Whip It (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Bliss anmäls ständigt till gulliga skönhetstävlingar av sin mamma. Men när hon råkar på en otyglad undergroundkultur på rullskridskor, laddad med korta kjolar och hårda tacklingar, anar hon ett sätt att frigöra sig.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WHIP IT

Attityd på hjul
Att "Whip It" inte går upp på bio här i Svea Rike är en skam på torra land. Även om de inblandade namnen och uppmärksamheten på andra sidan Atlanten i sig borde ha gjort den given, är den dessutom mer än tillräckligt bra för att passa där. Utan tvekan bättre än det mycket som tillåts på våra vita dukar.

17-åriga Bliss passar inte in i sin sömniga amerikanska söderstad och vantrivs med sin moders försök att göra sin äldsta dotter till en skönhetstävlare av rang. När hon en dag råkar snubbla över reklam för Roller Derby, en tuff tävling med rullskridskor inblandat, ser hon sin chans att hitta någonting eget som kan ta henne ifrån den tråkiga småstaden.

Drew Barrymore är främst känd som skådespelerska, genom barndomsalster som "ET" till sentida verk som "Charlie's Angels" och "The Wedding Singer", och även om hon varit aktiv bakom kameran tidigare i producentroll (Med "Donnie Darko" som det mest framstående exemplet) är det "Whip It" henne regidebut. Det är en riktigt, riktigt, härlig regidebut.

Som regissör såväl som skådespelerska (hon har själv en liten och totalt oglamorös roll här) är Drew osjälvisk, låter aldrig sitt ego komma i vägen och visar upp en hel del bra idéer (exempelvis i form av snyggt kameraspel) utan att bara försöka visa upp sig, vilket gör det än enklare att bortse från svagheter. För jag vet att hon har försökt och jag vet att det är alldeles äkta.

För svagheter finns. En del repliker sitter illa och här utvecklas delar av historien som man kan vänta sig (åtminstone en bit), och ibland går det lite för smidigt och snabbt för att kännas realistiskt. Fast samtidigt har den en underbar charm och en skön tuffhet som är svår att matcha, plus att den gör en hel del väldigt rätt. Drew Barrymore har som sagt bra idéer.

Något annat hon har, är en näsa för skådespelare. Kanske handlar det om bra kontaktnät men det är verkligen en skitbra besättning hon fått ihop, både ifråga om talang och kemi personerna emellan. Det var länge sedan jag såg Juliette Lewis i något, här gör hon en alldeles lysande nemesis till karaktären Bliss. Alia Shawkat är en favorit från TV:s "Arrested Development" och alldeles underbar här. Zoë Bell, stunttjejen som slog igenom med eget ansikte i Tarantinos "Death Proof". Kristen Wiig som jag hört mer om än sett av, och det jag hört har varit gott, och jag förstår varför.

Och så sist men inte minst Ellen Page. Jag tillhör de som föll för henne i "Juno" och hon fortsätter visa vad hon kan. Hon passar perfekt som filmens centrum, Bliss, utstrålandes oskuld och attityd på en och samma gång. Attityden, förstås, den växer i takt med att karaktären tillåts utvecklas.

Oskyld och attityd är förresten beskrivande för "Whip It" som helhet. Visst är den hård och sexig, med snygga kvinnor som glider runt och brukar våld, och med Bliss uppror mot sina föräldrar, men det är emellanåt även en oerhört söt film. Den fullständigt brister av charm och när eftertexterna rullar är det svårt, även för en manligt skäggig man som undertecknad, att inte sitta och råmysa med ett par tårar i ögonvrån. Trots nämnda, ganska tydliga, brister är det svårt att inte gå upp helt i den, att älska.

Grymt bra musik också. Bara en sådan sak.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Mållgan
den här filmen får en på riktigt bra humör, och då spelar det faktiskt inte så stor roll om den blir lite väl förutsägbar ibland :) 3/5
4009-0
Man blir så jäkla pepp på att åka rullskridskor. Jag vill också köra roller derby!!
7585-0
Riktigt skön film!
4/5
Visa fler (14)

Veckans populära filmer

Visa fler