Super 8 2011

Äventyr Sci-Fi
USA
111 MIN
Engelska
Super 8 poster

Synopsis

Sommaren 1979. Några vänner i en småstad i Ohio bevittnar en katastrofal tågolycka när de håller på att spela in en super 8-film. Snart börjar de misstänka att kraschen inte var någon olycka, för människor i staden börjar försvinna spårlöst och andra märkliga, oförklarliga saker händer. När den lokale polischefen försöker få reda på sanningen, visar det sig vara något mer fasansfullt än någon av dem kunnat ana.
Ditt betyg
3.2 av 1,404 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Super 8
Biopremiär
17 juni 2011
DVD-premiär
14 december 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

13 juni 2011 | 19:07

Spielberg lämnar över facklan

Producent Steven Spielberg återvänder till sina mer gammeldags science fiction-rötter men lämnar smart nog över regifacklan till J.J. Abrams som skickligt skapar ett spännande, roligt och rart alienäventyr som är underhållande om än inte direkt banbrytande.

Flera av Spielbergs senare regijobb ("Indiana Jones och kristalldödsskallens rike", "Världarnas krig", etc.) har lämnat mycket eller allt att önska. Men filmerna man mest minns mannen för är hans äldre klassiker som "E.T.", "Jakten på den försvunna skatten" och "Närkontakt av tredje graden" - härliga matinéäventyr med charm, humor och en lagom dos övernaturliga inslag. Att Abrams är hans naturliga efterträdare känns ännu mer självklart med den här godbiten som Spielberg uppenbarligen haft stort inflytande på.

Storyn utspelas i en småstad i Ohio i slutet av 1970-talet där ett gäng tonåriga vänner ägnar sig åt att spela in zombiefilm och kära ner sig i söta klasskamrater. Under en kvällsinspelning bevittnar de en bil köra in i ett tåg och orsaka en rejäl tågkrasch. Något stort och hungrigt rymmer ur en av vagnarna och snart är militären på plats för att mörklägga medan monstret börjar tugga både maskiner och människor. Som vanligt i den här typen av filmen är det självfallet upp till gänget ungar att lösa problemet, dräpa draken och rädda damen i nöd.

Som vanligt i Spielberg-filmer tål storyn inte någon närmare granskning. Man kan störa sig på detaljer (som att birollerna faller som furor medan huvudkaraktärerna aldrig verkar vara i större fara även om de prioriteras i räddningssituationer) och trovärdigheten är kanske inte den mest stabila men å andra sidan inget man kanske letar efter i en sådan här film. För här är det full fart som gäller. Man har tagit tillvara på allt som gjorde de gamla barndomsfavoriterna till odödliga klassiker och laddat med stora känslor och effekter.

Nyckeln är en stark bakgrundshistoria att stärka alientemat med och det vet både Spielberg och Abrams. Huvudgänget är en oemotståndlig grupp ungar i samma klass som "Goonies" och "E.T." Särskilt Elle Fanning, numera ett proffs i likhet med storasyrran Dakota, imponerar och debutanten Joel Courtney i huvudrollen kan med största sannolikhet se fram emot en lång, lovande karriär som hjärtekrossare. Att man undvikit stora stjärnor och satsat på mer mänskliga skådespelare gör en stor del och TV-veteraner som Kyle Chandler och Ron Eldard gör vad de ska i vuxenroller.

Det är extremt tillfredställande och uppskattat att man satsat på ett mer gammeldags äventyr som faktiskt har ett riktigt fint och stundtals gripande drama i centrum, även om alienmonstret får sin chans att skina också. Tonåringar uppväxta med högljutt skräp som "Transformers" kan möjligtvis uppfatta det som långsamt och missa tjusningen. Men för alla som är ute efter en rolig, spännande och lite sorgsen film är det här sommarens måste.

| 13 juni 2011 19:07 |