Dumma mej 2010

Familj Animerat
USA
95 MIN
Svenska
Engelska
Dumma mej poster

Synopsis

Mitt i en välmående villaförort fylld av rosenträdgårdar omgivna av vita staket står ett hus som skiljer sig från mängden – en svart villa med en död gräsmätta. Vad grannarna inte vet är att dold under detta hem ligger ett hemligt gömställe. Omringad av en mindre armé av hantlangare finner vi här Gru (röst av Steve Carell), mitt i planerandet av den största kuppen världen någonsin skådat. Han ska stjäla månen (ja, månen!) i Universal Studios senaste 3D-äventyr "Dumma mej".

Gru avgudar allt som är ont. Beväpnad med en arsenal av krymp- och frysstrålar samt stridsklara farkoster för land och luft, övervinner han allt som kommer i hans väg. Det vill säga fram till den dag han stöter på den enorma viljestyrkan hos tre små föräldralösa flickor som ser honom på ett sätt som ingen annan någonsin har gjort: en potentiell far.

Världens största bov har just mött sin största utmaning – tre små flickor vid namn Margo, Edith och Agnes.
Ditt betyg
3.3 av 1,252 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

28 september 2010 | 21:03

Anonym liten pärla

I skuggan av sommarens tecknade storfilmer "Shrek 4" och "Toy Story 3" kommer en anonym, liten pärla som kanske inte med någon större sannolikhet kommer yngla av sig fem uppföljare men är tillräckligt myskul och rar för att göra den sevärd.

Gru är en storväxt, skallig och ganska elak man som "försörjer" sig som skurk! Med en knäpp doktor och några oidentifierbara gula figurer till assistans har han lyckats med några mindre minnesvärda kupper men ser sig plötsligt helt överkörd av den yngre förmågan Vector som lyckats stjäla pyramiderna i Egypten!

Gru börjar spåna på en makalös plan att stjäla månen men behöver en förminskningsmaskin som hamnat i Vectors händer. Av en ren slump inser Gru att vägen in till Vectors hårt bevakade lya är tre föräldralösa småflickor som säljer kakor. På måfå adopterar han ungarna som inte helt oväntat vänder upp-och-ner på hans tillvaro. Gissa om de lyckas vinna hans hjärta och få honom att omvärdera sin tillvaro till slut?

Storyn är kanske onödigt omständig och förutsägbar men funkar tack vare sympatiska karaktärer och några klockrena fullträffar till skämt. Historien börjar en aning segt och tradigt men kommer igång så fort de mycket rara barnen invaderar den elaka surkarten till gubbens hem. Visst, har det gjorts förut. Historien speglar sig i allt från "Oliver Twist" och "En julsaga" till "Tre män & en baby" (för att inte nämna Dr Evil i "Austin Powers"-filmerna).

Men här har man fått till några mycket charmiga karaktärer vars öden, hur klichéfyllda de än må vara, engagerar och berör. Att man sen lyckats värva några av Hollywoods bästa komiker som röstskådespelare är ett stort plus. Steve Carrell gör en fantastisk Bela Lugosi-imitation som Gru medan Jason Segel, Russell Brand, Will Arnett, Kristen Wiig och inte minst Julie Andrews (som Grus superelaka mamma!) ger birollerna ett rejält lyft.

Som vanligt har man lyckats skapa komiska sidekicks som, trots hård konkurrens, snor hela showen. Grus små, gula assistenter med pipiga heliumröster, ett oförståeligt språk och klädda i hängslejeans och skyddsglasögon formar på några sekunder egna, oemotståndliga personligheter trots brist på dialog - och, som det verkar, hjärnor. Min favoritscen är när de, utklädda till en barnfamilj, invaderar ett köpcentrum och sjunger karaoke i en smått omotiverad men väldigt rolig sekvens.

Skaparna bakom lättglömda barnrullar som "Horton", "Hajar som hajar" och "Robotar" har fått till en skön äventyrsfilm som lär älskas av barn men likväl lär underhålla vuxna likväl. Den James Bond-liknande musiken är dessutom en bonus, precis som Pharrell Williams specialskrivna låtar.

| 28 september 2010 21:03 |