Eileen Ryan

Skådespelare 15 oktober 1927 - 09 oktober 2022 New York City, New York, USA

Biografi

Eileen Ryan (född Annucci; 16 oktober 1927 – 9 oktober 2022) var en amerikansk skådespelerska. Hustru till skådespelaren och regissören Leo Penn, hon var mor till skådespelarna Sean Penn och Chris Penn, och till sångaren Michael Penn.

Ryan debuterade på Broadway 1953 i pjäsen "Sing Till Tomorrow". Fem år senare medverkade hon i en annan Broadway-produktion, "Comes a Day". Båda pjäserna var i slutändan kortlivade. Hon började minska sitt engagemang i skådespeleriet för att ta hand om sin familj, som senare flyttade till västkusten. Under 1960- och 1970-talen hade Ryan roller i tv-program, som "The Twilight Zone", "Bonanza" och andra regisserade av hennes man Leo Penn.

Ryan återupptog agerandet på en mer frekvent basis 1986, när hon dök upp med sina söner Sean och Chris i "Öga mot öga" som brödernas mormor. Hon medverkade därefter som mor till Sean Penns karaktär i "Domen i Berlin" (1988), som regisserades av hennes man. Hon spelade också huvudrollen i "Föräldraskap" ett år senare mot Jason Robards – vars avhopp från sin roll i "The Iceman Cometh" över tre decennier tidigare gjorde det möjligt för Ryan att träffa sin framtida make – innan hon gjorde ett framträdande i "Hämnden" (1995), som hennes sonen Sean regisserade. Två år senare återvände hon till scenen i pjäsen "Remembrance" och skådespelade tillsammans med sin man i en produktion av Sean Penn på Odyssey Theatre. Hennes sista roll var i 2016 års film "Rules Don't Apply".

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler