Film

Skribent

MovieZine.se

23 december 2011 | 23:01

Årets bästa filmer enligt Mats Karlsson

Sin vana trogen ska MovieZines redaktör Mats Karlsson givetvis ha sista ordet. Här är hans favoritfilmer från året som gått!

1. Super 8

J.J. Abrams åkte tillbaka till 80-talet och hämtade filmglädjen och det innovativa filmskapandet och resultatet blev denna makabra "E.T." och "Goonies"-inspirerade historia.

2. Pojken med cykeln

Cannes-favoiterna bröderna Dardenne visade verkligen hur man gör film, trots en simpel story att utgå ifrån. Superb!


3. X-Men: First Class

Matthew Vaughn visade övriga X-Men-regissörer hur man gör en film om dessa problemfyllda mutanter. Slutresultatet blev häpnadsväckande.

4. Black Swan

Darren Aronofsky är en av de få regissörer som har förmågan att få karaktärerna att krypa in under skinnet på biobesökarna. Trots att det är snart ett år sedan jag såg filmen känns den fortfarande som ett knytnävsslag i solar plexus.

5. Melancholia

Kompromisslöse Lars von Trier struntar i det mesta, även om han blir bannlyst från Cannes Filmfestival. Von Trier berättar denna uttänkta historia på ett sådant effektivt sätt att man blir rent av mörkrädd. Sluta inte att göra film Lars!

6. Julias ögon

Skräck har blivit spanjorernas signum och med all rätt. I denna film får vi helt enkelt se hur vidrig och avskyvärd en människa kan vara och hur svårt det blir att undvika att kolla lite extra på människor i ens egen närhet efter att ha sett filmen.

7. Försvunnen

Regissörsduon Olsson och Åkesson bevisar att svensk film behöver inte alls resultera i långdragna deckarserier eller diskbänksrealism. Här får vi en tillfredsställande spänning som inte släpper taget förrän sluttexterna börjar rulla.  

8. Midnatt i Paris

Den gamle nestorn Woody Allen visade att han kan fortfarande göra bra film. Med skådespelare som Owen Wilson och Rachel McAdams gör Allen en mysig och kärleksfull hyllning till Paris som får en att lämna biografsalongen med ett stort leende på läpparna.

9. Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

Att filmatisera en sådan pass inarbetad och älskad karaktär som Tintin är vågat, men Spielberg lyckades verkligen. Det är producerat med en stor kärlek till de klassiska karaktärerna som återupplivar barnasinnet och lekfullheten. Man kan alltid lita på Spielberg!

10. Hugo Cabret

Trots att det knappast var Martin Scorseses genre, blev resultatet fantastiskt. Underbara franska miljöer om den föräldralösa pojken som lever på en tågstation i Paris. Ett sagolikt äventyr med många underbara filmreferenser!

Topp 3-filmer 2012:

1. Prometheus

Ridley Scott återvänder till science fiction-genren och till sina aliens. Hur kan man inte vara pepped?

2. Lincoln

Favoritregissören Steven Spielberg regisserar världens bästa skådespelare Daniel Day-Lewis i berättelsen om den hyperintressanta presidenten Abraham Lincoln. Pepp är bara förnamnet.

3. The Master

Paul Thomas Anderson gör film om en religiös sektledare som gestaltas av Philip Seymour Hoffman. Ohyggligt spännande att få se det färdiga resultatet.

| 23 december 2011 23:01 |