:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Homecoming
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu