Film

Skribent

Alexander Dunerfors

28 oktober 2012 | 20:01

Skådespelarna i "E.T." - var är de nu?

Det är många saker som gör Steven Spielbergs "E.T." till ett rent magiskt mästerverk; ett speciellt manus, fantastiska specialeffekter (många gånger glöms det bort att filmens stjärna är en mekanisk docka) och John Williams upplyftande filmmusik.

Allt detta gör att den fantastiska skådespelarensemblen hamnar i skuggan. I och med att Spielberg undvek de stora namnen och de etablerade barnskådespelarna så upptäckte han en unik samling av unga och mogna skådespelare som gör "E.T." till en så speciell och känslofylld upplevelse.

Trettio år efter att "E.T." gick upp på biograferna är det lätt att undra vad som hände med alla skådespelarna. Vad gör de nu?

Henry Thomas (Elliott Taylor)

Det var då: - Jag brukade tänka, om jag strular till det här, vad händer då? Får jag sparken då? Jag är nio år, berättar Henry Thomas om när han spelade huvudrollen i "E.T. The Extra-Terrestrial".

Thomas fick rollen som den introverta pojken som finner en ny vän efter att Spielberg hade sett honom i "The Raggedy Man". Thomas prestation kommer tveklöst från hjärtat samtidigt som det finns en återhållsamhet, vilka är några av anledningarna till varför scenerna med en mekanisk docka är så extraordinära.

- Även idag, 30 år senare, så känner folk oftast igen mig som pojken från "E.T.", säger Thomas utan någon som helst bitterhet: Det är skönt att de flesta har varit relativt snälla. Du är alltid orolig att de finns folk som väntar på att du ska tömma en spritbutik eller något - "barnskådespelaren som spårade ur".

Det här är nu: Thomas, nu 40 år, har i snitt gjort en film per år efter "E.T.", t.ex. huvudrollen som den unga Norman Bates i "Psycho IV" och biroller i "Höstlegender", "Gangs Of New York" och "Dear John". Nyligen porträtterade han countrylegendaren Hank Williams i "The Last Ride", och framöver ser vi honom som Philip Whalen, en av Jack Kerouacs jämlikar i "Big Sur". Vid sidan av filmandet är Thomas andra stora intresse hans band Farspeaker, en post-punk ensemble av vänner från filmvärlden.

- Vi kommer inte att bli sensationellt rika över en natt i stil med Justin Bieber, skrattar han. Kanske blir vi underground indieälsklingar. Men vi är nog för gamla för det också.

Robert MacNaughton (Michael Taylor)

Det var då: MacNaughton hade fått lysande recensioner för sin off-Broadway roll i "The Diviners" när han dök upp på Spielbergs radar. Som Elliotts tonårsbror spenderade han dagarna på inspelningen med att lära känna Henry Thomas och reta Drew Barrymore. Och han glömmer aldrig när han träffade filmens stjärna första gången.

- Första gången jag såg E.T. var när jag såg honom i filmen för första gången och han välte alla hyllorna. Jag var helt oförberedd på att detta skulle hända så det gjorde mig ännu mer chockad.

Det här är nu: MacNaughton fortsatte att arbeta på teaterscenen och sporadiskt med film innan han gav upp skådespeleriet för att arbeta inom posten. Idag är han 46 år och har en liten son, Noah, som beskriver E.T. som "filmen där pappa låtsas vara en liten pojke."

Drew Barrymore (Gertie Taylor)

Det var då: För rollen som brådmogna Gertie valde Spielberg den söta Drew Barrymore, tredje generationen av skådespelarklanen Barrymore. Drew, som hade medverkat i tv-reklam sedan hon var två, träffade Spielberg på en audition för "Poltergeist" och imponerade stort på regissören med påhittade berättelser om sitt punkband. Spielberg använde en annan taktik för att den unga skådespelerskan skulle agera övertygande, bland annat klädde han ut sig till "bag lady" när de spelade in Halloweenscenen.

- Det var briljant och han såg ganska bra ut också, säger Drew idag.

- Det var meningen att Drew skulle vara med i filmen, konstaterar Spielberg, som också blev hennes gudfar. Hon blev min bästa kompis när vi spelade in den.

Det här är nu: Direkt efter "E.T." påbörjade Barrymore filmadaptionen av Stephen Kings "Eldfödd". Efter att ha lämnat väldokumenterade drog- och alkoholproblem bakom sig arbetade hon stadigt genom nittiotalet, och hon blev ett känt ansikte i romantiska komedier som "The Wedding Singer", "50 First Dates", "Music And Lyrics" och "Dumpa honom!". Hennes produktionsbolag Flower Films har producerat "Charlies änglar"-filmerna och "Donnie Darko", som själv innehåller spår av "E.T." Hon debuterade som regissör med roller-derby filmen "Whip it" och sågs senast i familjedramat "Big Miracle". Hon underskattar inte betydelsen av hennes upplevelse när hon filmade "E.T."

- Jag står fast vid att "E.T." lärde mig att det finns inga gränser för vänskap, säger hon. Det öppnade upp mig som människa och gjorde mig till den jag är idag.

Dee Wallace (Mary Taylor)

Det var då: Spielberg berättar om rollbesättningen:.

- Jag valde Dee för att Dee själv var som ett barn. Det kändes som att då kunde jag hålla mig till min regel att inte ha några vuxna i filmen förrän mot slutet.

Vid den tidpunkten var Wallace den mest kända av "E.T."-ensemblen. Hon hade medverkat i kultskräckisar som "The Hills Have Eyes" och "The Howling" samt Dudley Moore-komedin "10".

- Steven är en mästare på casting, säger Dee. Han hade tidigare sett mig göra callgirls och horor och gjorde mig till hans mamma.

När Mary klär ut sig till catwoman för Halloween försöker hon att gömma smärtan av hennes krackelerade äktenskap medan hennes barn växer upp och upptäcker nya ord.

- Jag älskar repliken om penisandedräkten i filmen för att det visade att Mary var annorlunda jämfört med andra mammor, menar Wallace. Istället för att bli upprörd så får repliken henne att skratta.

Det här är nu: Efter "E.T." var Wallace väldigt produktiv, huvudsakligen i skräckfilmer som "Critters", Peter Jacksons "The Frighteners" och Rob Zombies "Halloween" (2007). Hon håller i workshops för skådespelare och sysslar även med att hålla kurser i personlig motivation och självläkande terapi.

- Jag påminner mig själv ständigt, mitt i allt, att det viktigaste för mig är att fortsätta att vara kopplad till min egen lycka.

Peter Coyote (Keys)

Det var då: Peter Coyote träffade Spielberg efter en klumpig audition när han läste för rollen som "Indiana Jones".

- Jag gick in i rummet och snubblade över en lampa, skrattar Coyote.

Coyotes tolkning av Keys (kallad så då han från början identifieras genom sin nyckelknippa) krävde att han gjorde en rejäl förändring från gåtfull regeringsagent till välvillig fadersfigur, och Coyote klarade det utmärkt.

- Jag älskade karaktären jag spelade i filmen, berättar Coyote, för Steven tillät honom att vara medlidsam och känslosam. Han sa: "Du kan fortfarande behålla de bästa delarna med att vara barn även när du vuxit upp".

Det här är nu: Coyote har arbetat konstant i film och TV under de senaste 30 åren och bland annat samarbetat med Roman Polanski ("Bitter Moon"), Pedro Almodovar ("Kika"), Steven Soderbergh ("Erin Brockovich") och Brian de Palma ("Femme Fatale"). Hans resonansrika Henry Fonda-röst har varit berättarrösten bakom flera långfilmsdokumentärer som "Enron: The Smartest Guys In The Room", National Geographic Explorer-serien och ett avsnitt av TV-serien "Lost". Men trots allt detta arbete är skådespeleriet inte allt för Coyote.

- Jag är i första hand student av Zen-buddhismen, efter det är jag skådespelare. Om jag inte kan kombinera de båda liven så slutar jag skådespela. Min fritid är större än min tid framför kameran.

Och resten...

C. Thomas Howell (Tyler - BMX kompis med balaclava) blev en 80-tals favorit i Coppolas "The Outsiders", "The Hitcher" och "Soul Man". Som vuxen medverkade han i serien "Summerland" (som Zac Efrons pappa), i remaken "Poseidon" och nyligen som kranlyftoperatör i "The Amazing Spider-Man".

K.C. Martel (Greg - BMX kompis med stora hörlurar) medverkade i 80-talskomediserien "Growing Pains" men lämnade därefter nöjesbranschen.

Sean Frye (Steve - BMX kompis med keps) medverkade i "Real Genius" och tillsammans med Molly Ringwald i "For Keeps", sedan lämnade han skådespeleriet och arbetar nu ideellt i transportsektorn.

Erika Eleniak (Den söta skolkamraten som Elliott kysser) gick vidare till att medverka i "The Beverly Hillbillies", "Under belägring", "Dracula 2000" och "Desperate Housewives" men är fortfarande mest känd för sin roll i "Baywatch". Hon har två filmer som just nu väntar på release, "Meant To Be" och "Holiday Spin".

| 28 oktober 2012 20:01 |