Julias ögon 2010

Skräck Thriller
Spanien
118 MIN
Spanska
Julias ögon poster

Synopsis

När Julia och hennes man ska besöka hennes tvillingsyster Sarah, som nästan är blind på grund av en ärftlig sjukdom, möts de av budskapet att hon begått självmord. Julia vägrar tro på att Sarah skulle ta sitt liv, men systerns underliga grannar verkar inte förvånade. Julia måste nu hantera både förlusten av en älskad syster och konfrontera det faktum att hon själv lider av samma ögonsjukdom. I takt med att hennes egen syn fördunklas, tätnar mystiken kring systerns död.
Ditt betyg
2.9 av 204 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Los ojos de Julia (Julia's Eyes)
Biopremiär
22 juli 2011
DVD-premiär
23 november 2011
Språk
Spanska
Land
Spanien
Distributör
Pan Vision
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

20 juli 2011 | 00:10

Lång men spännande nagelbitare

Skräckfilmer och seriemördarthrillers kan tillhöra de mest urmjölkade genrer som finns. Trots detta har man - kanske mycket tack vare producenten Guillermo del Toros mäktiga aura - lyckats kombinera de båda i en film som trots övertid och en del plankningar lyckas bygga upp en riktig nagelbitare.

Tvillingsystrarna Julia och Sara (båda spelade av Belén Rueda) lider båda av en ärftlig ögonsjukdom som gör att de gravid börjar förlora synen. När Sara blir helt blind hänger hon sig i sin källare men Julia anar att det ligger mer bakom dödsfallet och snart finner hon sig förföljd av en mystisk främling samtidigt som hennes syn försvinner mer och mer. Saras grannar beter sig skumt och t.o.m. Julias man verkar ha skelett i garderoben.

Filmer om skräcken att mista eller - ibland värre - få tillbaka synen är inget nytt. Senast såg vi det i asiatiska rysaren "The Eye" (och dess poänglösa remake med Jessica Alba) där en blind kvinna börjar se spöken när hon får synen tillbaka. Här handlar det lyckligtvis om något mer jordnära och därmed också otäckare. Det finns en hel del twister i filmen, vissa lite mer förutsägbara än andra, så mer bör inte avslöjas men som seriemördarthrillers som "När lammen tystnar" och "Seven" bevisat så är ofta mänsklig ondska läskigare än det övernaturliga även om den här snuddar vid det senare också.

Filmen tar tid på sig och första timmen kan uppfattas som en aning seg, speciellt för skräckfilmsfanatiker som kan finna sig smått besvikna över bristen på riktig skräck och hoppa-till-effekter (även om det bjuds på en del sådana också). Det här är först och främst en thriller och ett mysterium som sakta men säkert bygger upp en obehaglig stämning och - så småningom - riktigt effektiv stämning. Att finalen verkar pågå i evigheter gör ingenting när eggande tempot och snärjande situationerna håller åskådaren i schack.

Däremot kan det tyckas att regissören och manusförfattaren Guillem Morales stulit lite mycket väl mycket från gamla filmer. Även om det uppskattas att filmen är mer traditionsenlig till skillnad från många tröttsamt hypermoderna och trendiga rysare/thrillers så blir det speciellt i klimaxet oklart om Morales hyllar klassiker som "Fönstret åt gården" och (speciellt) "Nattens ögon" eller helt enkelt hoppas att ingen sett eller kommer ihåg dem. Däremot vilar alltid pålitlige producenten Guillermo del Toros mäktiga ande över filmen och även Belén Rueda (som dessutom spelade huvudrollen i del Toro-producerade "Barnhemmet") som klassiskt frustrerad och misstrodd hjältinna kompenserar eventuella klagomål.

"Julias ögon" är ingen fullträff. Den är för lång, särskilt den lite pinsamma slutscenen hade kunnat skippats, och som filmkännare kan man lätt störa sig på scener och detaljer som känns direkt gjorda eller tagna från andra filmer. Men thrillers som faktiskt är spännande, obehagliga, stundtals läskiga och engagerar är inget man är bortskämd med nuförtiden. Så är du ute efter skönt mysrys och spänning i sommar så är det definitivt ett måste. Se bara till att ha någon att hålla i handen - förutom ett visst ÖGONblick där du kanske vill hålla handen för ögonen istället...

| 20 juli 2011 00:10 |