Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 december 2012 | 18:01

Årets sämsta filmer!

"Sean Banan inuti Seanfrika" har av MovieZines redaktion enhälligt korats till 2012 års värsta skitfilm.

Året lider mot sitt slut och vi lider, ehm, av själva tanken på några av de värsta filmerna från 2012. Ett år då Adam Sandler bytte kön, Al Pacino nådde en ny botten i sin karriär, Mikael Persbrandt lekte agent och Sean Banan av okänd anledning filmdebuterade. Alla de och några till har sin givna plats på listan när våra skribenter minns tillbaka på bottennappen.

Det här är årets sämsta filmer:

1. Sean Banan i Seanfrika

Denne gulklädde multitalang som fått dagisbarnen att rappa om "rrrumpa!" fick för sig att spela in en biofilm, med Kikki Danielsson och Dr. Alban. Vi tillsammans med Sveriges samlade kritikerkår (som också blev de enda som såg eländet på bio) önskar att det hela hade stannat på fylleidé-stadiet.

"...hade jag själv fått bestämma hade det suttit ett minustecken framför loggan i betyget, som dessutom hade rullats i tjära och fjädrar och försetts med cementskor och en snara runt halsen, och sedan skjutits med en förgiftad harpun." - Jake Bolin

2. Jack and Jill

Adam Sandler i peruk som sin egna syster från helvetet. Al Pacino som en skruvad version av sig själv. Det är som att böna och be om att få bli placerad på den här listan. Rekordet i Razzie-nomineringar talar också sitt tydliga språk...

"Tortyr i form av total brist på roliga skämt och den ultimata karriärdöden för Al Pacino." - Andreas Samuelson

3. Battleship

Brädspel blir film - den senaste trenden från drömfabriken är en usel idé och ingen "Monopol" eller "Quija" kommer kunna ändra på det. Här sattes Alexander Skarsgård och Rihanna bakom jättevapen för att bekämpa aliens. Empire sammanfattade det bäst i sin fåordiga recension: "Miss."

"...här pangas det på med alla tänkbara CGI-yttringar på en och samma gång. Inbakat i det blixtrande spektaklet finns en djup vördnad för amerikansk militärkultur. Fresh!" - Jake Bolin

4. Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter

Första filmen var hyfsad, och drog sin publik men skapade knappast mersmak nog för att motivera en uppföljare redan samma sommar. Tvåan saknar både handling och engagemang, men har däremot gott om klyschor.

"Här råden en illavarslande kombination av brist på intresse och kompetens. Inte ens Micke själv verkar tycka att det är kul längre och går likt en sömngångare på rutin filmen igenom." - Andreas Samuelson

5. This Means War

Om vi inte fått nog av korkade actionfilmer riktigt än, så minns vi med fasa när Tom Hardy och Chris Pines CIA-agenter skulle utmana varandra för att vinna Reese Witherspoons gunst. Hade smygpremiär på själaste Alla hjärtans dag - där har vi receptet på en misslyckad biodejt...

"Så får det inte se ut i en Hollywoodproduktion på den här nivån. Får inte. Är antagligen olagligt." - Fredrik Adolvsson

Bubblare:

6. LOL

Het kandidat till årets pucko-pris. Franska Lisa Azuelos gör engelskspråkig remake av sin egna film, dessutom med Miley Cyrus i huvudrollen.

7. Möhippan

Där "Bridesmaids" hade vett att vara hysteriskt rolig och med älskvärda karaktärer, gör kopian "Möhippan" alla fel.

8. Taken 2

Historiens sämsta pappa låter sin dotter sringa runt halvnaken och spränga halva Istanbul i några av årets mest skrattretande actionscener.

9. What to Expect

En romantisk komedi utan vare sig romantik eller humor. Vi hade iallafall väntat oss mer, med en stjärnspäckad rollista som denna.

10. Cosmopolis

Efter Cannes-premiärer var jag övertygad om att Cronenbergs senaste skulle dela publiken i två läger. Men de flesta verkar hålla med - det är en prettorulle på gränsen till tortyr.

11. The Darkest Hour

Det gick ju rätt bra för Joel Kinnaman ändå. Men att bli pulvriserad av aliens efter två minuter i årets kanske mest stinkande sci-fi-skräckis bådade ett tag inte alls gott för karriären.

12. Gone

Amanda Seyfried-thriller som gick upp på bio i fredags. Jaså, du missade den också? Var glad för det. 

13. Mörkt vatten

Medan regissören beklagade sig att män inte får göra film i Sverige, undrade vi alla om det kanske mest gäller honom själv. Med manus som dessa skulle vi inte heller lämna ut ett öre till Rafael Edholm.

14. Spegel, spegel

Av årets två Snövit-kombatanter går Tarsem Singhs familjefilm förlorande ur striden. Hafsigt och halvhjärtat, lät omdömet - och gäller inte minst skämskudde-dubbningen...

15. The Expendables 2

Actionikonernas första ihopslagning var en kul nostalgikick, men andra gången börjar det kännas tröttsamt. Är ni inte lite för gamla för den här skiten nu?

Listan har tagits fram av MovieZines medarbetare Mats Karlsson, Jake Bolin, Andreas Samuelson, Jonna Vanhatalo, Rasmus Foltmar, Viktor Jerner, Lotta Zachrisson, Fredrik Adolvsson, Hannes Kinnunen, Patrik Linderholm och Alexander Dunerfors.

Vilka filmer var sämst under 2012 enligt dig? Kommentera nedan.

| 11 december 2012 18:01 |