Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 december 2019 | 18:00

Hur räddar vi krisen inom svensk film? 21 filmälskare tycker till

Biopubliken: "Det här vill vi se mer av på bio!"
Det talas mycket om krisen inom svensk film. Tidningarna skriver om "ett av de sämsta publikåren hittills för svensk film på bio". Förbluffade producenter undrar hur man ska locka tillbaks publiken.

Hittills i år har en enda film lyckats dra över 200.000 biobesök - dramakomedin "Britt-Marie var här" - och i övrigt väljer biobesökarna Marvels storfilmer... eller att stanna hemma och titta på Netflix. Svensk films marknadsandel i år ligger på under tio procent - ett rekorduselt resultat.

Vi frågade MovieZines läsare varför de väljer bort svenska filmer, och vad som skulle kunna locka tillbaks dem till biograferna.

Många har tydligt en uppfattning om att svensk film lider av uselt skådespeleri och en brist på nytänkande. Publiken vill se mer budget och mer genrebredd bland filmutbudet, där kriminalare och romkoms tycks dominera. Det höga biljettpriset gör också att man hellre väljer en storfilm som "måste" ses på bio. Några riktar kritik mot den dåliga marknadsföringen, och efterlyser bättre trailers. Svenska tv-serier, och film från Danmark och Norge, nämns som lyckade exempel på vad vi vill se mer av på bioduken.
 
 

1. Stela skådespelare och samma gamla spår

 
"Jag tror personligen inte att publiken ogillar svensk film specifikt. Jag tror att publiken ogillar dålig film. Det är så lätt att säga att "den filmgenren funkar inte på svensk publik" men det handlar ju bara om att filmen i fråga var dålig. Kommer det en svensk film som människor tycker är bra så kommer den spridas. Det är jag säker på." - Tomas H.

"Ju kändare namn, desto mer lockar det oss filmälskare!" - Shpend G.

"Jag väljer bort svenska filmer för att skådespeleriet ofta är under all kritik. Beck och liknande filmserier är ett gott exempel på filmer jag undviker mer än pesten." - Rosel S.

"Jag väljer bort svensk film och även tv-serier då jag personligen tycker att manus, regi och skådespel har sjunkit sjukt mycket under dom senaste 15 åren. Alla filmer och serier inom svensk filmundustri saknar själ och hjärta (...) Det finns ungdomar på Youtube som gör bättre kortfilmer än vad som produceras på professionell nivå, de vågar ta större risker." - Jesper R.

"De bästa filmerna från Sverige är de med så lite dialog som möjligt och mestadels okända skådisar. Annars känns det bara som teaterpjäser och långa sketcher från någon tv-serie." Michael B.

"Jag håller med det många har skrivit tidigare om att svensk film ofta blir teatral i språket och därför inte uppfattas som naturlig. Vi pratar inte så, så varför skrivs manus på det viset? Där tycker jag däremot många svenska serier som "Älska mig" och "Bonusfamiljen" har lyckats bättre." - Maggan A.
 
 

2. Släpp in mer variation och nya idéer

 
"Börja samverka med de andra nordiska länderna så vi får lite variation." - Michael B.

"De satsar ju inte på några filmidéer som testar något nytt, alltid samma gamla recept (Läs Beck, Wallander etc). För kollar man på "The Square" så var den ju modig i att gå ett nytt håll och den lyckades ju galant." - Mathias L.

"Det görs väldigt mycket med liknande teman, samma skådespelare och med alldeles för liten budget. Det måste pumpas in mer pengar, fler kreativa manusförfattare och kanske nytt blod i skådespelarensemblen." - Ludwig F.

"Vill se bättre skådespelare träda fram, vill se mer vågade filmer, mer sci fi, mer action och thrillers. Bättre manus, bättre budget och i det tror jag även att det behövs bättre och mer marknadsföring. Hade även varit skönt med bättre trailers, då det känns som det knappt läggs ner någon tid alls på det." - Kevin R.

"Jag väljer oftast bort svenska filmer då det är genrer jag inte är så förtjust i, typ familjefilmer/komedi och kriminalare. Vill se mer spännande thrillers, mörker och skräck." Mikaela W.

"Om en film kan vinna massa priser men inga besökare då är det något totalt knäppt ju." - Emil B.
 
"Dags ta bort skygglapparna! Det finns för många idéer om att det ena eller andra kan vi inte eller ska vi inte göra o.s.v. Släpp loss fantasin och gör film i många genrer. Överraska oss! Jag går inte på bio och betalar för fler Beckfilmer eller dåliga komedier. För min del gärna en riktigt bra svensk sci-fi eller historisk kostymfilm. Ta "Låt den rätte komma in" - ruskigt bra svensk vampyrfilm och internationell succé." - Magnus K.
 
 

3. Dyra biobiljetter avskräcker

 
"Det handlar om biljettpriset, det är helt hutlöst att gå på bio idag och då vågar man inte chansa på en film som eventuellt är bra utan man kör mer säkra kort." - Linus M.

"Kan själv intyga att man med nuvarande priser endast väljer att se filmer som "känns värt det", alltså filmer där man tror att bioupplevelsen är viktig. Mindre filmer, och framförallt svenska filmer väljer man kanske därför ofta att skippa." - Oliver A.

"Jag är övertygad om att vi har mängder av spännande historier att berätta som kunde locka många och samtidigt vara av hög kvalitet. Men att de som vill göra dem inte får chansen (...) Satsa på riktigt bra manus och mer pengar på ett mindre antal filmer som man gör riktigt bra. Själv gillar jag också Roy Andersson och Ruben Östlund men vi behöver filmare som lockar yngre. Crazy Pictures och Mårlind/Stein är exempel på friska fläktar i ankdammen." - Magnus K.
 
"Går jag på bio så vill jag gärna ha valuta för tiden/pengarna. Så jag ser gärna svensk film men betalar ogärna tid och pengar för att se det på bio." - Mattias M.
 
 

4. Så vilka filmer har egentligen varit bra?

 
"Jag gillar de filmer som "andas" Hollywood konstigt nog. Exempel är klassikern Strul (titta på fotot i den filmen!) och den smått fantastiska action-filmen Livvakterna. Men just idag ska mycket till för att jag ska ta mig till biografen." - Johan W.

"Jag kan digga svenska rullar så som Johan Falk & Snabba Cash. Men dagens komedi/drama tilltalar inte mig ett dugg. En riktigt välgjord svensk rysare hade varit intressant..." - Max S.
 
"Om jag tänker på bra svensk film så måste jag nog gå tillbaka ett par år. Änglagård, Sista sommaren, Låt den rätte komma in, Lija 4-ever, Tic Tac och Tillsammans är enligt mig mästerverk." - Maggan A.

"Fler komedier i stil med 100-åringen, och färre regissörer som Roy Andersson." - Robin H.

"En film som ”Den blomstertid nu kommer” tycker jag har lyckats. Bra marknadsföring innan, man såg på många ställen. Lite nytänkande idé osv. Eller "Trolljägaren" från Norge, som jag tyckte var ganska snyggt gjord. Det krävs lite nya ideér, inte samma hjulspår som vanligt." - Markus W.

"I Sverige gör man helt enkelt inte film som tilltalar mig. Med det sagt betyder det inte att det inte finns bra svensk film, för det gör det absolut, men de är få och långt emellan (...) det behövs mer variation av genrer inom svensk film. Senast jag såg något bra var "The Square" för 2 år sedan." Alucard D.
 
"Gör en remake på "Besökarna" och jag är där diiiiirekt." - Mattias M.
 
Vad tror ni är anledningen till att publiken väljer bort svensk film på bio? Hur vänder man trenden - vad behövs för att rädda svensk films rykte? Kommentera nedan.
| 15 december 2019 18:00 |