The King's Speech 2010

Drama Historisk
Storbritannien
115 MIN
Engelska
The King's Speech poster

Synopsis

"The King's Speech" handlar om Albert (Colin Firth), hertigen av York, av familjen kallad Bertie, som näst efter sin bror var tronarvinge till den brittiska kronan. Hertigen lider av svår stamning och dålig hälsa och inom kungahuset ifrågasätts hans lämplighet som tronarvinge. Hans problem hålls hemligt för allmänheten, men blottas då Bertie gör sitt första publika framträdande och håller tal inför miljontals radiolyssnare.

När Berties bror Edward avsäger sig tronen blir Bertie 1936 motvilligt kung över det brittiska samväldet och tar sig namnet kung George VI. Under tiden har han träffat talpedagogen Lionel Louge (Geoffrey Rush), som med sina okonventionella metoder försöker råda bot på kungens stamning. England står inför ett nytt världskrig, och allt ställs på sin spets när Bertie måste göra sitt livs framträdande för att ingjuta mod i nationen.
Ditt betyg
3.6 av 1,505 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The King's Speech
Biopremiär
4 februari 2011
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

29 januari 2011 | 21:07

Det luktar Oscar

Suveräna trion Colin Firth, Geoffrey Rush och Helena Bonham Carter har förmågan att välja bra roller i smalare filmer och mer lättglömda i större Hollywoodproduktioner. Här får de briljera i Englands senaste Oscarexport som galant kombinerar gripande drama och roande komedi.

En film som rör sig i kungliga kretsar på 1930-talet - i Storbritannien dessutom - kan avskräcka de flesta, inklusive undertecknad. Och att historien handlar om en stammande kung gör inte saken bättre men här har man tagit tillvara på en intressant relation - den mellan en majestät och en man av folket. Vi följer Albert (Firth), hertigen av York, som när hans far konungen insjuknar får hålla allt fler tal i sociala sammanhang - en rejäl nagel i ögat på stackarn som lider av grov stamning sen barnsben.

När alla metoder och läkare misslyckas söker han upp den fattiga, misslyckade skådespelaren Lionel Louge (Rush) som har en praktik där han hjälper människor med talproblem. Albert avvisar först Lionels kontroversiella arbetssätt men när Alberts bror avsätter sig tronen blir han ofrivilligt kung och tvingas samarbeta med Lionel, som är mer rättfram och ärlig än vad Albert - eller "Bertie" som han kallas - är van vid.

För att stilla allas misstankar och fördomar om en sådan här film - den är inte någonstans tråkig. I ett intressant och gripande drama om att våga stå upp för sig själv och, inte minst, sann vänskap över klassgränserna, finns även en rejäl dos klockren humor som lyfter filmen till en njutbart underhållande nivå.

Firth gjorde i och med "En enda man" den här sortens träbock till sin egen specialitet. Men liksom i den filmen ger han en osäker och stel karaktär ett varmt, mänskligt inre som säkerligen kommer belöna mannen med en Oscar. Att dessutom sätta honom emot ständige scentjuven Rush är ett koncept guld värd. Rush (som ligger bra till gällande statyett han med) är en mästare på komisk tajming och skapar full sympati och kärlek åt sina rollfigurer hur nere på botten de än må vara.

Birollsfavoriten Timothy Spall är minnesvärd han med som Winston Churchill. Bonham Carter är som alltid fantastisk men utnyttjas tyvärr inte till fullo och blir efter första halvtimmen en ganska stereotypisk, förstående hustru. Det är dock en detalj i marginalen, liksom att filmen inte bjuder på några större överraskningar eller fyrverkerier (vare sig man kan historien eller inte). Det är trots allt ett drama om att ha respekt för sig själv och andra, men med mer humor och värme än vad man vanligen ser i brittiska historiefilmer.

| 29 januari 2011 21:07 |