Lucky One 2019

Drama
Sverige
76 MIN
Svenska
Franska
Lucky One poster

Synopsis

Vincent arbetar långa nätter i Paris undre värld. Han har för länge sedan slutat drömma om ett annat liv, men när han oväntat får ansvaret för sin tonårsdotter Adina får tillvaron ett nytt ljus. Han har aldrig tagit hand om ett barn tidigare och han slits mellan de destruktiva plikter han tvingas utföra på nätterna och viljan att vara en bra pappa. En dag händer något som ställer allt på sin spets.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lucky One
Biopremiär
15 mars 2019
DVD-premiär
12 augusti 2019
Språk
Svenska, Franska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

26 januari 2019 | 17:00

Sömnig radioteater

En man i Paris försöker jonglera tufft nattjobb med tonårsdotter. Mia Engberg berättar sin historia med endast röster och miljöbilder. Det är en intressant struktur men resultatet blir sömnigt och tålamodsprövande.
Dokumentärfilmaren Mia Engberg ger sig på fiktion med detta drama som inte oväntat vägrar att förhålla sig till konventionellt filmberättande. Med berättarröst och dialoger samt nästan uteslutande miljöbilder på gator och lägenheter så skildrar hon om en parisare som slits mellan sitt nattjobb att skjutsa prostituerade och vara en bra pappa åt sin tonårsdotter.

Engberg utmanar sin publik i att själva måla upp bilderna till det som berättas. Vi får aldrig se vår huvudperson eller de konflikter som uppstår. Filmen skapar intressanta frågeställningar kring dels föräldraskap, att ge livet en ny chans och moraliska förpliktelser men även vad som definierar en spelfilm. Vad innebär det att beröva – eller bespara – tittaren från att faktiskt visa vad som sker och istället låta röster måla upp scenarierna.

Idén är inte tokig och det är stundtals fascinerande. Men lika ofta känns det segt och utdraget. Det är envist enformigt och experimentellt på gränsen till en pretentiös skolfilm. Budskapet och poängen anas tidigt och därmed blir det en långdragen radioteater som prövar tålamodet. Kanske är det tanken med det hela, att vi i publiken ska reflektera över varför vi sneglar på klockan. Men att frustrerat invänta eftertexterna är aldrig något positivt.

Man beundrar Engbergs beslut att göra något annorlunda och provocerande stillsamt. Det är ett genomtänkt och välgjort hantverk. Men för att fånga och engagera publiken krävs lite mer puls och energi när upplägget är sömnigt på en nästan Prozac-liknande nivå. Engberg får gärna fortsätta utmana med okonventionella berättarmetoder men filmerna behöver nog lite mer kött på benen för att landa rätt.
| 26 januari 2019 17:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Lucky One