Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter 2012

Action Drama Thriller
Sverige
90 MIN
Svenska
Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter poster

Synopsis

En gång hade Carl Hamilton en familj. Men den utraderades i en hämndaktion. Då Carls 7-åriga guddotter Nathalie kidnappas kommer smärtsamma minnen tillbaka. Svenska myndigheter intar en passiv roll vilket tvingar Hamilton till handling. Kidnapparna känner sig säkra i sitt hemland, men de räknar inte med Hamilton, som med några militärkollegor planerar en dödlig räddningsaktion. Alltför sent inser Hamilton vilka enorma krafter och makter som motarbetar hans uppdrag.
Ditt betyg
2.2 av 203 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Men inte om det gäller din dotter (Hamilton 2)
Biopremiär
7 september 2012
DVD-premiär
4 januari 2013
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

31 augusti 2012 | 03:50

Ett stort "jaså?"

"I nationens intresse" var knappast något mästerverk men hyfsad action och en inte helt oäven Hamilton-debut för Mikael Persbrandt. Uppföljaren är en tragisk historia där man gör gott om fel varav det värsta ändå är att vara - tråkig.

Intrigen är som tagen ur valfri direkt-på-video-rulle med Jean Claude van Damme/Chuck Norris/etc. från 90-talet. Hamiltons guddotter kidnappas av religiösa fanatiker i mellanöstern (vilka annars?) och han tar lagen i egna händer för att rädda henne men inte innan han gett några fula typer på nöten.

Här råden en illavarslande kombination av brist på intresse och kompetens. Inte ens Micke själv verkar tycka att det är kul längre och går likt en sömngångare på rutin filmen igenom. Vi vet att Frida Hallgren kan mer än se oroad ut och Reuben Sallmander kan mer än röka cigg och se besvärad ut.

Både regi, manus, ja, det mesta faktiskt lämnar mycket/allt att önska. Den sparar dumt nog på det mesta krutet fram till finalen och då är det fortfarande enbart marginellt spännande. Fram till dess är det omväxlande korkat och tråkigt. Tristessen och irritationen infinner sig snabbt och håller i sig.

Ska man glädjas åt något så är det ändå en hel del jag lärt mig av "Hamilton 2":

- Mikael Persbrandt är jävligt hård. Så hård att han bara behöver ett sammanbitet ansiktsuttryck och ett allvarsamt tonläge med basröst under en hel film.

- Muslimer är onda. Amerikanare är också onda men inte fullt så. Sen finns alltid en snäll muslim, för den politiska korrekthetens skull. Allt de bryr sig om är i vilket fall som helst religion och olja.

- Svenskar - vare sig det gäller poliser som gärna tittar åt annat håll så en misstänkt kan stjäla deras pistoler eller TV4-reportrar som behandlar en politiskt laddad intervju med kändisskvallerkänsla - är totalt inkompetenta. Förutom Carl Hamilton och hans hopsamlade elitgrupp losers.

- Usla slagsmålsccener kan man rädda med skakig handkamera och musikvideoklippning. En bieffekt är att man knappt ser något men det är inte nödvändigtvis till publikens nackdel.

- Guddöttrar är alltid tillräckligt söta för att riskera båda sitt eget och andras liv/karriärer.

- Frida Hallgren springer extra dramatiskt i slowmotion. Och behöver en ny agent.

- In-your-face-reklam är det nya smygreklam. En enorm Adecco-skylt syns helt enkelt bättre i närbild.

- En film kan fortfarande vara skräp trots lite spänning i den sista kvarten.

| 31 augusti 2012 03:50 |