Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 oktober 2011 | 11:01

Svenskarna som gräver guld i USA

Alexander Skarsgård plågar James Marsden i "Straw Dogs". Michael Nyqvist jagar Taylor Lautner i "Abduction". Och det är bara den här veckans biopremiärer. Svenska skådespelare håller på att bli ett lika vanligt inslag i Hollywoodfilmer som Kalle Anka är på julafton. MovieZine reder ut vem som syns var framöver.

Att svenskar söker sig till Hollywood är absolut inget nytt. Redan för 70 år sedan förgylldes biodukarna världen över av Greta Garbo och Ingrid Bergman. Listan på de som följt i deras fotspår över Atlanten är väldigt lång. Max von Sydow, Stellan Skarsgård, Peter Stormare, en bunt Bondbrudar och Dolph Lundgren hör till de mest kända… 

Men något har hänt de senaste åren. Plötsligt känns det mer som en regel än undantag, att svenska stjärnskott snappas upp av internationella filmskapare. (Då talar vi inte ens om alla svenska regissörer som gör succé utomlands - dem får vi avhandla vid annat tillfälle.)

Så hur kommer det sig? Svenska Filminstitutets VD Anna Serner har en teori:

- Jag tror det handlar väldigt mycket om att svensk film har nått ut. Sverige har nu en attraktionskraft. Millennium-trilogin är ett bra exempel, vi har lyckats skapa filmer som verkligen fungerar utomlands. Då blir det väldigt intressant för andra länder att fånga upp nya ansikten, som står för nånting annat än det klassiskt amerikanska.  

Låt oss nu ta en titt på vad våra stoltheter har för sig på bortaplan framöver:

Alicia Vikander - En snabbare framgångssaga får man leta efter. Alicia var för bara några år sen ett av alla unga ansikten i såpan "Andra avenyn". Sen tog det fart rejält. Ett år gamla dramat "Till det som är vackert" har redan gett Alicia fina priser och utmärkelser världen över. Inte nog med det, hon spelar just nu mot Keira Knightley i "Anna Karenina" och möter därefter Julianne Moore och Jeff Bridges i "The Seventh Son". 

– Jag har chansen att få pröva på de här stora produktionerna i USA, samtidigt som jag också har möjlighet att få välja att göra mindre produktioner i Europa och Sverige. Jag vill jobba med regissörer och historier som jag brinner för och karaktärer som jag vill lära känna, säger hon till Arbetarbladet.

Mikael Persbrandt - Vår största manliga skådespelare har, efter 20 år i branschen och 32 Beckrullar, fått sin välförtjänta plats i Peter Jacksons mastodontproduktion "The Hobbit". Persbrandt sägs ha varit Peter Jacksons förstahandsval till rollen som en stor, stark Beorn:

- Hur är jag som shapeshifter? Som lever med hästar och djur i skogen. Man får gå till sig själv och försöka. Jag spelar ungefär likadant i "The Hobbit" som i ett kärleksdrama. Mindre än Gunvald, säger Persbrandt till Aftonbladet.

Noomi Rapace - Rollen som Lisbeth Salander visade sig bli ett klokt val för Noomi. Vid jul har "Sherlock Holmes 2" premiär där hon möter Robert Downey Jrs excentriske detektiv. Noomi spelar spåkvinnan som hjälper Holmes i kampen mot ärkefienden Moriarty. I höst ska hon tillbaka till Sverige för att gestalta Anita Lindblom i biografin om boxaren Bosse Högberg (spelad av Ola Rapace). Regisserar gör "Twilight"-regissören Catherine Hardwicke. Och om det inte var nog, möter hon nästa år Jude Law (igen) och Ben Kingsley i David Slades vampyrskräckis "The Last Voyage of Demeter". 

Just nu har Noomi fullt upp med inspelningen av "Prometheus", där hon spelar en del av besättningen på en rymdfärja som hamnar i fara. Noomi har bara gott att säga om filmens regissör Ridley Scott:

- Det är en stor ära och det ska bli så spännande… Han är så passionerad. Han älskar verkligen filmer, han ser på film varje kväll. Han har sett allt.

Michael Nyqvist - Även Mikael Blomkvist får sin beskärda del av Millenniumkakan. Rollen i "Abduction" som tysktalande skurk lär inte minnas som hans stoltaste ögonblick, men han får flera chanser att ta igen det: Nyqvist syns snart mot Tom Cruise i "Mission: Impossible - Ghost Protocol", filmar för närvarande thrillern "Disconnect" mot Alexander Skarsgård, och därefter väntar en rymdresa även för honom - i scifirullen "Europa".

Lena Endre har just spelat in "The Master", där hon möter Joaquin Phoenix, Amy Adams och Philip Seymour Hoffman. Filmen handlar om en man som efter andra världskriget startar en religiös sekt. Endre upptäcktes av Paul Thomas Anderson, som bland annat står bakom "Magnolia". Hennes kommentar på årets Cannesfestival löd:

Vem skulle inte vilja jobba med honom? 

David Dencik hyllas for sin roll i Tomas Alfredsons "Tinker, Tailor, Soldier, Spy"

– Arbetet är sig likt. Det gäller att komma in i en scen, hitta beröringspunkter. Få igång ett snack. Ett tugg, säger David Dencik om rollen till Aftonbladet.

Samme rollbesättare gav honom sedan en liten roll som officer i Steven Spielbergs "War Horse". Dessutom syns David, som spelade journalist i svenska "Män som hatar kvinnor", i en roll i David Finchers "The Girl with the Dragon Tattoo"

Joel Kinnaman varvar svenska Johan Falk-thrillers och Snabba cash-uppföljare med amerikanska tv-serier ("The Killing") såväl som stora blockbusters. Framöver kan du se honom i sci-fi-skräckisen "The Darkest Hour", i Daniel Espinosas actionthriller "Safe House" där även Ryan Reynolds har en roll, och komedin "Lola Versus" med Bill Pullman. Men för bara några år sen var han nära att knipa huvudrollen i "Thor"

…en roll som även Alexander Skarsgård kämpade om. Känns det inte annars som att Alexander Skarsgård varit i Amerikat, typ, för alltid? Faktum är att han snart ska börja filma på sin femte säsong av tv-serien "True Blood", som gav honom hunkstatus från första början. Men snart får han chansen att visa även resten av världen att han kan mer än att bita folk i nacken och posera utan tröja i diverse tjejmagasin. Han hade en liten roll i thrillern "13", är som vi redan nämnt högaktuell i "Straw Dogs" och får även fina recensioner för von Triers "Melancholia", som just haft amerikansk biopremiär. 

Nästa vår kommer Alexander Skarsgårds största film hittills, Peter Bergs "Battleship" där han och Taylor Kitsch delar på huvudrollerna. Snart börjar han också spela in mysteriedramat "The East", där Ellen Page och Patricia Clarkson just fått roller.

Gustaf Skarsgård fick lite oväntat en inte så liten roll i Peter Weirs drama "The Way Back", mot Colin Farrell och Saiorse Ronan. Mycket tack vare Shooting Star-utnämnelsen år 2007. För Expressen berättade han om konkurrensen från Alexander, och främst avundsjukan när storebror fick rollen i "Melancholia":

- Då blev jag jätteavundsjuk. Jag kan leva med att han är Hollywoodhunk i en vampyrserie, men nu ska han jobba med T-R-I-E-R liksom. Vad fan, det är ju jag som är den svåra konstnären. Det var skitirriterande.

Fares Fares - I Espinosas "Safe House" har det även smugits in en roll åt Fares Fares. I tidiga bilder från inspelningen ser vi honom jaga Denzel Washingtons karaktär på Kapstadens gator.

Håll också ögonen på:

  • Lisa Werlinder, som sprängdes halvt till döds i Steven Spielbergs "München" men gör snart comeback i romantiska komedin "Almost Perfect".
  • Mercedes Masöhn, Linköping-tösen som flydde Sverige som 12-åring och flyr från zombies i kommande "Quarantine 2".
  • Casper Andreas, den svenskfödde regissören och skådespelaren som gjort sig ett namn i LA:s gaysamhälle med lättsamma romkoms. 
  • Mini Andén, supermodellen som dyker upp när vi minst anar det - i "Nära & kära", i "Tropic Thunder", i "The Mechanic"...
  • Helena Mattsson, Malin Åkerman-kopian som hittills är mer känd för nära avsnitt av "Desperate Housewives". Men fyra kommande filmprojekt på IMDb, det bådar gott. 
  • Tuva Novotny, hon gör danska filmer, hon gör norska filmer, hon gör ibland tyska filmer. Senast åt hon pizza med Julia Roberts i "Lyckan, kärleken och meningen med livet" - blev det en capricciosa som ska ta Tuvas karriär till nya höjder? Återstår att se! 
  • Bill Skarsgård - Speciellt nu, efter en lysande insats i plågsamt Oscars-inställsamma internationella storsatsningen "Simon och ekarna", är det bara en tidsfråga innan Hollywood snappar upp även denne Skarsgård.

Biroller vi glömt:

Dock blir det inte alltid succé direkt. Minns du till exempel de här birollerna? Det gör ingen i Hollywood. 

  • Marie Richardson i "Eyes Wide Shut". Hon fick kyssa Tom Cruise men fick kanske aldrig mersmak. 
  • Gustaf Hammarsten i "Brüno". Vi har för oss att han var Sacha Baron Cohens älskare.
  • Johan Widerberg i "Ocean's Twelve". Råkade du blinka, missade du honom.

Vilka svenska skådespelare tror du har bäst chanser i Hollywood? Kommentera nedan. 

| 7 oktober 2011 11:01 |