Dumpa honom! (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett gäng smarta, roliga och extremt dedikerade tjejer försöker lära sig kärlekens komplicerade koder för att hittar den rätte. ”Dumpa honom!” är en romantisk komedi baserad på boken med samma namn, skriven av manusförfattarna till ”Sex and the City”, Greg Behrent och Liz Tuccillo.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DUMPA HONOM!

Girls don't wanna have fun
"Dumpa honom" spelar på ett klassiskt kort. Igenkänningsfaktorn är så tokhög att det blir pinsamt. I synnerhet för oss grabbar.

"Dumpa honom" är filmen om det där numret som startat allt. De där siffrorna som lämnar en med så mycket förhoppningar och glädje på klubben, baren eller restaurangen men som i slutändan inte betyder ett skvatt. "Dumpa honom" är filmen om skitstövlarna och dumskallarna. I det här fallet något tragiskt indelat i män och kvinnor. En ofrivillig filmatisering av könskriget med andra ord.

Gigi (Ginnifer Goodwin) är den typiskt naiva tjejen som låter drömmarna skena när första bästa kryp kör sina raggningsknep. Som sitter vid telefonen och väntar, vrider och vänder på anledningarna till varför han inte ringer. Och som över en krisinkallad fika söker den så värdefulla trösten hos sina vänner. Så vad är det egentligen som driver oss? Att likt råttor i labyrinter fortsätta med spelet, hoppet och lögnerna.

Ja, antagligen svarar en hel del av er sex men "Dumpa honom" är ju inte precis rullen som bjuder på överraskande vändningar. Den lever snarare på en riktig fluffig charm och smålustiga pinsamheter. En som gärna trampar i de flesta av klyschorna i rom com-facket.

Det här är filmen som i likhet med "Bridget Jones Dagbok", spelar på gemensamma referenser. Och igenkänningsfaktorn är hög, patetiskt hög. Något som får en att förlägen surpla i sig det mesta. För det här är en chick flick i dess allra mest grundläggande form. Där könen ställs mot varandra men ironiskt nog i slutändan är sig skrämmande lika.

Även "Dumpa honom" har kastat kopierande blickar på de romantiska komediernas stormoder – "Sex & The City". Det handlar som sagt mycket om tjejer, för tjejer och i ett hörn om fienden killar. För till skillnad från SATC är killar här mer ett nödvändigt ont. En liten bön om att en dag kunna ersätta oss grottmän med en dildo, en cosmopolitan och en psykolog, gärna i form av Oprah.

Ur den aspekten har Ken Kwapis försökt sig på ett alltför rosa projekt. Här finns inte kläderna, attityden eller pengarna. Hade han istället tagit till vara på sina erfarenheter från "The Office", som tydlig kan skönjas i "Dumpa honom", hade det här kunnat bli så mycket mer än bara en lättsam komedi. För låt oss vara ärliga. Mänskligt beteende kan det göras obegränsat med filmer om.

Så kan du bortse från en portion klyscha i humoristisk ära lär du belönas med en riktig feel good-känsla. Åtminstone ni tjejer för stämmer det inte trots allt? Män är från Mars och kvinnor från Venus.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Jedi.Smilla
Boken är SÅ mycket bättre.. Har du it läst den? Gört :)
Tarjan
Såg precis den här filmen för första gången, tyckte den var väldigt bra. Fick både ''feel good'' känsla efteråt och kände igen mig i nästan allting. Fast filmen var klyschig och jobbig (speciellt karaktären Gigi) i vissa scener så måste jag nog ändå hissa den, FAST jag normalt inte brukar gillar såna här typer av filmer.
Charlotte B
Spelar det någon roll?

Tycker dock Bradley Cooper är ganska snygg, vilket antagligen är anledningen att han är med i filmen.
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler