5
Interstellar var en film som jag länge haft planer på att se, och när den gick på bio var jag flera gånger nära på att gå med en kompis (också han ett fan av Nolan). Flera månader efter att den blev bioaktuell i Sverige så var jag och min tolv år gamla lillebror själva hemma. Vi bestämde oss för att gå till Coop och hyra en film. Det blev Interstellar, då jag själv är ett stort Nolan-fan och min bror tyckte filmen verkade cool. Vi bunkrade upp med chips, satte oss i soffan med filtar och tryckte på "play". Nästan tre timmar senare, 169min för att vara exakt, satt vi båda och bara gapade, utan att säga något på en stund. Sedan sade jag "den var bra", och visste att det inte på långa vägar gjorde filmen rätta... Christopher Nolan har ett sätt att göra film på som är unikt, titta bara på andra mästerverk som The Dark Knight och Inception. Med Interstellar visar han mig återigen att han är en av vår tids bästa regissörer. Filmen, som har en grundstory som är enkel nog, är en salig blandning av fantastiskt skådespeleri, otrolig musik, tankeväckande teorier och twists samt specialeffekter nivå mindblowing. Hans Zimmer är en legend inom filmmusik, och detta är något alldeles speciellt till och med för att vara honom. Även fast grundstoryn som sagt är relativt enkel (människan har förstört Jorden och måste kolonisera en ny planet) så är Interstellar i sin helhet något av det mest komplexa och bästa jag någonsin har sett. Det enda jag hade velat ha annorlunda är att jag skulle gärna ha sett mer av Coopers (Matthew McConaughey) relation till sin son, då relationen till dottern Murph är central. Dessutom hade jag gärna velat veta mer om Wes Bentleys karaktär. Det jag finner mest fascinerande med Interstellar är att den fungerar som underhållning för människor i olika åldrar. Den fungerar självklart bäst för folk som har läst lite astronomi, kosmologi och/eller relativitetsteori. Själv har jag bara gjort det på gymnasienivå än så länge men tyckte att det räckte gott och väl. Men det roligaste är att min bror, tolv år gammal, också kunde uppskatta filmen nästan lika mycket som jag gjorde. Och det är bara en av anledningarna till att Christopher Nolans Interstellar är ett mästerverk.
Läs mer
4
Om ni vill se min videorecension kan ni klicka på nedan länk: https://www.youtube.com/watch?v=4nj25YlefA0 Planeten jorden håller på att gå under och människorna som återstår gör ett sista försöka att rädda det som räddas kan… Den här filmen sköt verkligen högt, och lågt… Jag har alltid gillat Christopher Nollan och jag har sedan länge varit riktigt pep att se den här filmen. Mycket för att filmen har marknadsförts som en en scififilm med en intressant handling. Men också för att Christopher Nollan verkligen gjort allt för att hålla filmen så hemlig som möjligt, så länge som möjligt :) Anledningen till att handlingsbeskrivningen blev så kort var att det var väldigt svårt att säga mer, utan att förstöra upplevelsen för er som inte sett ”Interstellar” än. Filmen innehöll verkligen väldigt mycket mer än vad mina 1.5 rader beskriver, men jag kände i det här fallet att det var bättre att cirkulera kring hur jag upplevde filmen hellre än vändpunkterna och/eller andra viktiga bitar.. ”Interstellar” sköt verkligen både högt, och lågt… Många gånger förundrades jag över skådespelarnas/skådespelerskornas skådespeleri när de gestaltade sina rollfigurer och detta gällde alla, i synnerhet Matchen Matthew McConaughey och Mackenzie Foy. Deras relation var verkligen stark och det kändes rakt igenom skärmen. Sedan så gillade jag även momenten när de gav sig på att förklara handlingen. Jag minns fortfarande ”Inception” när Leonardo DiCaprio ritade upp logiken och beskrev ”resan mellan det undermedvetna och drömvärlden” och även om alla resonemang inte alltid var helt vattentäta så tyckte jag att de var väldigt intressanta och klockrena i sammanhanget :) De övriga elementen i filmen så som musik/effekter/foto flöt på, och höll den höga kvalitén som Christopher Nolans filmer brukar hålla… Men… Det fanns vissa saker som drog ner filmen… Det var framför vissa scener som kändes helt överflödiga och nästan lite ”B”… Jag ska som sagt inte gå in på vad/vilka det var, men ibland så tänkte jag verkligen ”… vad/hur tänkte de nu???…” och det var inte långt ifrån att jag tog upp skämskudden. Jag tyckte ändå att filmen hade en intressant ide vilket är A & O i en science fictionfilm. Detta, plus de positiva delarna nämnda i stycket ovan gjorde att den här filmen faktiskt når upp till en svaaag 4:a. Men frågar ni mig så tycker jag att detta är en av Nolans svagaste verk. (förstår ni då hur bra jag tycker att hans filmer är…? :)) En annan fråga är: Vad tyckte ni som sett filmen? Handlade den om rymden eller…?… :)
Läs mer
5
Jag har både längtat och bävat inför denna film. Då den vart så hypad är det lätt att gå in med alldeles för stora förväntningar. Vilket jag redan hade såklart då det är en Christopher Nolan film! Men när den dessutom börjar lite nonchalant avskalad, på gränsen till nästan seg, börjar en liten klump skapas i min mage. Men ack så fel den lilla klumpen hade, för ju mer filmen utspelades desto mer uppenbarades vilket fantastiskt mästerverk Nolan skapat!!! Den är helt mindblowing vacker och såå välgjord tillsammans med den bästa filmmusik jag någonsin hört (Hans Zimmer) du sitter med gåshud hela tiden, då du inte har svett attacker av spännings episoderna där även en liten hög av mina tillsynes långa naglar, nu låg på hög framför mina fötter. Jag har inte sett en film på länge, där musik och foto samverkar och synkroniserar så fantastiskt som i Interstellar. Zimmers överdådiga musikstycke förstärker varje ögonblick i handlingen oavsett om det är känslosamt eller melankoliskt lugnt. Det är inte bara den bästa film Nolan gjort ever!! Det blir definitivt årets film för mig, no doubt! Märkligt att vid samma tid förra året såg jag 2013 års topp film Prisoners, som också kom i november och slog ut hela årets toppfilmer. Det verkar vara en magisk månad, får se om det blir tredje gången gillt nästa år:) Nolan ville göra sin egna 2001-Ett rymdäventyr och 46år senare har verkligen en nytt 2001-rymdäventyr skapats. Denna gång om mask- och -svarta hål. Den måste upplevas själv, går inte att beskriva så mycket utan att avslöja för mycket, men ett rent mästerverk är det som MÅSTE ses på bio. Mer bio äventyr än det här går knappast att hitta. Betyget blir en 4a, ingen 5a tyvärr för även om det är ett mästerverk, är det något litet som saknas för att bli helt fullkomlig. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men årets film blir det, och "den nya" 2001-rymdäventyr á la 2014 tvist..me like ö lot!! Ser fram emot att Matthew McConaughey återigen blir Oscarnominerad och t.om kanske tar hem statyn igen andra året på raken..... Cast: Anne Hathaway, Jessica Chastain, Mackenzie Foy mfl.. AAAA
Läs mer
3
Jag såg verkligen fram emot denna filmen. Och den börjar lovande. Den växer och känns trovärdig och naturlig. Jag är väldigt nöjd med i princip allt fram tills slutet då allt blir väldigt hastigt, ihopkastat och ologiskt. Upplösningen och slutet förstörde faktiskt för filmen och sänkte mitt betyg. När jag pratade med flickvännen efter filmen så hade vi bägge två reagerat på samma saker och vi båda önskade att filmen hade lagt fokus på den andra personens resa i slutet. Det hade blivit så mycket bättre. Hade jag kunnat ge filmen 3.5 så hade jag gjort det. För det är det betyget jag hade velat ge. Nu blev det en stark trea istället
Läs mer
5
Allt bröderna Nolan skapar har numera en dragningskraft som kan mäta sig med vilka andra filmskapare som helst. Det går att argumentera för att Christopher Nolan är en av få regissörer som inte har ett enda snedsteg än så länge i sin karriär. Interstellar ändrar inte det, det 169 minuter långa rymdäventyret lyser av kreativitet, originalitet och kvalitet. Huvudkaraktären Cooper (Matthew McConaughey) är en förre detta pilot och ingenjör som likt resten av befolkningen tvingats fokusera på överlevnad genom odling av majs. Detta efter att jorden på olika sätt börjat säga ifrån och slutat ge förutsättningar för stor och varierad matproduktion. Torkan och dammolnen har fått mänskligheten att ta stora steg bakåt och slutet för mänskligt liv på jorden kommer allt närmre. Möjligheten att rädda den mänskliga rasen presenterar sig dock när Cooper, en av få utbildade och skickliga piloter kvar på planeten, och den lilla operation av NASA som återstår möts. Det sista hoppet för rasens överlevnad är att finna beboeliga planeter i andra galaxer genom interstellära resor, något som tvingar Cooper till det svåra beslutet att lämna sina två barn och ge sig ut i rymdens mörker tillsammans med sitt nykomponerade team. (Hathaway, Bentley & Gyasi) Att beskriva handlingen mer ingående skulle vara som att beskriva vägen ur en labyrint, du måste få uppleva labyrinten på egen hand. Allt du behöver veta är att Interstellars originalitet inte kommer lämna dig oberörd. Hans Zimmers score med inslag av orgel bidrar tillsammans med det visuellt fulländade arbetet till att hela salongen sitter som indragna i ett svart hål utan att kunna eller vilja vända bort blicken. Det som verkligen cementerar högsta betyg är filmens förmåga att trots sitt rymdäventyrs-yttre lyckas behålla en kärna av mänskliga relationer. Skulle man fråga någon vad filmen handlade om skulle hen säkerligen instinktivt svara "rymden, rymdresor, svarta hål, planeter" eller liknande, men vid första riktiga reflektion är det en far-dotter-relation som står i centrum vilket gör att rymdäventyret också håller fötterna på jorden. 169 minuter går väldigt fort när man har roligt. Fläckfria skådespelarprestationer, intressant premiss, finurliga robotar och mänskliga relationer gör att Interstellar slukar mig likt ett svart hål, jag vill inte komma ut på andra sidan, jag vill se den igen.
Läs mer
5
Som titeln lyder, ett rent mästerverk med skådespelare gjutna i guld, skådespeleri på en nivå som får en att rysa. Handling eller effekt spelar ingen roll, det finns inget som har med denna filmen att göra som inte är på absolut högsta nivå, världsklass. Finns inget mer att säga, se den till varje pris.
Läs mer