5
Ypperliga visualiseringar från detaljnivå och upp till landskapspanorering. Filmens handling och karaktärer är typiska men animeringarna är fenomenala.
Läs mer
3
Bra världsbyggande, jag gillar det jag ser, det är snyggt och Rivers lyckas skapa känslan av att det finns massor av berättelser i detta universum. Det har faktiskt ingen annan young adult-film lyckats med lika bra. Det märks att det är väldigt skickliga production designers involverade i det här projektet. Tyvärr lyckas inte Rivers fördjupa särskilt många karaktärer utöver huvudrollen, även manusförfattarna borde gjort ett bättre jobb för mot slutet blir handlingen lite väl tafflig. Så betyget stannar vid 3/5, men jag rekommenderar ändå filmen varmt. Den är värd en större publik.
Läs mer
4
Peter Jackson är tillbaka. Den här gången har han tagit sig på att filmatisera bokserien "Mortal Engines". Men denna gång har han lämnat över registolen till Christian Rivers som därmed får regissera sin första storfilm. Om resultatet blev bra ska jag snart berätta. Men först lite om filmens handling. Tusentals år efter att en katastrof förstörde civilisationen har mänskligheten anpassat sig och ett nytt sätt att leva har utvecklats. Gigantiska vandrande städer rör sig nu över jorden, på jakt efter mindre städer att plundra. Tom Natsworthy (Robert Sheehan) som kommer från en lägre nivå av den stora rovstaden London kämpar för sin egen överlevnad efter att han mött den farliga Hester Shaw (Hera Hilmar). Två motsatser, vars vägar aldrig borde ha korsat, bildar en osannolik allians, vars öde det är att förändra framtiden. Jag har inte läst böckerna. Så jag hade inga förväntningar på filmen. Då har man ett helt annat utgångsläge och filmskaparna får uppgiften att fånga tittarens intresse utan att tittaren är bekant med storyn. Det tycker jag verkligen att de lyckades med. Precis som när Peter Jackson tog sig an att göra film av "Sagan om Ringen" trilogin så rycktes man in i en värld som man blev helt förälskad i och man var efter första filmen tvungen att läsa böckerna. Så känner jag även denna gång. Jag vill verkligen inhandla "Mortal Engines" böckerna och plöja igenom dem i ett svep efter att ha sett den här filmatiseringen av första boken. Storyn innehåller intressanta karaktärer som till stor del spelas av okända nykomlingar. Världen man får dras in i är en postapokalyptisk framtid som påminner en del om den man fått se i Mad Max filmerna. Men istället för lastbilar och andra farkoster på hjul så är det i "Mortal Engines" städer på hjul och flygfarkoster som syns. Scenografin och miljöerna är väldigt vackra och det känns trovärdigt att världen skulle kunna se ut så i en inte allt för avlägsen framtid om en ödeläggande katastrof har skett. Jag tycker att Peter Jackson och Christian Rivers har levererat en bra och intressant film som gör att man ser fram emot fortsatta filmatiseringar av de övriga böckerna i bokserien. Jag kan starkt rekommendera filmen "Mortal Engines" om man gillar actionspäckade äventyr i postapokalyptiska framtidsmiljöer. En fyra av fem möjliga får filmen av mig i betyg.
Läs mer
3
En salig mix av star wars, hunger games, terminator, Matrix, transformers o sagan om ringen (!) riktigt snyggt o emellanåt underhållande men föga unikt.
Läs mer
2
★★½ - Världsbygget och produktionsdesignen är imponerande men karaktärerna och manuset känns tyvärr lika mekaniska som de rullande städerna. Alla grundbultarna är snodda från Star Wars. En udda och ösig biofilm för den som mest bara vill ha något högljutt att trycka i sig popcorn framför..
Läs mer