LISTA

Skribent

MovieZine

31 december 2019 | 18:00

Här är alla de 30 svenska filmer som hade premiär 2019

Det svenska filmåret tog oss till rymden, till fjällen, till fiktiva småstäder och till drömmarnas land. Hitta tips på nya svenska filmer här.
Nedan hittar du samtliga svenska långfilmer som fått biopremiär under 2019. Klicka på respektive titel för att läsa våra recensioner eller sätta egna betyg.
 
 
 
Britt-Marie var här (25 januari)
Pernilla August har huvudrollen i Tuva Novotnys varma dramakomedi, om att slita sig loss från gamla vanor och hitta nya mål i livet.
 
Aniara (1 februari)
Svensk sci-fi baserad på Harry Martinsons rymdepos. En rymdfärja är på väg mot en annan planet, men hamnar ur kurs och besättningen får panik.
 
Eld & lågor (14 februari)
Måns Mårlind och Björn Stein regisserar ett romantiskt drama som utspelas kring Gröna Lund och rivaliserande Nöjesfältet.
 
 
Kärleksfullt drama om en ung man vars drömmar i livet hindras av en schizofren pappa. Simon Settergren har baserat manus på sina egna upplevelser, och spelar huvudrollen mot Happy Jankell och Philip Zandén.
 
Lucky One (15 mars)
En man i Paris försöker jonglera tufft nattjobb med tonårsdotter. Mia Engberg berättar sin historia med endast röster och miljöbilder.  
 
1961 omkom FN:s svenska generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en mystisk flygkrasch. De oklara omständigheterna kring olyckan granskas i Mads Brüggers dokumentär.
 
 
Sommarlovet ska just börja när Elin och Sabina lär känna varandra. Sabina är från Rumänien och Elin från Holmsund. Ett vackert drama av Victor Lindgren.
 
Parning (29 mars)
Naomi och Edvin träffas, blir förälskade och en oväntad men intensiv relation tar sin början. Lina Mannheimers överraskande, intima dokumentärfilm visar hur millennials tänker kring kärlek och dejting.
 
Richard Hobert-regisserat drama. Värdshusvärdinnan Livia hjälper sina vänner Esmar och Johanna att få en son, eftersom de enligt Färöisk lag annars förlorar sitt hem och mark. 
 
 
Transnistra (17 april)
16-åriga Tanya och hennes kompisar försöker hitta sin plats i livet, långt från vuxenvärlden. Dokumentär av Anna Eborn.
 
Sivandivan (26 april)
På toppen av sin karriär blev hon stämplad som jobbig och besvärlig. Hov- och operasångerskan Siv Wennberg får med dokumentären ”SivanDivan” efter många år äntligen sin revansch.
 
Raggarjävlar (5 maj)
När vi gräver bland ölburkarna och Biltema-korvarna hittar vi en underhållande och ärlig inblick i livet som raggare. Dokumentär om Sami och hans vänner, som delar både intresset för bilar och att festa hårt. 
 
 
A Music Story (14 juni)
11-åriga Moa älskar att sjunga och drömmer om att bli musiker som sin pappa, pianisten Anton. När han får sparken som kapellmästare i tv föreslår Moa att han kan skriva en musikal.
 
Ankdammen (3 juli)
Fredriks trygga tillvaro i småstadsidyllen sätts i gungning när hans barndomsvän Patrik återvänder hem från fängelset. Fartfylld komedi av Robert Andersson.
 
Svart cirkel (23 augusti)
Skräck med kultstjärnan Christina Lindberg i sin första svenska roll på många år. Två systrar återfinner varandra tack vare en mystisk hypnos-skiva från 70-talet.
 
 
Koko-di Koko-da (23 augusti)
Regissören Johannes Nyholm styr upp en surrealistisk mardrömslik semester åt ett sörjande par. En varietéartist och hans skumraskfölje dyker upp från skogens mörker och terroriserar paret.
 
438 dagar (30 augusti)
Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelar de två svenska journalisterna som fängslades i Etiopien år 2011, anklagade för terrorbrott. Jesper Ganslandt har gjort ett fängslande drama om journalistik, med livet och det fria ordet som insats. 
 
Folkkära komikerduon Hasse Alfredson och Tage Danielsson var världens bästa vänner i över 30 år. Jane Magnusson manar till tårar och skratt med en finstämd dokumentär.
 
 
And Then We Danced (13 september)
Den unga dansaren Merab ställs inför sitt livs utmaning när han förälskar sig i sin största rival på danskompaniet. Levan Akin ("Cirkeln") regisserar kärleksdramat som utmanar fördomar i konservativa Georgien.
 
Quick (20 september)
Mikael Håfströms matiga filmatisering av Sveriges största rättskandal där David Dencik briljerar som Thomas Quick. Vad hände egentligen när Quick tog på sig skulden för en mängd mord som han inte hade begått?
 
Josefin & Florin (20 september)
När den 22-årige tiggaren Florin träffar den 38-åriga singelmamman Josefin utanför en mataffär så uppstår kärlek direkt mellan dem. Dramadokumentär av Ellen Fiske.
 
 
En komikers uppväxt (11 oktober)
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på. Rojda Sekersöz regisserar den starka historien efter ett manus av Jonas Gardell.
 
Vera har tröttnat på singellivet och längtar efter den stora kärleken. Romantisk komedi med Liv Mjönes, Peter Magnusson och Erik Johansson i ett triangeldrama fyllt av pinsamheter.
 
Pewpewpew (18 oktober)
PewPewPew är ett mystiskt virus som sprider sig hos tonåringar i Malmö. Fyra ungdomar drabbas av illamående, förvirring och en extrem längtan efter att bli kända.
 
 
Världsstjärnan Simon kommer hem till Sverige för att fira jul, men gamla minnen väcks till liv och han konfronteras med begravda familjehemligheter. Drama baserat på Peter Jöbacks egna idé.
 
Mareld (15 november)
Ett filmteam gav sig ut på en katamaran för att göra en thriller. Det blev något helt annat när verkligheten tog över. Den udda fågeln ”Mareld” av Ove Valeskog vill vara skräckfilm och metaexperiment på samma gång.
 
Om det oändliga (15 november)
Roy Andersson fortsätter sin cinematografiska resa med en reflektion om mänskligt liv i all dess skönhet och grymhet. Det är poetiskt och vackert så det förslår.
 
 
Ring mamma! (22 november)
Niki (Sanna Sundqvist) har precis fyllt 35 år och måste helt plötsligt ta tag i alla livsval och relationer som hon duckat för. Lisa Aschan har gjort en varm och rolig dramakomedi med mycket igenkänning. 
 
Sune - Best man (20 december)
Sunes klass ska åka iväg på en hemlig klassresa. Han och Sophie ser fram emot att åka tillsammans, när Sune plötsligt inser att resan inträffar samma helg som morfars bröllop. 
 
En del av mitt hjärta (25 december)
Musikalen som bygger på Tomas Ledins låtar. I centrum står 35-åriga Isabella (Malin Åkerman), som åker hem till småstaden för att möta gamla vänner och kärlekar från förr.
 
Vilka av 2019 års svenska filmer har du sett? Kommentera gärna.
| 31 december 2019 18:00 |