Mörkt vatten (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Daniel är en ung och driven fastighetsmäklare med sikte på första miljonen och partnerskap i firman. Tillsammans med chefens fru Marie tar han sig friheten att tillbringa en hemlig och passionerad helg i ett lyxhus i skärgården som han ska sälja. Väl framme upptäcker de till sin förvåning att huset inte är tomt. George, en polsk hantverkare har dröjt sig kvar för att slutföra och finputsa de sista detaljerna...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MöRKT VATTEN

Svensk thriller på skolfilmsnivå
Det är självfallet välkommet att inom svensk film kliva ur standardgenrer som deckare och slapstickkomedi. Men ska man göra en psykopatthriller värd namnet behövs en sympatisk hjälte, en intressant skurk, en vettig intrig… Ja, allt som den här filmen tyvärr saknar.

Psykopater på film har alltid fascinerat, vare sig det handlat om knivsvingande morsgrisar i "Psycho" eller tävlingsbesatta balettdansöser i "Black Swan". Konsten är att kombinera en kompetent skådespelares talanger med en mörk, obehaglig och oförutsägbar karaktär. Psykopaten i "Mörkt vatten" är en polsk hantverkare som är en lika påträngande person som han är usel på sitt jobb.

Våra hjältar - eller tja, huvudkaraktärer i alla fall - är mäklaren Daniel (Sverrir Gudnason) och Marie (Helena af Sandeberg), hustru till Daniels chef tillika blivande affärspartner. De två har en hemlig, förbjuden romans och ska tillbringa en romantisk helg i en lyxvilla som Daniel ska sälja på en isolerad ö. Där dyker hantverkaren George (Andrzej Chyra) upp och börjar sabba stämningen rejält för turturduvorna.

Någonstans i den här soppan finns en hyggligt spännande (om än välanvänd, se "Främlingar på tåg" från 1951...) situation där någon tvingas välja mellan att få sin hemlighet avslöjad eller göra sig av med en alltmer hotfull främling. Tyvärr spretar fokuset som bäst åt alla möjliga håll och den "hotfulla främlingen" förblir, tack vare generande dialog och tröttsamt förutsägbart motiv, mest en irriterande stereotyp än en skrämmande skurk.

Värst är ändå våra huvudpersoner, ett tjatigt och osympatiskt par vars "myshelg" går ut på att dricka vin, pippa och spela Guitar Hero. Daniel är typen som kallar George för en "smutsig låginkomsttagare" och Marie den som filmar sig själv med sin Iphone när hon är otrogen i en soffa (gissa om den hamnar i fel händer?). Det mesta av deras dialog handlar om deras förhållande även om de inte verkar känna varandra ("Har du tjej?" frågar Marie vid ett tillfälle och skrattar hånfullt). Självklart är de för dumma att fly när de får chansen och splittrar på sig när de springer ut i skogen...

Rafael Edholm, som gjorde en intressant debut med "Komplett galen" men följde upp med kalkonen "Babas bilar", fortsätter besudla svensk film när han tafatt försöker kombinera otrohetsdrama med psykopatthriller, men får finna sig långt i skuggan av "Farlig förbindelse" och svenska guldkornet "Till det som är vackert". Man hade behövt åtminstone en gnutta Hitchcock i grytan - nu liknar det mest en fantasilös, påkostad skolfilm.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Jönsson
Det var inte den bästa svenska film jag sett, och efter allt negativt jag hört om filmen kändes det som att jag var tvungen att se om det stämde, och mycket gjorde det. Men jag var ändå överraskad. Den var bättre än vad jag hört att den skulle vara. 

+ Helena af Sandeberg är okej, men inte mer.
+ Få ljusglimtar i början
+ cliffhangers, jag älskar dem.

- Tråkig bov, ett kasst CGI spöke hade varit bättre.
- För mycket tid spenderas på tråkig relations snack och sex. 
- Och alldeles för lång tid spenderas på att bygga upp något om inte ens håller ett medelmåttig thriller slut.

Betyget: 2/5 eller 3/10
David Brent
Hehe, jag var tvungen att se om den var så usel som jag trodde och det var den :)
ChristerL
Försöker leta efter något positivt och landar på att det är ett läckert hus den utspelas i :x.
Visa fler (9)

Veckans populära filmer

Visa fler