Mörkt vatten 2012

Drama Thriller
Sverige
77 MIN
Svenska
Engelska
Mörkt vatten poster

Synopsis

Daniel är en ung och driven fastighetsmäklare med sikte på första miljonen och partnerskap i firman. Tillsammans med chefens fru Marie tar han sig friheten att tillbringa en hemlig och passionerad helg i ett lyxhus i skärgården som han ska sälja. Väl framme upptäcker de till sin förvåning att huset inte är tomt. George, en polsk hantverkare har dröjt sig kvar för att slutföra och finputsa de sista detaljerna...
Ditt betyg
1.7 av 46 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mörkt vatten
Biopremiär
13 juni 2012
DVD-premiär
17 oktober 2012
Språk
Svenska, Engelska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

7 juni 2012 | 18:30

Svensk thriller på skolfilmsnivå

Det är självfallet välkommet att inom svensk film kliva ur standardgenrer som deckare och slapstickkomedi. Men ska man göra en psykopatthriller värd namnet behövs en sympatisk hjälte, en intressant skurk, en vettig intrig… Ja, allt som den här filmen tyvärr saknar.

Psykopater på film har alltid fascinerat, vare sig det handlat om knivsvingande morsgrisar i "Psycho" eller tävlingsbesatta balettdansöser i "Black Swan". Konsten är att kombinera en kompetent skådespelares talanger med en mörk, obehaglig och oförutsägbar karaktär. Psykopaten i "Mörkt vatten" är en polsk hantverkare som är en lika påträngande person som han är usel på sitt jobb.

Våra hjältar - eller tja, huvudkaraktärer i alla fall - är mäklaren Daniel (Sverrir Gudnason) och Marie (Helena af Sandeberg), hustru till Daniels chef tillika blivande affärspartner. De två har en hemlig, förbjuden romans och ska tillbringa en romantisk helg i en lyxvilla som Daniel ska sälja på en isolerad ö. Där dyker hantverkaren George (Andrzej Chyra) upp och börjar sabba stämningen rejält för turturduvorna.

Någonstans i den här soppan finns en hyggligt spännande (om än välanvänd, se "Främlingar på tåg" från 1951...) situation där någon tvingas välja mellan att få sin hemlighet avslöjad eller göra sig av med en alltmer hotfull främling. Tyvärr spretar fokuset som bäst åt alla möjliga håll och den "hotfulla främlingen" förblir, tack vare generande dialog och tröttsamt förutsägbart motiv, mest en irriterande stereotyp än en skrämmande skurk.

Värst är ändå våra huvudpersoner, ett tjatigt och osympatiskt par vars "myshelg" går ut på att dricka vin, pippa och spela Guitar Hero. Daniel är typen som kallar George för en "smutsig låginkomsttagare" och Marie den som filmar sig själv med sin Iphone när hon är otrogen i en soffa (gissa om den hamnar i fel händer?). Det mesta av deras dialog handlar om deras förhållande även om de inte verkar känna varandra ("Har du tjej?" frågar Marie vid ett tillfälle och skrattar hånfullt). Självklart är de för dumma att fly när de får chansen och splittrar på sig när de springer ut i skogen...

Rafael Edholm, som gjorde en intressant debut med "Komplett galen" men följde upp med kalkonen "Babas bilar", fortsätter besudla svensk film när han tafatt försöker kombinera otrohetsdrama med psykopatthriller, men får finna sig långt i skuggan av "Farlig förbindelse" och svenska guldkornet "Till det som är vackert". Man hade behövt åtminstone en gnutta Hitchcock i grytan - nu liknar det mest en fantasilös, påkostad skolfilm.

| 7 juni 2012 18:30 |