Dumma mej 2010

Äventyr Komedi Familj Animerat
USA
95 MIN
Svenska
Engelska
Dumma mej poster

Synopsis

Mitt i en idyllisk villaförort med välskötta trädgårdar och vita staket står ett hus som skiljer sig från mängden - en svart villa med en livlös gräsmatta. Här har Gru sitt hemliga gömställe, där han tillsammans med sina små gula minioner planerar att ta över världen. Men när tre små föräldralösa flickor dyker upp, och som är fast beslutna att göra honom till deras pappa, är plötsligt hans rykte som superskurk i stor fara!
Ditt betyg
3.3 av 1,266 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

28 september 2010 | 21:03

Anonym liten pärla

I skuggan av sommarens tecknade storfilmer "Shrek 4" och "Toy Story 3" kommer en anonym, liten pärla som kanske inte med någon större sannolikhet kommer yngla av sig fem uppföljare men är tillräckligt myskul och rar för att göra den sevärd.

Gru är en storväxt, skallig och ganska elak man som "försörjer" sig som skurk! Med en knäpp doktor och några oidentifierbara gula figurer till assistans har han lyckats med några mindre minnesvärda kupper men ser sig plötsligt helt överkörd av den yngre förmågan Vector som lyckats stjäla pyramiderna i Egypten!

Gru börjar spåna på en makalös plan att stjäla månen men behöver en förminskningsmaskin som hamnat i Vectors händer. Av en ren slump inser Gru att vägen in till Vectors hårt bevakade lya är tre föräldralösa småflickor som säljer kakor. På måfå adopterar han ungarna som inte helt oväntat vänder upp-och-ner på hans tillvaro. Gissa om de lyckas vinna hans hjärta och få honom att omvärdera sin tillvaro till slut?

Storyn är kanske onödigt omständig och förutsägbar men funkar tack vare sympatiska karaktärer och några klockrena fullträffar till skämt. Historien börjar en aning segt och tradigt men kommer igång så fort de mycket rara barnen invaderar den elaka surkarten till gubbens hem. Visst, har det gjorts förut. Historien speglar sig i allt från "Oliver Twist" och "En julsaga" till "Tre män & en baby" (för att inte nämna Dr Evil i "Austin Powers"-filmerna).

Men här har man fått till några mycket charmiga karaktärer vars öden, hur klichéfyllda de än må vara, engagerar och berör. Att man sen lyckats värva några av Hollywoods bästa komiker som röstskådespelare är ett stort plus. Steve Carrell gör en fantastisk Bela Lugosi-imitation som Gru medan Jason Segel, Russell Brand, Will Arnett, Kristen Wiig och inte minst Julie Andrews (som Grus superelaka mamma!) ger birollerna ett rejält lyft.

Som vanligt har man lyckats skapa komiska sidekicks som, trots hård konkurrens, snor hela showen. Grus små, gula assistenter med pipiga heliumröster, ett oförståeligt språk och klädda i hängslejeans och skyddsglasögon formar på några sekunder egna, oemotståndliga personligheter trots brist på dialog - och, som det verkar, hjärnor. Min favoritscen är när de, utklädda till en barnfamilj, invaderar ett köpcentrum och sjunger karaoke i en smått omotiverad men väldigt rolig sekvens.

Skaparna bakom lättglömda barnrullar som "Horton", "Hajar som hajar" och "Robotar" har fått till en skön äventyrsfilm som lär älskas av barn men likväl lär underhålla vuxna likväl. Den James Bond-liknande musiken är dessutom en bonus, precis som Pharrell Williams specialskrivna låtar.

| 28 september 2010 21:03 |