Film

Skribent

Alexander Dunerfors

14 november 2014 | 20:00

14 kommande uppföljare vi ser fram emot

Katniss, Tris, Bond, Nemo, Bilbo och Magic Mike - snart är det dags för många efterlängtade återseenden.
Inget delar en filmpublik så som tvåor, treor, fyror och femmor efter en titel. En del ser rött medan andras hjärtan klappar lite hårdare av själva tanken på att återse sina favoritkaraktärer igen. Nu ska vi inte vara uppföljar-haters utan kolla närmare på de närmaste årens uppföljare som, med lite tur, kan bli riktigt sevärda.

Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (19 november)
Början på slutet är alldeles runt hörnet. Katniss Everdeen har lämnat dödsarenan med livet i behåll, och tar nu upp kampen mot den förtryckande huvudstaden. De lyckliga som redan har fått chansen att se filmen säger att serien tar en ny vändning och blir ännu bättre. Det låter ju lovande för vi har inte direkt haft tråkigt hittills! Sevärt som alltid för en strålande Jennifer Lawrence, men också Phillip Seymour Hoffmans allra sista film. Finalen kommer i "Mockingjay - Part 2" nästa höst.

Hobbit: Femhäraslaget (10 december)
Filmtrilogier blir sällan mer spektakulära eller påkostade än när Peter Jackson står bakom kameran. Mannen som gav oss "Sagan om Ringen"-trilogin är snart redo att avsluta Hobbit-resan med vad som sägs bli det längsta och häftigaste slaget vi sett. Orcher, alver, människor, dvärgar och jättedraken Smaug drabbar samman i vinterns absoluta storfilm. Förbered dig på en sista tretimmarsresa genom Tolkiens magiska och mystiska Midgård.

Insurgent (20 mars 2015)I den våg av young adult-filmatiseringar som föddes av "Twilights" hajp och "Hunger Games" enorma framgångar är "Divergent" filmen som klarat sig bäst. Uppföljaren "Insurgent" fortsätter på berättelsen om Tris, som i en fiktiv framtid tvingas ta upp kampen mot diverse tråkiga orättvisor som hotar världen. Av den senaste trailern framgår att Shailene Woodley har blivit quite the actionstjärna! Tredje och sista boken "Allegiant" delas sedan upp i två filmer.

Fast & Furious 7 (1 april 2015)Actionserien som drog igång redan 2001 har fått ta emot mycket kritik genom åren, av dem som bara ser snabba bilar, stora muskler och inte mycket till hjärna. Fansen återvänder dock till film efter film, tack vare det höga underhållningsvärdet och karaktärer som växer på en, nästan som en familj. En dysfunktionell och kriminell familj, men ändå. Att ta ombord Dwayne Johnson har visat sig vara ett lyckat drag och "Fast & Furious"-filmerna går bättre än någonsin. Tråkigt nog tar vi farväl av Paul Walkers rollfigur i och med den sjunde delen. 

Avengers: Age of Ultron (24 april 2015)Filmvärldens mest framgångsrika superhjältar - Iron Man, Thor, Captain America, ni vet, hela gänget - samlas igen efter några enskilda bioäventyr, för att bekämpa en ny skurk. James Spader gör rösten till roboten Ultron, och bland nya bekantskaper finns också Aaron Johnson som Quicksilver (inte att förväxla med senaste X-Men som hade samma karaktär, men annan skådis) och Elisabeth Olsen som Scarlet Witch. Det är redan klart för minst två Avengers-filmer till.

Jurassic World (12 juni 2015)
En definitivt efterlängtad comeback väntar när parken med odjur slår upp portarna på nytt. Det har gått 22 år sedan Steven Spielbergs "Jurassic Park", dinosaurieparken är nu äntligen en fullt fungerande turistattraktion. Men något hänger som får både Chris Pratt och Bryce Dallas Howard att bli jagade av förhistoriska monster. 

Terminator Genisys (10 juli 2015)
Man vet aldrig vad man får med en ny Terminator-uppföljare. Det kan antingen bli mindblowing ("Terminator 2") eller bespottat (alla andra). Vi hoppas på något närmare det första, när regissören Alan Taylor (som gjorde senaste "Thor") har Arnold Schwarzenegger tillbaka i sin paradroll. Tidiga rykten säger att vi ska vänta oss tidsresor och till och med inhopp i scener som vi känner igen från de första två filmerna. Emilia Clarke (Daenerys i "Game of Thrones") spelar tuffa morsan Sarah Connor. Filmen planeras starta en ny trilogi (fast vi har ju hört den förut). 

Ted 2 (17 juli 2015)
Den svärande, kedjerökande och allmänt otrevliga med galet roliga nallebjörnen kommer tillbaka! Seth MacFarlane står åter för regi och har lånat ut sin Peter Griffin-röst till Ted, som även den här gången hänger med sin thunder-buddy Mark Wahlberg. 

Magic Mike XXL (juli 2015)
I uppföljaren till strippkomedin "Magic Mike" från 2013 sägs allt vara betydligt större… Matthew McConaughey står över den här gången, men Channing Tatum, Matt Bomer, Alex Pettyfer och resten av gänget är tillbaka på scen för att ge världen en ny show vi sent ska glömma. Filmen har fått en ny regissör i form av Steven Soderberghs mångårige assistent Gregory Jacobs, och ska visst bli en roadmovie.

Bond 24 (23 oktober 2015)
Agent 007 firade 50 häromåret med "Skyfall", hans mest framgångsrika (och enligt många hans bästa) film hittills. Det blir svårt att följa upp succén men lyckligtvis har vi åter Sam Mendes i registolen och Daniel Craig gör Bond för fjärde gången. Rykten säger att Christoph Waltz och Lea Seydoux gör dem sällskap. Fans som vi är ser vi såklart fram emot att se Ralph Fiennes och Naomie Harris växa in i sina roller som M respektive Moneypenny. 

Star Wars: Episod VII - The Force Awakens (16 december 2015)
Tio år efter att rymdsagan drog fulla biosalonger senast är det dags igen. "Episod VII" regisseras som bekant av J.J. Abrams, som lämnat "Star Trek"-serien för "Star Wars". I rollistan hittas bland andra gamla rävar som Max von Sydow och nykomlingar som Daisy Ridley. Naturligtvis är allting topphemligt, 

Mission: Impossible 5 (29 januari 2016)
Vår egna Rebecca Ferguson gör Tom Cruise sällskap när IMF - Impossible Mission Force - ger sig på nya till synes omöjliga uppdrag. För regin står Christopher McQuarrie som sist också gjorde en actionrökare med Cruise: "Jack Reacher". Under hösten har filmen spelats in i bland annat Marocko och i Wien med stora delar av den gamla casten tillbaka: Ving Rhames, Simon Pegg, Paula Patton och Jeremy Renner.

Hitta Doris (29 juli 2016)
Animationsjättarna Disney och Pixar har fått dille på uppföljare, och åtminstone en av dem får barnet inom oss att hoppa volter. "Hitta Nemo" följs upp med nya undervattensupptåg då Doris (ljuvligt gestaltad av Ellen DeGeneres) tappar bort sig. Det har gått tretton år sen originalet, men bara ett år i filmens värld, och Doris söker efter sina föräldrar - komiska genierna Diane Keaton och Eugene Levy gör rösterna.

Avatar 2 (25 december 2016)
Med fantasyäventyret "Avatar" visade James Cameron hela Hollywood och världen hur en 3D-blockbuster skulle göras. Om ett par år ska vi få utforska planeten Pandora vidare, bland annat har dykarfantasten Cameron lovat spejsiga undervattensresor. Och när han slår på stort så slår han på stort: inte mindre än tre "Avatar"-filmer ska spelas in samtidigt. Med andra ord kan vi räkna med hett efterlängtade uppföljare även vintern 2017 och 2018. Hoppas bara att han inte tagit sig vatten över huvudet.

Vilka uppföljare ser ni fram emot? Lämna en kommentar nedan!
| 14 november 2014 20:00 |