Film

Skribent

Mats Karlsson

27 augusti 2010 | 14:36

Malmö filmdagar avslutades med blodbad

På årets upplaga av Malmö filmdagar visades hela 30 stycken av höstens kommande biopremiärer och MovieZine betade av de mest intressanta.

Malmö filmdagar är en branschfestival som anordnas av Sveriges filmdistributörer i samarbete med Svenska Filminstitutet (SFI) där de flesta i filmbranschen och press är inbjudna. Ett ypperligt tillfälle ges för att kunna kolla in höstens biopremiärer, intervjua filmpersonligheter och att träffa folk i branschen.

MovieZine var återigen på plats i Malmö och troligtvis är vi det media som alltid är bäst representerade. I år var vi fyra stycken och med facit i hand kan man konstatera att man kan aldrig vara för många.

De filmer som vi passade på att se var "Dumma mej", "Wall Street: Money Never Sleeps", "Micmacs", "Winter's Bone", "The Other Guys", "Toy Story 3", "Armadillo", "Mother and Child", "Hämnden", "Ond tro", "I rymden finns inga känslor", "Himlen är oskyldigt blå", "Salt", "Scott Pilgrim vs. The World", "Oceans", "Lyckan, kärleken och meningen med livet", "Honung", "Yves Saint Laurent", "Going the Distance" och sist men inte minst "Piranha 3D".

Dessutom tog vi tillfället i akt och klämde in en och en annan intervju mellan visningarna. Först ut blev Hannes Holm som var där för att presentera sin nya svenska film "Himlen är oskyldigt blå", men vi träffade även Jonas Karlsson som spelar huvudrollen i Kristian Petris "Ond tro".

För min egen del blev det inte fullt så många filmer som jag hade hoppats på, men lyckades i alla fall bara att se bra och givande filmer. Sedan tog jag själv och intervjuade Hannes Holm som var allt annat än otrevlig. Trots att fyra år har förflutit sedan vår senaste intervju kom han fortfarande ihåg mig. Jag har fortfarande inte kommit fram till om det är bra eller dåligt.

Men för att återgå till filmerna som jag fick chansen att se utmärkte sig Jean-Pierre Jeunets "Micmacs" mest. Det är ingen ny "Amelie från Montmartre" eller "En långvarig förlovning", men likväl en väldigt bra film. Jeunet visade upp sin barnsliga lekfullhet och fantasi med unika karaktärer i fokus.

Filmdagarnas mest underhållande film blev utan tvekan "Piranha 3D". Alexandre Aja älskar verkligen skräckgenren och det visar han återigen upp i denna "remake". Tänk dig originalversionerna och lägg sedan till en stor dos med humor och mycket överdriven slakt/blodbad. Ja, och så får man givetvis se tuttar i 3D samt manliga och kvinnliga könsorgan som råkar illa ut och allt presenteras med glimten i ögat. Aja försökte aldrig anpassa sig till dagens skräckfilmer utan satsade helt och hållet på att gäcka med den moderna skräckgenren istället. Resultatet blev därför en grymt underhållande skräckkomedi.

Det finns därför stor anledning att hålla koll på Sveriges filmsida nr 1 framöver. Både recensioner på samtliga ovanstående titlar och intervjuer publiceras inom kort.

| 27 augusti 2010 14:36 |