Halloween (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Michael Myers är ett sinnessjukt barn. På en Halloween-natt högg han ihjäl sin styvfar, sin syster och hennes pojkvän. Han var 10 år då det hände. Nu sitter han inlåst på ett mentalsjukhus långt ifrån där han dödade sin familj. Men 15 år senare lyckas han rymma och beger sig mot sin hemstad Haddonfield, utrustad med sin råstyrka, en mask och en enorm slaktkniv för att avsluta det han påbörjade. I natt på Halloween... Remake av John Carpenters klassiker från 1978.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HALLOWEEN

Samma mask, mera fejkblod
Datumet är detsamma, och masken känns igen. ”Halloween” i Rob Zombies regi är sig i grund och botten lik, även om betydligt blodigare – det är å andra sidan ingen garanti för att det kommer att blir särskilt trevligt…

När skräckfilmare på senare år har tagit till sig allt mer kreativa grepp, från att göra Michael Myers till dokusåpadeltagare till att skicka upp Jason Voorhees i rymden, återvänder Rob Zombie till den tysta gatan i den lugna staden där allt en gång började.

Början lovar gott. När Zombie backar bandet och låter oss träffa en yngre Michael Myers blir det på gränsen till intressant. I en ”Texas Chainsaw Massacre: The Beginning”-liknande plot visas hans inte helt lätta uppväxt. Och även om regissören kör på de mest fantasilösa klyschorna – Myers har en alkis till farsa, en mor som strippar, han mobbas i skolan och plågar smådjur – så ska han ha en eloge för att han åtminstone försöker visa nya hemska sidor av en skräckikon. För kan en åttaåring vara genuint ond? Det är när man visar deras dubbelnatur, deras oförutsägbarhet, som skräckfilmsmördarna blir verkligt skrämmande. Snart är vi dock tillbaks igen på gatan där allt började.

Femton år passerar och Myers, trött på att sitta bakom lås och bom, bestämmer sig för att skriva ut sig. Som en ostoppbar Juggernaut med en kropp som kan stoppa kulor, far han fram genom Hattonfield på en nattlig bus-eller-godisturné. Back to basics, med andra ord, med några små ändringar. Alla tjejer är odrägliga och kåta, med långhåriga drägg till pojkvänner. Överhuvudtaget verkar Rob Zombie tro att det enda ungdomars intelligens råder de till att göra är att svära, supa, och knulla. Jag förlåter 70-talets filmkritiker som gått ihop sig och hyllar John Carpenters ursprungsfilm till skyarna. Låt gå för att den var stilbildande för en hel generations rysare (inklusive en ryslig massa otäckt dåliga uppföljare).  Idag ser läget annorlunda ut och den eventuella tjusningen med originalet når inte riktigt fram på samma sätt till dagens publik. 

Rob Zombies beslut att lägga remaken så pass nära originalet gör att inte heller den känns speciellt fräsch. Nej, det är bara att inse. De maskerade massmördarnas tid är förbi sedan länge, och nya ”Halloween” är en onödig extra spik i en redan nedgrävd kista. Om något decennium är den kanske redo att plockas upp igen men då hoppas jag att en mer spännande och mindre blodkåt regissör håller i spakarna.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Berkanrb
Älskar dom första 50  minuterna när man får följa Mikes uppväxt! Sen spårar det & dom tappar mig! Stark 2:a!
Gus Fallon
En hyfsad remake, lite grovare och råare än originalet. Gillar Malcolm McDowell som Loomis. Kände dock att huvudkaraktären va lite jobbig, speciellt runt slutet. Den får en svag 3:a
Zok
Originalet är en av de bästa skräckfilmer som gjorts. Men Rob Zombies versioner håller mycket bra och hör till mina favoriter inom skräckgenren de också.
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler