And Then We Danced 2019

Romantik Drama
Sverige
105 MIN
Georgiska
And Then We Danced poster

Synopsis

Den unga dansaren Merab ställs inför sitt livs utmaning när han förälskar sig i sin största rival på danskompaniet. Hela Merabs sätts värld i gungning och allt han kämpat för hotas att raseras.
Ditt betyg
3.7 av 35 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

16 maj 2019 | 14:50

Äkta och vackert om förbjudna begär

Förbjuden kärlek i en värld av fördomar, det kan tyckas vara en uttjatad filmklyscha. Men i händerna på skicklige regissören Levan Akin bir detta gaydrama i den georgiska dansvärlden en vacker och härlig filmupplevelse.
Akin filmdebuterade med ”Katinkas kalas” som följdes upp av fantasy-filmatiseringen ”Cirkeln”. Sedan dess har han spenderat tid i Georgien, sina föräldrars hemland, och gjort research kring maskuliniteten inom dansvärlden, men också hbtq-ungdomars vardag. Resultatet blev ”And Then We Danced”, ett romantiskt drama om att bryta sig loss från normen, att våga vara sig själv, men också om de uppoffringarna och konsekvenserna som det kan föra med sig.

Det låter kanske inte som den mest originella filmidén, men den tål att berättas igen. Speciellt när filmen lyfter högt över förväntningarna tack vare fina skådespelare, varav de flesta är debutanter.

I centrum står unge dansaren Merab (spelad av Levan Gelbakhiani). En blyg men ambitiös kille som drömmer om en framtid inom National Georgian Ensemble, där sträng disciplin krävs varje dag. Dans är tradition får vi veta, det är nationens själ och ryggrad, och ungefär det mest manliga man kan syssla med. Här finns bara plats för hårda grabbar, som snackar om horor i omklädningsrummet innan de gör piruetter i danslokalen. Minsta mjuka rörelse är ett tecken på svaghet, och leder till utskällning från dansläraren. Merab är kanske inte bäst i klassen men han kämpar tappert, som en älskvärd underdog.

In kliver Irakli (Bachi Valishvili), en mystisk men charmig ny begåvning som kommer vända upp och ner på Merabs värld. Och vi kan nog räkna ut från första scenen vart det hela leder. Diskreta blickar, våta drömmar om natten, leenden fulla av lycka, och passionerade stunder när ingen ser - bara då vågar man släppa på fasaden och visa sina innersta känslor. För att komplicera saken blir de rivaler om samma plats i den fasta ensemblen.

Dialogen är sparsam filmen igenom. Historien berättas snarare via ett mer internationellt språk: snyggt koreeograferad dans och väl vald musik får ofta förmedla och förstärka vad karaktärerna går igenom, tänker och känner. På soundtracket finns allt från georgiska sånger till Robyn och ABBA. En mix som visar att det traditionella och det moderna inte behöver krocka, att det kan gå hand i hand, vilket fint reflekterar även kontrasterna i vardagen hos de ungdomar vi möter i filmen.

Miljöerna och karaktärerna känns levande och skildras med absolut fingertoppskänsla. Det finns så mycket äkta små detaljer och naturliga ögonblick, så det är nästan som att titta på en dokumentärfilm. Levan Akin har skicklig hand med alla sina skådespelare, och ger dem utrymme att skapa magi. Extra mycket sprakar det mellan Levan Gelbakhiani och Bachi Valishvili, och som publik längtar man efter nästa scen mellan de två tillsammans.

Svensk-georgiska "And Then We Danced" har fått både mycket kärlek och kritik från konservative Georgien, redan långt innan premiär. Filmens styrka är feelgood-budskapet som den lämnar efter sig, precis vad vi behöver i en tid där hot och hat sprider sig. Det är ett vackert och livsbejakande drama om att våga ta steget - och en smärtsam påminnelse om att det inte är lika enkelt eller självklart i alla delar av världen.
| 16 maj 2019 14:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Fantastisk gregorianskt drama om den unga dansaren Merab som blir förälskad i sin stora dans rival i det hårt fördomsfulla och konservativa danskompaniet. Man får inte tänka utanför boxen och absolut inte följa normen.... Det är ett fint drama om förbjuden kärlek och längtan att få vara fri och sin egen, fantastisk kemi mellan Merab och Irakli, och en råhet och äkthet men även kampen om att aldrig kunna följa sitt hjärta fullt ut, pga det samhälle dem lever i, den är sorglig men vacker, passionerad och het, stark och mäktig!!! Betyget blir en stark 3a.... Cast:Levan Akin, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili mfl.... AAA+
Läs mer