Mother and Child 2009

Drama
USA
125 MIN
Engelska
Mother and Child poster

Synopsis

Tre kvinnor, mödrar och döttrar. Alla lever de i Los Angeles, omedvetna om hur stor påverkan deras liv har på varandra. En 50-åring och hennes dotter som hon lämnade för adoption för 35 år sedan, och en kvinna som vill adoptera ett barn.
Ditt betyg
3.2 av 70 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mother and Child
Biopremiär
15 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Pan Vision
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Andreas Climent

11 oktober 2010 | 11:26

Utmanande relationsdrama

En utmanande historia om ensamhet, relationer och hur tomt livet kan kännas när man aldrig lär känna sina föräldrar eller sitt barn. Riktigt bra skådespel och ett intressant manus hade blivit ännu bättre med en starkare regissör.

"Mother and Child" är en dramatisk berättelse om tre kvinnor i ett blåtonat USA. Karen, spelad av trefaldigt Oscarnominerade Annette Benning, är en äldre kvinna som bor med sin gamla mamma. När Karen var 14 blev hon gravid och adopterade sedan bort sin nyfödda dotter. Om nätterna ligger hon vaken och tänker på dottern som hon aldrig lärde känna. Hennes dagar på jobbet är oinspirerade och gråa tills hon träffar Paco, en gråhårig latinamerikan som långsamt skapar sprickor i hennes mur av ensamhet.

Elizabeth, spelad av Naomi Watts, är en framgångsrik advokat med ett ensamt privatliv. Hon är inte intresserad av att gifta sig eller få barn, men när hon börjar jobba på en ny firma dröjer det inte länge förrän hon inleder ett intimt förhållande med sin äldre chef, Paul, spelad av Samuel L. Jackson.

Lucy och Joseph är ett ungt par som verkligen vill få barn - men inte kan. De bestämmer sig för att adoptera och kommer i kontakt med en ung kvinna som är gravid, men frågan är om de verkligen är redo att bilda familj. De tre kvinnornas öden rör sig sakta framåt genom filmen och vävs mot slutet samman på oväntade vis.

Manuset är välskrivet och väcker intressanta frågor. Samtidigt känns det ibland som att manusförfattaren och tillika regissören Rodrigo García Barcha anstränger sig lite för mycket för att skapa en kontroversiell och utmanande film. Det är inte bara filmens oväntade relationer och udda sex-scener som utmärker sig. I en scen står Naomi Watts karaktär i morgonrock på sin balkong. Hon får syn på mannen i grannfamiljen på balkongen bredvid och öppnar morgonrocken mot både honom och kameran. Även om det är en effektfull scen så känns den i kontexten något forcerad och klart inspirerad av både Watts scener i David Lynchs "Mulholland Drive" och scenerna med nakna kroppar i Oscarsvinnaren "American Beauty".

I andra scener märks också influenserna. Ett tydligt exempel är en scen där Annette Benning klipper rosor utanför sitt hus, precis som karaktären hon spelade i just "American Beauty".

Även musiken påminner ibland väldigt mycket om Thomas Newmans vackra soundtrack till "American Beauty". På andra ställen känns den inspirerad av Gustavo Santaolallas musik till "Mother and Child"-producenten Alejandro González Iñárritus prisbelönta "Babel". Trots detta så är musiken mycket vacker och skapar precis rätt stämning i filmens många dramatiska scener.

De tre kvinnliga skådespelerskorna, Naomi Watts, Annette Benning och Kerry Washington är alla riktigt bra i sina roller. Detsamma gäller Samuel L. Jackson och de två "Dexter"-skådisarna Jimmy Smits och David Ramsey som spelar männen i de komplicerade relationerna. Att Watts och Benning är väldigt bra på sitt jobb kommer knappast som en överraskning. Däremot blev jag positivt överraskad av både Kerry Washington som spelar Lucy och Britt Robertson som spelar den blinda tjejen Violet. Båda är mycket övertygande i sina roller. Det var också kul att se Samuel L. Jackson spela en djupare och mer seriös roll än vanligt. 

Överlag så tyckte jag att "Mother and Child" var en välskriven film med bra skådespelarinsatser och helt okej regi. Tidvis känns historien långsam och en del scener kunde varit bättre regisserade för att öka både dramatik och tempo. Långt in i filmen känns det också som att det saknas en drivande kraft som för handlingen framåt, men trots sin långsamhet och sin vilja att vara utmanande så är "Mother and Child" en rätt bra film med tänkvärda frågor i botten.

| 11 oktober 2010 11:26 |