Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 november 2012 | 14:01

Topp 10: Hetaste Oscarskandidaterna

Året går mot sitt slut och filmbolagen börjar flagga för sina mest populära, intressanta och kvalitetsmässiga filmer inför den kommande Oscarsgalan.

Till skillnad från i fjol, där hälften av de nominerade för Bästa film knappt fick godkänt av MovieZine, finns en rad spännande titlar som tävlar om att få nomineras till det finaste filmpriset i Hollywood.

Här är filmerna med störst Oscarsbuzz kring sig just nu!

The Master

Film: Paul Thomas Andersons hypade drama om en scientolog-liknande sekt och dess karismatiska ledare (Philip Seymour Hoffman).
Priser: FIPRESCI-priset på Venedigs filmfestival (där det även vann för regi och skådespelare).
Chans: Stor. Anderson har alltid varit en Oscarsfavorit och hans comeback sedan flerfaldigt prisbelönade och -nominerade "There Will Be Blood" har varit efterlängtad. Bröderna Weinsteins kampanjer brukar inte heller gå av för hackor.

Du gör mig galen!

Film: Dramakomedi av "The Fighter"-regissören David O. Russell efter Matthew Quicks roman om en före detta lärare (Bradley Cooper) som tvingas flytta in hos sina föräldrar efter en tid på mentalsjukhus.
Priser: Audience Award på Venedigs filmfestival och People's Choice Award för Best Narrative Feature på Torontos filmfestival.
Chans: Med tanke på tidigare vinnare av Venedigs publikpris ("Slumdog Millionaire" och "King's Speech") så ser Oscarschanserna bra ut även om filmens humoristiska ton kan kosta den en riktig vinst.

Argo

Film: Ben Afflecks tredje film som regissör, ett verklighetsbaserat drama om hur CIA går undercover som ett filmteam från Hollywood för att rädda sex amerikanska gisslan i Iran.
Priser: Andra plats i Torontos filmfestivals People's Choice Award.
Chans: Lagom stor. Kan bli en andra chans för Affleck vars senaste "The Town" enligt många snuvades på en nominering. Filmer byggda på sanna historier (särskilt sådana där USA och främst Hollywood framstår som hjältar) brukar också kunna gå långt.

Les Misérables

Film: "King's Speech"-regissören Tom Hoopers filmatisering av den klassiska, franska musikalen med en stjärnensemble i form av Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe och Helena Bonham Carter.
Priser: Inte släppt än.
Chans: Förväntningarna är höga - kanske för höga? - inför Hoopers andra Hollywood-film (den första blev som bekant en succé både på bio och galan). Förlagan är dock högt älskad och tidigare vinnande/nominerade musikaler (som "Moulin Rogue" och "Chicago") har varit mer moderna så Hooper bör leverera.

Cloud Atlas

Film: Syskonen Wachowskis och "Spring Lola"-regissören Tom Tykwers udda filmatisering av David Mitchells roman som utspelas under olika tidsperioder och på olika ställen i världen. En rad stjärnor (Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, etc.) spelar diverse roller.
Priser: Inga.
Chans: Mycket osäker. Mottagandet på Torontos filmfestival var en rejäl blandning av ris och ros och filmens svaga öppningshelg på biograferna förklarades av den europeiska distributören med att filmen var för smart för amerikanerna...

Lincoln

Film: Steven Spielbergs storfilm med Daniel Day-Lewis i titelrollen som USA:s 16:e president med en imponerande birollslista bestående av bl.a. Tommy Lee Jones, Sally Field och Joseph Gordon-Levitt.
Priser: Inga.
Chans: Stor. Day-Lewis är en, speciellt i Oscarssammanhang, pålitligt huvudrollsval och Spielberg har ett öga för historiska dramer - att förra rullen "War Horse" (som visserligen nominerades) var en besvikelse bevisar att inget är hugget i sten.

Django Unchained

Film: B-filmsälskaren Quentin Tarantinos hyllning till spaghettivästern med Jamie Foxx, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson och Leonardo DiCaprio - som skurk!
Priser: Inte släppt än.
Chans: Sådär. Tarantinos "Pulp Fiction" och "Inglorious Basterds" fick å ena sidan sina platser på galan men å andra sidan liknar "Django" en typiskt Oscarsignorerad våldsorgie i stil med "Kill Bill".

Zero Dark Thirty

Film: "Hurt Locker"-regissören Kathryn Bigelows omtalade film om uppdraget som ledde till avrättningen av Osama Bin Laden.
Priser: Inte släppt än.
Chans: Bigelow har bevisat att hon kan leverera tungt, seriöst krigsdrama tidigare och tysthetsplikten hos skådespelarna tyder på något värt väntan. Men kontroverser (som en kongressmedlems ifrågasättande av filmskaparnas tillgång till hemlighetsstämplad Vita Huset-info) och kopplingen till nuvarande konflikt kan få Oscarsjuryn att ignorera den av politiskt känsliga skäl.

Beasts of the Southern Wild

Film: Debuterande regissören Benh Zeitlins hyllade indiefilm om en sexårig flicka som bor med sin pappa i Louisianas träskmarker.
Priser: Vann hela fyra priser på filmfestivalen i Cannes, Grand Jury Prize på Sundance samt priser på filmfestivalerna i Deauville, Los Angeles och Seattle.
Chans: Stor. En riktig underdog både i form av okända (men kritikerrosade) skådespelare/regissör och en historia som utspelas bland fattiga i annan del av världen.

Berättelsen om Pi

Film: Ang Lees storslagna filmatisering av Yann Martels prisbelönade äventyrsbok om en 16-åring som överlever ett skeppsbrott på Stilla Havet och hans kamp för överlevnad på en livbåt.
Priser: Inga.
Chans: En mycket möjlig chans till revansch för Lee vars "Brokeback Mountain" många ansåg blev bestulen på Bästa film-statyetten av "Crash". Däremot kan juryn föredra mer nedtonade, mänskliga dramer än en fantasy-stämplad storfilm med häftiga effekter.

Bubblare:

Amour, Anna Karenina, The Dark Knight Rises, Flight, Hobbit, Hyde Park on the Hudson, Mitt längtande hjärta, Moonrise Kingdom, Not Fade Away, Promised Land, Rust and Bone, The Impossible.

Den 85:e Oscarsgalan går av stapeln 25 februari 2013. Läs mycket mer på vår Oscarssajt.

Vem tror du på som vinnare? Kommentera nedan.

| 4 november 2012 14:01 |