Minioner 2015

Komedi Animerat
USA
91 MIN
Svenska
Engelska
Minioner poster

Synopsis

Historien om Minionerna börjar redan vid tidernas begynnelse. Ständigt på jakt efter en ny herre att tjäna, söker de efter de mest frånstötande mästarna genom världshistorien. Gång på gång misslyckas de med att behålla sina ledare, från T-rex till Napoleon. Men en Minion, Kevin, har en plan. Han ger sig ut i världen, tillsammans med tonårsrebellen Stuart och den rare lille Bob, för att hitta en ny ond mästare att arbeta för.
Ditt betyg
3.1 av 1,254 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

24 juni 2015 | 07:15

Charmiga och skojiga sidekicks

Klart roliga sidekicks ska ha sin egen film. De gula gubbarna från “Dumma mej” må sakna förståelig dialog - något som blir stundtals påfrestande uppenbart här - men charmiga och skojiga är de.
Vad vore animerad film utan sidekicks? Ja, ordentligt tråkigare kan man lugnt säga. Från de sju dvärgarna i “Snövit” till Olaf i “Frost” - komiska sidekicks har alltid inte bara lättat på trycket i dramat utan även stulit showen från de ofta rätt torra huvudpersonerna.


Minionerna är fortfarande charmiga och det är ett underhållande äventyr. Men till skillnad från exempelvis Pixar finns här ingen riktig poäng, budskap eller karaktärsutveckling. Det är fånerier för fåneriernas skull, och blir därmed en film mer riktad till mer till de små än den blandade målgruppen som “Dumma mej” riktade sig till. Inget ont om filmer för små barn men det känns lite väl simpelt denna gång även om det är skoj- och charmnivån är hög.

Någonstans kring “Lejonkungen” och Timon & Pumbaa kom Hollywood på den ur ekonomiskt perspektiv briljanta idén med spin-offs. Det vill säga ta kul bikaraktärer och mjölka deras popularitet i deras egna TV-serier och direkt-på-video-filmer. Tiden har nu kommit till för “Minioner”.

Minionerna är de gula, hängselbyxförsedda gubbarna från “Dumma mej”-filmerna. Å ena sidan känns det rätt självklart att de får en egen film med tanke på att de tveklöst var det roligaste i två av de senaste årens populäraste animerade filmer. Å andra sidan är det aningen riskfyllt - de dialogbefriade, underliga figurerna är klonade i hundratal och har inte mycket till personlighetsdrag.

Så inledningsvis är det väldigt uppfinningsrikt - och roligt - hur man utvecklat minionernas bakgrundshistoria som förhistoriska varelser i ständig jakt på en ledare. Här finns historiska referenser för de vuxna och tillräckligt med slapstick för de små. Snart hamnar våra livfulla men naiva huvudpersoner i klorna på världens första kvinnliga superskurk - Scarlet Overkill.

Någonstans här börjar filmen halta en aning. Man annonserar stolt att skurken är just kvinnlig men i övrigt sticker hon inte ut alltför mycket från andra, animerade skurkar som vill ta över världen (i detta fall att stjäla brittiska drottningens krona). Sandra Bullock och Jon Hamm, som hennes slemmiga man, är välvalda röstskådespelare och underlättar minionernas egna brist på riktig dialog. Den hopslängda blandningen av ord från diverse icke-engelska språk blir stundtals rätt tjatig.
| 24 juni 2015 07:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Mina favorit gula små vänner från "Dumma mig" är tillbaka i en alldeles egen långfilm :) Vi får följa deras tid sökandes efter den perfekta onda skurken genom världshistorien allt från Dinosaurer till nutid innan de hittar Mr Gru, den ultimata onda skurken dem kan följa och avguda... De är ju underbara och superroliga i korta sekvenser eller som en kortfilm, men som en hel spelfilm håller det inte:( Banana, fis och fnitter håller inte för 90min, inte ens för dem små liven i biosalongen, hördes inte många skratt alls under filmens gång, vilket är bevis på att folk blir mätta redan efter introt...betyget blir endast en tvåa... Cast: Sandra Bullock, Pierre Coffin, Jon Ham mfl.. AA
Läs mer