The Way Back 2010

Drama
USA
133 MIN
Engelska
The Way Back poster

Synopsis

Sju krigsfångar - vissa kriminella, andra politiska fångar - flyr från ett arbetsläger i ett helvetiskt Gulag 1941. Deras väg mot frihet sträcker sig från Sibirien, över den glödheta Gobiöknen och vidare över Himalayas berg till Indien. Under 600 mil av svåra umbäranden får de kämpa mot både moder natur, illvilliga främlingar och inte minst mot varandra. Alla nådde inte friheten.
Ditt betyg
3.2 av 440 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

22 mars 2011 | 12:59

Skarsgård vandrar med Hollywood

I Sverige hypas den kanske som Gustaf Skarsgårds Hollywood-debut men Peter Weirs första film på sju år har mer ett erbjuda. Ett starkt, välspelat och spännande krigsdrama som dock innehåller en dramatisk dödsscen för mycket.

Politiska fångar trängs med kriminella i ett smutsigt arbetsläger i Gulag, Ryssland under andra världskriget. Det är en hård, kall plats där enbart de starkaste överlever. Janusz (Jim Sturgess) är fast besluten att fly för att kunna återförenas med sin fru som efter tortyr var tvungen att ange honom. Tillsammans med sex andra fångar från olika bakgrund lyckas de rymma och ger sig iväg på en 600 mil lång vandring genom Rysslands snöiga skogar, Sibirien, den gassande heta Gobiöknen och så småningom mot Himalayas berg. De får kämpa mot väderförhållanden, hunger och varandra.

Vad är det som går och går men aldrig kommer fram till dörren? Jo, karaktärerna i "The Way Back". Visst är det extrem vandrarfilm av typen där man exploaterar den vackra naturen medan rollistan betas av en efter en. Men Weir, som ändå ligger bakom storverk som "Döda poeters sällskap" och "Master and Commander", har alltid ett extra äss i kortärmen och lyckas - för det mesta - undvika de värsta klyschorna. Att rollfigurerna pratar engelska med brytning är i detta fall smått förlåtligt då alla har olika ursprung och nationalitet.

Filmens starkaste fördelar ligger i skådespelarna. Det är skickligt rollsatt och alla utvecklas fint utan att bli trötta stereotyper. Skarsgård har en relativt liten, fåordig biroll men gör bra ifrån sig och smälter liksom fadern in bra bland Hollywood-namnen. Den som överraskar mest dock är Sturgess, som senast sågs på bio i pojkbandsaktig huvudroll i tama tonårsthrillern "21". Här har han vuxit till sig och övertygar som en viljestark, sökande själ som både styrs och plågas av minnen och visioner. Även Colin Farrell sticker ut i skräddarsydd biroll som våldsam skurk med hjärtat på rätta stället.

I helhet är filmen en spännande och gripande historia. Att bygger på en sann historia förstärker de dramatiska vändpunkterna och psykologiska aspekterna. Att den inte kan undvika alla fallgropar är bara mänskligt. Det blir någon dramatisk dödsscen med klassikern "Leave me..." för mycket. Ed Harris råbarkade amerikan känns också ofta som produkten av en stolt patriot.

Jag hade gärna sett ett mustigare slut. Nu rundar man av väldigt kvickt och det hela upplösningen känns lite slarvigt hoprafsad. Men det är fortfarande en absolut sevärd och minnesvärd resa med en toppenensemble och vackra vyer.

| 22 mars 2011 12:59 |