SNABBGUIDE

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

28 april 2015 | 18:00

Sommarens 10 hetaste biofilmer

Gör dig redo för en superspäckad biosommar.
Med ”Avengers: Age of Ultron” som härjar på biodukarna har sommarens första blockbuster landat. Men blir den också den största? Det återstår att se. 

Konkurrensen är som vanligt både stenhård, svettig och spektakulär: den här biosommaren bjuder oss på allt från svärande nallar till strippande män, från framtidsrobotar till arga dinosaurer, från fantastiska hjältar till en galen Max. Om det låter bekant så jo: reboots, remakes och uppföljare får naturligtvis sitt utrymme på bioduken, men inte bara. 

Nedan listar vi sommarfilmerna som kommer bli de största publikmagneterna. Vilka ser ni mest fram emot?

Mad Max: Fury Road - 15 maj
Sommarens hårdaste action? Det fullkomligt osar av dieselolja och manssvett av trailern, på ett sätt som borde göra ”Fast & Furious”-gänget avundsjuka. Reboot, remake eller uppföljare - inte helt tydligt, men vem bryr sig när allas vår vägkrigare Mad Max är tillbaka med George Miller bakom kameran? I den postapokalyptiska världen möter han Furiosa (Charlize Theron) som kanske kan bli den som hjälper honom att överleva. Det kan bli tre filmer till, om de lyckas.

Regi: George Miller
I rollerna: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Peppfaktor: 8/10

Tomorrowland: A World Beyond - 22 maj


Large 019860d21f9b29ccd438ed335ef48344 tomorrowland

Det är inte helt säkert vad vi ska vänta oss av denna mystiska äventyrsfilm, signerad Disney. Regissören Brad Bird har varit förtegen, men klart är att det handlar om en annan, spännande värld dit tonåriga flickan Casey av misstag lyckas ta sig. Med hjälp av en vetenskapsman (George Clooney) utforskar hon Tomorrowland. För mycket hemlighetsmakeri gör inte underverk för min peppnivå direkt, men desto större chans att bli positivt överraskad.

Regi: Brad Bird
I rollerna: Britt Robertson, George Clooney, Hugh Laurie 
Peppfaktor: 4/10

Jurassic World - 10 juniDinosaurier! Mer dinosaurier! För många av oss var ”Jurassic Park” det första mötet med en stor fet blockbuster på bio. Kan Colin Trevorrow upprepa magin? Parken öppnar äntligen för allmänheten men något går givetvis snett. Steven Spielbergs vision fortsätter nu med ny regissör, ny rollista - Chris Pratt i spetsen - och ett nytt värstingmonster med extra vassa tänder. Hen är tydligen så elak att självaste raptorerna mjuknar.

Regi: Colin Trevorrow
I rollerna: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio
Peppfaktor: 10/10

Entourage - 24 juni


Large 019860d21f9b29ccd438ed335ef48344 entourage

Om twitterhajpen varje gång vi nämner ”Entourage” är något att lita på, blir den här hur stor som helst. Nostalgiskt återseende av filmstjärnan Vincent, managern Ari Gold, ja hela gänget från den kultförklarade komediserien som tar en satirisk titt på Hollywood - löst baserat på producent Mark Wahlbergs egna erfarenheter. Späckat med cameos, förhoppningsvis har trailern inte avslöjat alla. 

Regi: Doug Ellin
I rollerna: Adrian Grenier, Kevin Connolly, Jeremy Piven
Peppfaktor: 6/10

Terminator: Genisys - 25 juni
Trean sågades, fyran floppade, men skam den som ger sig. Robotarna är efter Sarah Connor och sonen John en femte gång, i filmen som lovar att röra om det ordentligt i kronologin (och kanske glömma de senaste filmerna?). Arnold Schwarzenegger är tillbaka som Terminator (förklaring: de kan åldras), med sällskap av Daenerys Targaryen och John McClane junior.

Regi: Alan Taylor
I rollerna: Emilia Clarke, Jai Courtney, Arnold Schwarzenegger
Peppfaktor: 5/10

Minioner - 3 juli
De är gula, de är gulliga och de dras till ondska! Undersåtarna från ”Dumma mej” blev snabbt publikens älsklingar. Nu kommer de i en egen storfilm, som utspelar sig innan de träffade Gru. Vi ska få se hur minionerna Kevin, Stuart och Bob anländer till Amerika och hittar sin första onda boss i Scarlet Overkill. Sommarens enda stora animerade film lär bli en publiksuccé i alla åldrar.

Regi: Kyle Balda Pierre Coffin
Röster: Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton
Peppfaktor: 7/10

Ted 2 - 17 juliNya äventyr för nallen som är allt annat än familjevänlig. Ted svär, super och röker på när han får chansen, men nu ser det ut som att han trots allt ska stadga sig med en tjej. Nygift med Tami-Lynn försöker han skaffa barn, men det visar sig bli problematiskt, av naturliga skäl. Seth MacFarlane har återigen skrivit och regisserat filmen, där han också lånar ut sin röst till den lurvige huvudpersonen.

Regi: Seth MacFarlane
I rollerna: Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Seth MacFarlane
Peppfaktor: 8/10

Ant-Man - 22 juli
Nästa stora superhjälte från Marvel Studios är den minsta hittills. Bokstavligen. Paul Rudd spelar Scott Lang, en vetenskapsman som krymper ner sig för att bekämpa diverse brottslighet. Liten som en myra men stark som en Hulk, måste han rädda världen med hjälp av sin mentor Dr. Hank Pym.

Regi: Peyton Reed
I rollerna: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly
Peppfaktor: 6/10

Mission: Impossible - Rogue Nation - 31 juli
Här går kvalitet framför kvantitet: ”Mission: Impossible”-filmerna är inte direkt de som trycker ut uppföljare på löpande band. Nu kommer den femte filmen i serien som startade för snart 20 år sen, om Ethan Hunt och hans agenter, som denna gång bekämpar ett hemligt syndikat. Vi ser fram emot att se vad Rebecca Ferguson och Jens Hultén hittar på.

Regi: Christopher McQuarrie
I rollerna: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson
Peppfaktor: 9/10

Fantastic Four - 7 augusti


Large 019860d21f9b29ccd438ed335ef48344 fantastic4

Biosommarens superhjältekvot är inte fylld förrän Fantastiska Fyran har fått presentera sig. Återigen ska vi få lära känna kvartetten som får superkrafter och ska utmana tyranniske Dr. Doom. Glöm de tidigare filmerna, nu kommer en reboot som verkar sådär mörk, dyster och jordnära som superhjältereboots gärna vill vara. Av Josh Trank som slog oss med häpnad med "Chronicle" för några år sen.

Regi: Josh Trank
I rollerna: Kate Mara, Jamie Bell, Miles Teller, Michael B. Jordan
Peppfaktor: 6/10

Fler filmer att se fram emot i sommar: ”Pitch Perfect 2” (15 maj), ”Poltergeist” (22 maj), ”San Andreas” (29 maj), ”Spy” (5 juni), ”Magic Mike XXL” (8 juli), ”Paper Towns” (24 juli), ”The Man from U.N.C.L.E.” (14 augusti), ”Pixels” (21 augusti). Sist men inte minst Pixars ”Insidan ut” kommer 28 augusti, lite väl sent på sommaren för att platsa på listan ovan.

Kolla in alla sommarpremiärer i MovieZines Kalender!

| 28 april 2015 18:00 |