Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 december 2019 | 13:00

De 10 bästa svenska filmerna från 2019

Sångfåglar, seriemördare, julstress och kärlekskaruseller har präglat det svenska filmåret 2019.
Visserligen hade den svenska biofilmen ett kämpigt år, med många titlar som underpresterade. Men man kan inte klaga på att det saknas kvalitet eller fantastiska talanger. Filmerna nedan - mina personliga favoriter från i år - sträcker sig genom genrer som musikaler, thrillers, sci-fi och romkoms, med såväl debutanter som veteraner bakom kameran.
 
Bland bubblare som inte riktigt tog sig in på listan utmärker sig bland andra Roy Anderssons "Om det oändliga", dokumentären "Hasse & Tage - En kärlekshistoria" och fina dramat "Kungen av Atlantis".

Här är 2019 års bästa svenska filmer.
 

10. En del av mitt hjärta

 
 
Malin Åkerman kom hem till Sverige för att dansa och sjunga till Tomas Ledin på soliga västkusten. "En del av mitt hjärta" är lite som "Mamma Mia!", långt ifrån en perfekt eller välspelad film, men vad gör det när man blir glad av att se den? Det svänger härligt om denna sprakande svenska kärleksmusikal - exakt det lyckopiller vi behövde för att råda bot på ett deppigt svenskt filmår.
 

9. Jag kommer hem igen till jul

 
 
Mer musik och dramatik på landet hittas i Peter Jöbacks starka långfilmsdebut. Filmen bygger på hans idé och egna upplevelser, och handlar om familjehemligheter som riskerar att förstora julstämningen. Det är inte varje dag man ser en julfilm tackla allt från pedofili och cancer till alkoholism, men regissör Ella Lemhagen hittar till slut feelgoodkänslan även här.
 

8. 438 dagar

 
 
Du kanske tror att du kan historien om journalisterna som fängslades i Etiopien. Men filmen handlar lika mycket om vänskapen som hjälpte dem behålla hoppet och förståndet. Starkt och vackert fångat av regissör Jesper Ganslandt och manusförfattare Peter Birro. Grabbarna Skarsgård och Varela är perfekta val i huvudrollerna.
 

7. Quick

 
 
På tal om berättelser ur verkligheten såg vi under hösten också Mikael Håfström skildra Thomas Quick-skandalen. Med en Hollywood-lins och rapp "CSI"-klippning satte han ihop en oerhört lyxig dramathriller, som försöker förklara vad som hände när "Sveriges värsta seriemördare" friades från alla misstankar. David Dencik är kusligt bra i titelrollen.
 

6. Eld & lågor

 
 
Jag är svag för den här typen av romantik och fantasy i en upphöjd värld. "Eld & lågor" utspelar sig runt nöjesparken Gröna Lund på 1920-talet, men regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein har lyckats skapa en unik fantasyvärld och en tidlös känsla. Snyggt och medryckande om ung kärlek, dessutom är det ett stycke sann och relativt okänd Stockholmshistoria.
 

5. Parning

 
 
Mer ung kärlek, det där som är så svårt att fånga trovärdigt på film. Wow, så bra Lina Mannheimers dokumentär är! Hon skulle följa två ungdomar under ett år genom kärleksjakt och dejtingappar, men anade inte att de två - blyga Edvin och orädda Naomi - skulle falla för varandra. Det är lite som "Skam" fast på riktigt. Via intima videodagböcker får vi en spännande inblick i millenniegenerationens vardag och innersta tankar. 
 

4. Ring mamma!

 
 
Romantik, humor, värme och pinsamheter avlöser varandra i Lisa Aschans mycket underhållande komedi. Sanna Sundqvist skiner i rollen som redan jämförs med "en svensk Bridget Jones", men hon gör ändå något alldeles eget med den 35-åriga singeltjejen som filmen kretsar kring. Från hennes kärlekstrubbel till svårigheten att prata öppet med sina föräldrar - det är både dråpligt, känslosamt och förvånansvärt lätt att känna igen sig. "Ring mamma!" väcker åter mitt hopp för den svenska romkom-genren.
 

3. And Then We Danced

 
 
Klart att främmande kulturer och språk har plats även i svensk film. Levan Akin ("Cirkeln") tar oss till Georgien och ett danskompani där två manliga stjärnor snart får upp blicken för varandra. Akin och hans skådespelare fokuserar på förälskelsen framför fördomarna i en upplyftande och lättillgänglig kärlekshistoria.
 

2. Aniara

 
 
Svensk rymdfilm är vi inte bortskämda med, ändå har det blivit några såna det senaste året. "Aniara" av debutanterna Pella Kågerman och Hugo Lilja är ett häftigt projekt med låg budget och stora idéer. Finlandsfärjor och shoppinggallerior står stand-in för rymdfarkosten Aniara, som ska ta mänskligheten mot en ny planet och ett bättre liv. Sen spårar det ut i en flummig, udda och kreativt nytänkande sci-fi-såpa.
 

1. En komikers uppväxt

 
 
Jag har nog aldrig sett Johan Rheborg göra en bättre roll än här, som en ångestfylld komiker som minns tillbaka på sin barndom. Rojda Sekersöz hittar den rätta balansen mellan den svarta humorn och dramat i Jonas Gardells berättelse. En film som hugger rakt mot hjärtat, även om man har läst boken eller sett 90-talsserien. Imponerande insatser från alla barnskådisar, och många roliga biroller som lyfter stämningen.
 
Vilka svenska filmer från 2019 gillade ni bäst?
| 28 december 2019 13:00 |